www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Namerno vsiljevanje reklam?!
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.18
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 11:45 am    Naslov sporočila:  Namerno vsiljevanje reklam?! Odgovori s citatom

LP!
Ne vem če je to sicer res, zato bom vprašal kar tukaj...namreč prejšnji teden sem bil na izobraževanju FESTO DIDACTIC ( http://www.ica.si/ ) kjer je moj soslušatelj med odmorom razlagal, kako vsiliti človeku reklamo... ta človek naj bi delal v videoprodukciji...

Postopek naj bi bil tak:
Vemo, da je 1s posnetka iz 25 sličic = 25fps (tako je on to definiral)
Nakar je rekel da so naprimer sredi filma od teh 25fps izrezali eno sličico in dodali naprimer sličico fruteka, raznih cigaret, vsega, kar so reklamirali... torej 24 sličic filma + 1 sličica reklame v 1 sekudi...
Rekel je, da to naše oko ne zazna, kar je normalno, a vendar v podzavesti se ti je zahotelo pač nekaj od te reklame...cigarete, fruteka...itd, itd...

Mislite da je to res, ali nas je vlekel za nos? Rolling Eyes

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trditev drži.

offtopic Slovenske Konjice? S7? Sem bil pred kakima dvema letoma. Imajo zelo dobro opremljeno učilnico.

Nazadnje urejal/a Silvo Pon Jun 09, 2008 11:52 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robot
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 17:24
Aktiv.: 0.18
Kraj: MB, Podvelka

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa potem zazna reklamo, če ne oči? Sem pa jaz tudi že slišal za to.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 12:06 pm    Naslov sporočila:  Re: Namerno vsiljevanje reklam?! Odgovori s citatom

aljoš je napisal/a:
...
Rekel je, da to naše oko ne zazna, kar je normalno, a vendar v podzavesti se ti je zahotelo pač nekaj od te reklame...cigarete, fruteka...itd, itd...

Mislite da je to res, ali nas je vlekel za nos? Rolling Eyes

Jaz pa mislim, da ni res. Razmišljam logično - česar oko ne zazna tudi podzavest ne more izvedeti in si potem želeti ... Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Išči pod "subliminalna sporočila". V reklamah so prepovedana, so se pa precej uporabljala v glasbi, predvsem hard rock / metal v devetdesetih letih.
Eksperiment, ki si ga opisal je bil izveden tudi z moje strani (pijača iz šolskega avtomata; vsaka 25 slikica je bil sok določene znamke, prej sem imel tedensko statistiko porabe sokov, nato pa sem po predstavitvi (vključen tudi dokumentarni film, pri čemer prisotni niso vedeli za "insert"...) se je popilo 40% več soka iz slike (glede na prejšnje povprečje).
Spodaj prilagam par odstavkov omenjene naloge...

LP, Grega

p.s. Sem bil še mlad takrat ... Zdaj bi verjetno kaj napisal bolj znanstveno ... Smile

Na ploščo, kaseto ali CD se lahko posname visokofrekvenčni ali nizkofrekvenčni zvok, ki ga pri predvajanju zavestno ne zaznamo (podobno kot nema piščalka za pse). Če smo temu nadzvočnemu signalu izpostavljeni dalj časa, povzroča bio-kemično spremembo v možganih, ki je zelo podobna učinkovanju morfija. Tako oslabi že sicer oslabljeno zavest, povzroča občutek ugodja, poleg tega pa hiperaktivira možgane, da z večjo jasnostjo dojamejo morebitno subliminalno sporočilo.

Tehnike snemanja subliminalnih sporočil so različne, najpogostejše so naslednje:
- vmiksan reverzni posnetek (pravilno se sliši, če posnetek vrtimo nazaj) - možgani so sposobni nezavednega dekodiranja tovrstnih sporočil
- posnetek nasnet na originalnega z nižjo jakostjo in višjo / nižjo frekvenco od samega zvočnega signala
- posnetek nasnet na originalnega z nižjo jakostjo in upočasnjenim / pohitrenim govornim signalom

Naslednja stvar je uporaba stroboskopa. To je naprava, ki proizvaja svetlobo, ki je v resnici hitro menjavanje svetlobe in teme. S pomočjo prekinjajočih se svetlobnih pramenov opazujemo v počasnem gibanju predmete, ki se drugače gibljejo hitro. Ta svetloba ima naslednji učinek :
- kadar se svetloba in tema izmenjujeta 6-8 krat na sekundo, človek izgubi občutek za globino
- kadar je frekvenca utripanja 25 Hz , ti svetlobni signali ustvarjajo interference (križanje žarkov) z alfa žarki naših možganov, ki nadzorujejo sposobnost za zbranost.

