Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.64 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 7:57 pm Naslov sporočila: Osvetljevalna naprava-žarnice |
|
|
Namen imam izdelati osvetljevalno napravo in sicer v skenerju z 3 uv žarnicami. Zanima me, če lahko te žarnice zamenjam s katerimi drugimi, ker so definitivno predrage, ali pa če so lahko potem vsaj samo 8W. Ker 15W so predolge za v skener...Obstaja kakšna druga rešitev. Razmišljal sem tudi za vtf žarnico, ampak potem scanner ne pride v upoštev, ker je razdalja premala. Bi mogoče šlo vseeno, pa bi čas osvetljevanja bil krajši in žarnica manjše moči?
Vsi nasveti in komentarji dobrodošli
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanVidmar Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 13:46 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.41 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Teoretično bi lahko naredil tudi z UV ledicami, samo bi bil čas osvetljevanja malo daljši. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fant je vprašal za UV žarnice ne pa za UV LED in te rešitve ne potrebuje in te ni vprašal za drugačne rešitve, vprašanje se je nanašalo samo na UV žarnice! _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ales Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 22:17 Prispevkov: 55 Aktiv.: 0.26 Kraj: Poljčane
|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
sprašuje tudi za kakšne druge rešitve in nasvete, tako da se mi boštjanov odgovor zdi čisto primeren.
kolega ima nareto z uv ledicamu, sicer malo manjšo površino, in mu deluje super.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
[quote˝Ales˝]sprašuje tudi za kakšne druge rešitve in nasvete, tako da se mi boštjanov odgovor zdi čisto primeren. [/quote]
Sprašuje za rešitve z UV žarnicam! _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.72 Kraj: okolica Vipave
|
Objavljeno: Pon Jun 09, 2008 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi pa res lahko naredil z LED-icami .
LP Primož. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.80 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2008 8:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej v trgovino z živalmi /akvariji v BTC cityu pri vhodu . Na zadnjem koncu trgovine imajo štant s akvarijskimi žarnicami . Med tem je ena vrsta izmed njih ( temno modre barve ) zelo UV aktivna postavljene so na skrajni desni. ( gor je spekter intenzivnosti po valovnih dolžinah). najbolj je aktivna ravno pri 420 nm.
Dobiš jih v vseh dolžinah fluorescentk ( najmanjša se mi zdi je dolga nekje kot list A4)
Btw: ribe nafotrajo s hrano ki so ji primešane UV aktivne barve . Potem ribe florescirajo sploh npr kakšni stekleni somiči.
Moč žarnice niti ni tako pomemben , pomembna je valovna dolžina . Če je moč - beri svetlobni tok premajhen , enostavno podajljšaš čas ekspozicije. Zdi se mi da sem enkrat na filemanager pripel masko za nastavljanje časa ekspozicije . Princip je simpl : imaš masko s enakomernimi razdelki. Najprej osvetliš vse npr 175s
nato pa npr vsakih 5 s zakriješ sosednjega ( s pravi prvi razdelek je osvetljen najkrajši čas 175 s zadnji pa po 9 razdelkih 175+(9x5)s . Osvetljitveni čas za npr moji 2x+(2x) 15W je 195 s ( v oklepaju če je večja širina vžem 2 dodatni žarnici)
Važna je postavitev žarnic ( center žarnice ) s foto podlago . Svetlobni tok glede na razdaljo se razdeli po sin in cos. Če hočeš imet enakomeren homogen svetlobni tok je kot 45° kar pomeni da so centri fluo svetilk vogali kvadrata , ploščica pa nasprotna ploskev kvadrata )
če bi naredil svetilo iz led diod je problem točkast / neenakomerna porazdelitev svetlobne jakosti na PCB . Da bi to težavo ustrezno popravil je potrebno ledice vodit preko razpršilnih leč ali pa jih odaljiti od PCB površine . Oboje pa žre izkoristek . Jakost svetlobnega toka pada s kvadratom razdalje . _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.64 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2008 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri tem mislim, da mi ni treba odkrivati tople vode, kot kak znanstvenik. Saj tudi ne bom izdeloval nekih profesionalnih vezij. Dovolj je, da vem, če obstaja kaj drugega še. Kaj pa varianta z vtf žarnico, kot sem napisal? Pride v upoštev? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
radio48 Član

Pridružen-a: Čet 13 Dec 2007 17:23 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.00 Kraj: Starše
|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2008 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Varianta z VTF žarnico je čisto uporabna. Odstraniti moraš stekleni balon. Seveda potrebuješ še moči žarnice primerno dušilko, ki jo vežeš zaporedno z žarnico.
Malo težje je to sestaviti skupaj, da lepo izgleda. Je pa bolj važna uporabnost kot pa videz.
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
radio48 Član

Pridružen-a: Čet 13 Dec 2007 17:23 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.00 Kraj: Starše
|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2008 4:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam uporabljam 125 W VTF zarnico z odstranjenim balonom.
Razdalja do laminata je običano 10 cm in čas osvetlitve okoli
4 minute. Za večje plošče dvignem žarnico in podaljšam čas
osvetlitve.
Vsekakor pa moraš čas osvetlitve določiti sam za tvoje pogoje.
Vse to je že opisal Lucca Brassi.
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dadi Član

Pridružen-a: Čet 24 Jan 2008 20:45 Prispevkov: 50 Aktiv.: 0.24 Kraj: Prevalje
|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2008 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če res ne misliš delati nekaj profesionalnega, ne vem zakaj toliko kompliciraš? "Prišrafvaj" eno "fasngo" za VTF na kovinsko ali leseno ploščo, noge naredi tudi lesene (cca 30 cm), dodaš še ustrezno dušilko in veselo lahko začneš osvetljevati. Pazi samo, da ne boš gledal v svetlobo med obratovanjem. Lahko pa uporabiš tudi kako staro ohišje od PC-ja. _________________ Damjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2008 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je mene skrbi samo to, da je premajhna razdalja v skenerju za vtf žarnico. Ker pa sem skener dobil ravno v ta namen in je kot nalašč za tovrstno napravo, bom pri ohišju kar ostal. Zdaj pa me zanima, če res ni premajhna razdalja, če ne bom pač odštel tistih 50€, saj ne bodo zadnji (hobij je hobij, kot mi je že nekdo rekel). Sicer bi pa v zadnjem primeru lahko tudi 8W žarnice dal, bi me prišlo 30€, bi pač mogoče malo dlje osvetljeval.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.21 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 10, 2008 10:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glej tole! klik
Peti post na tej strani, avtor Chistaboo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
backbiter17 Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2008 15:02 Prispevkov: 67 Aktiv.: 0.32 Kraj: LJ in okolica
|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2008 9:51 am Naslov sporočila: |
|
|
ce te se zanima imam narejeno tako napravo s tremi zarnicami
ker mi samo nabira prah se lahko kaj pametnega zmeniva
lp,A |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Pod krvavcem nekje
|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2008 10:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Tule lahko pogledaš kako je Domenius izdelal osvetljevalno napravo v prav tak skener kot ga imaš ti. _________________ Vse se da pokvarit, le če se dovol časa ukvarjaš z njo!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|