Alice Cooper
Žensko ime naj bi sicer kot moški dobil od neke ženske, ki se je ukvarjala s črno magijo, in ta mu je obljubila slavo in svetovno slavo v rock glasbi. Cena tega pa je bila, da je moral uporabljati njeno ime ter izvajati določene obrede med nastopom. Bil je mojster glasbenega teatra, pri čemer si je pomagal z izdelanim light-showom in drugimi odrskimi pripomočki. Ena njegovih prvih idej je bil Killer, morilec s sekiro, ki konča na vešalih. Tudi z make-upom ni skoparil. Njegov priljubljen prijem pa je bila maskura, ki se je v nekakšnih potočkih cedila po obrazu.

Prihaja iz Detroita, kjer je začel razvijati svoj glasbeni teater. Dolga leta se ga je držal vzdevek »Morilec kur«, ker je na nekem koncertu raztrgal nekaj kokoši, ki jih je pred tem publika vrgla na oder.

Cooper se je na odru pojavljal v prisilnem jopiču, sedel na električnem stolu, se ovijal v orjaškega pitona ter trgal glave otroškim lutkam in jih metal v množico. Hkrati pa je pel o tem, kako grozno je, če se kak otrok zastrupi in umre, ko poje tablete, ki jih starši niso dovolj skrili; na odru je bil Alice Cooper nočna mora učiteljev in staršev cele Amerike. Ko ni nastopal, je po svoje skušal dopovedovati novinarjem, da je Alice Cooper pravzaprav njegova vloga: da ni dementičen blefer, temveč mojster večdimenzionalne izkušnje.

Primeri sporočil:
-Pink Floyd: Empty space : Čestitke, pravkar si odkril skrivno sporočilo. Prosimo, pošlji svoj odgovor starim Pinkom pri Funny Farm, Chalfont Beds.
-Queen: Another one bites the dust : Start to smoke marihuana!
-Black oak Arkansas: When electry came to Arkansas : Satan...Satan...Satan..he is god...he is god...he is god!
-Electric light orchestra (ELO): El Dorado : He is the nasty one, Christ the infernal!
-Cheap trik: Surrender : Moj služabnik je glasbenik.
-Eagles: Wasted time : Imam misel na Satana.
-ELO: Secret messages : Dobrodošel, Satan, dobrodošel na zabavo, naredi zavezo, dobrodošel na zabavo!
-ELO: Secret messages : Hvala za poslušanje!
-Led Zeppelin: Stairway to Heaven : Moj sladki Satan! Nihče drug mi ni pokazal poti, katere moč je Satan! On te bo rešil, ko ti bo dal 666...Moram živeti za Satana!
-Guns n’Roses: Don’t cry: take hash.
-Led Zeppelin: Rock'n'roll : V imenu gospoda Satana...Satan, želim si te!
-Led Zeppelin: Over this hills and far away : Mi v resnici nismo bogati; vse je za Satana, Satan je zares Gospod. Mi bomo vstali z njim!
-Meat Loaf: Hot summer night : Satan, poskušam ti slediti!
-Ozzy Osbourne: You can't kill rock'n'roll : Hej! Satan, ekshibicionist! Zbudil si svoj grm! Tvoja palica je trda in hladna; za mladega je to dilerij, da bi se tvoja reka razlila. Kako čudovito, Gospod! Izčrpan sem, toda vse bi lahko še enkrat ponovil!
-Rolling stones: Tops : Ljubim te, je rekel hudič...vedno bom ostal z Gospodom
-Styx: Snow blind : Satan, deluj preko naših glasov!!!
-Styx: I'm O.K. : Tvoj suženj sem. Moram ostati s kačo alpha.
-Styx: Heavy metal poisoning : Satana, Satana!
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja, še nekaj:

pomen subliminalnih sporočil (audio ali video) je v tem, da jih zavestno ne zaznamo (in ne moremo presoditi o vsebini - reči to je OK, to pa ne), temveč se "dekodirajo" v podzavesti in so kot take sprejete v zavest kot "OK", brez razumske presoje.
Uporaba subliminalnih sporočil je v reklamiranju prepovedana že od leta 80 ...

LP, Grega
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.58
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 12:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Angleški psihološki iluzionist Derren Brown ima par prav zanimivih oddaj na to temo. Priporočam ogled njegovega šova v gledališču - Something Wicked This Way Comes (posnetek se najde tudi na kakšnih torrent trackerjih).
V bistvu so lahko tale subliminalna sporočila skrita na drug način. Besede obrača tako, da jih zavestno opustiš (možgani mislijo, da si narobe slišal), podzavestno pa ostanejo.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na temo prikritega oglaševanja je na spletu veliko napisanega. Eden iz med prvih zadetkov ***Klik***
aljoš
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 12:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zanimivo...kdo bi si mislil... bom poskusil ženi španske nadaljevanke posneti na DVD, vmes pa sličice kot so likalnik, sesalec, kuhalnica s posodo, itd...
Bom videl, če bo delovalo! Razz

P.S: Vem da imate nekateri pregrešne misli, kako bi vmes dali kakšno erotično sliko, pripomoček... Laughing Laughing

aljoš
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:

offtopic Slovenske Konjice? S7? Sem bil pred kakima dvema letoma. Imajo zelo dobro opremljeno učilnico.

Silvo, iz česa si imel predavanje? jaz sem opravil že hidravliko, pnevmatiko, PLC, električni stroji...

Ja, res je zanimivo...veliko didaktičnih pripomočkov, dobro opremljeni laboratoriji in učilnice..priporočam!

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 1:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To da oko ne zazna je ena izmišljotina. Oko zazna vse. Filter v tem primeru so možgani. Če se ne motim vsak trenutek zavestno odvržejo približno 80% ali več informacij, ki jih sprejmemo. Le tako lahko funkcioniramo oziroma se zberemo za opravljanje določene naloge.

Informacije pa se v resnici ne vržejo v koš za odpadke ampak gredo v koš za reciklažo - podzavest. Wink Tako se pod hipnozo lahko spomnimo nemogočih detajov ali stvari katere smo "pozabili".

S podzavestjo pa se ukvarjamo predvsem v sanjah, kar zavzema še vedno precejšen del našega življenja....

Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.76
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstajajo tudi računalniški programi ki ti med delom vsake toliko časa prikažejo napis za eno sličico. Napis si sam izbereš(nehaj kaditi). Baje da stvar deluje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.27
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem bral cele teme, mogoče je že bilo. Enkrat so v enem kinu naredili eksperiment, ko med sličice filma vsakih par sekund dodali sličico z reklamo kokakole in sličico reklame za kokice. Prodaja se je močno povečala, mislim da za 60%.

To smo pri psihologiji jemali v srednji, tako da sem že malo pozabil, bi pa moralo kaj pisat na internetu.
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podoben eksperiment so naedili pri Braniac-u. Sicer Braniac in znanost nimata nič kaj dosti skupnega (vsi njihovi eksperimenti so iz trte zviti), a določen procent ljudi, katerim so prikazovali nek filem s subliminiranimi sporočili se je odzval. Vseeno si pa upam trditi, da če so sporočila npr. v angleščini, ti pa angleško ne znaš, ne zmoreš niti pravilno interpretirati teh sporočil. Vizualizacija sporočila je verjetno precej pomembna (slika ima najbrž večjo moč). Všeč so mi Led Zeppelin, všeč mi je Stairway to heaven, ogromno krat sem ga poslušal....pa zato nisem nič kaj satanistično nastrojen Twisted Evil Zatorej, sklepam, da sporočila, ki so zakodirana tako, kot v omenjenem komadu nimajo efekta. Upam Wink

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 09, 2008 5:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj veš kdaj bo Evil or Very Mad skrit v tebi skočil na plano!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni