|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Pon Jul 21, 2008 7:04 pm Naslov sporočila: Laser dioda |
|
|
Želim izdelati laser pointer pa me zanima če kdo ve kje bi dobil bolj poceni laserske diode, pri conradu so zelo visoke cene?
Pa kako to da imajo te laserske diode 3 priključke? Ena je masa, ena je kot laser, ena je pa kot foto celica? Potem, če želim imeti samo žarek svetlobe uporabim samo tisti priključek ki je za laser in pa maso, priključek za foto celico pa pustim "v zraku"?
Hvala za komentarje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonic Član

Pridružen-a: Pet 16 Dec 2005 17:48 Prispevkov: 183 Aktiv.: 0.77 Kraj: Loče
|
Objavljeno: Pon Jul 21, 2008 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osebno ti predlagam, da uporabiš diodo od kakšnega odsluženega DVD snemalnika; najceneje boš prišel skozi.
Dioda je precej močna, lahko prižgeš vžigalico, predereš balon... nevarno za oči
http://felesmagus.com/pages/lasers-howto.html
Pa še ogromno ostalih linkov najde google; keyword: dvd laser pointer
lp,
Toni
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Jul 21, 2008 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne pozabit da IR svetlobe ne vidiš. Tista opozorila na napravah niso brez veze. Lahko trajno poškoduješ vid.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.32 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Pon Jul 21, 2008 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
tonic je napisal/a: |
Dioda je precej močna, lahko prižgeš vžigalico, predereš balon... nevarno za oči
|
Koliko mW pa približno ima, če mogoče veš?
_________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.68 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2008 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Laserske diode so kot varovalke. Skozi spustiš samo malo več toka in crkne. Zaradi tega imajo po navadi tri priključke. En priključek je fotodioda, z katero meriš izhodno moč laserja in jo z ustrezno elektroniko reguliraš v razumnih mejah.
Laserske diode iz cdjev in dvdjev svetijo infrardeče, tako da ne boš videl nič. Poleg tega so te diode namensko sfokusirane v eno točko (zato lahko prižgeš vžigalico), tako da potrebuješ optiko (drugo lečo) in kolimator, če bi hotel paralelen laserski "pointerski" žarek.
Najceneje je, če kupiš laser pointer kot obesek za ključe.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.32 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2008 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Laserske diode iz cdjev in dvdjev svetijo infrardeče, tako da ne boš videl nič. |
Kako, če pa imam jaz LightScribe DVD, pa ko vzamem DVD ven se vse notri rdeče sveti. Mogoče pa je to samo pri LightScribe.
|
Ja, teh ko jih je polno po kramarskih sejmih. Samo to je bolj igračka, nevem če ima slabe 3mW. Jaz sem si jih že pomoje najmanj 10 kupil. Pa se vsak čez čas pokvari...
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 1.99
|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2008 1:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na Ebayu imaš precej močne pointerje, mislim da sem zasledil tudi prek pol vata.
_________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2008 1:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
program_er je napisal/a: |
Laserske diode iz cdjev in dvdjev svetijo infrardeče, tako da ne boš videl nič. |
Kako, če pa imam jaz LightScribe DVD, pa ko vzamem DVD ven se vse notri rdeče sveti. Mogoče pa je to samo pri LightScribe.
|
Ja, teh ko jih je polno po kramarskih sejmih. Samo to je bolj igračka, nevem če ima slabe 3mW. Jaz sem si jih že pomoje najmanj 10 kupil. Pa se vsak čez čas pokvari...  |
CD diode so infrardeče. Rdeče so le diode pri DVDjih ter Lightscribe zapisovalnikih (ti imajo tudi laser ranga 60mW-200mW). Obesek za ključe? Lahko si srečen, če dobiš 3mW.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2008 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na primer če jaz hočem predreti balon z enih 3cm, približno kako močen laser rabim? (Ker v kratkem dobim 200mW rdečega in 10mW zelenega)
Pa je pomembna barva? Katera je najbolj "voča"?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.68 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2008 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Laserska dioda ni povsem monokromatski izvor, zato se včasih vidi poleg infrardeče tudi nekaj malega vidne rdečkaste svetlobe. Lightscribe pri delu še nisem opazoval (odprta naprava z delujočim laserjem ni ravno varna), možno pa je, da labele piše z kakšno drugo diodo, rdečo na primer. Za hec poglej, kaj se vidi pri navadnem pisanju.
125 mW zelen laser predre balon. Prežge tudi polivinil folijo in trajno poškoduje oko. Najbolj "vroča" je tista barva, ki se najbolje absorbira. Zato najbolje pokajo črni baloni.
Za prediranje balonov iz 3 centimetrov razdalje je najboljša igla dolžine 3 cm.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Tor Jul 22, 2008 2:07 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2008 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, nisem jaz gledal med pisanjem!
Ko jaz izvržem DVD, tik po pisanju, pa tudi drugače, gori v notranjosti rdeč laser. Pri navadnem DVD writerju, ki je bil vgrajen v računalnik, pa se ne vidi nikakršne svetlobe.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2008 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.67 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2008 5:16 pm Naslov sporočila: Re: Laser dioda |
|
|
gregzy87 je napisal/a: |
Želim izdelati laser pointer pa me zanima če kdo ve kje bi dobil bolj poceni laserske diode |
V principu so končani izdelki iz serijske proizvodnje cenejši kot posamezni pomembni sestavni deli.
Tako da lahko končaš z iskanjem.
primer močnejše:
RLT635-100G, 635 nm, 100 mW, mm, 9 mm 154,00 EUR
primer šibkejše:
QL63D4SA, 635 nm, 5 mW, [slovenščina je zame španska vas], 40 °C, 5.6 mm 5,56 EUR
najcenejša:
QL65D5SA, 650 nm, 5 mW, [slovenščina je zame španska vas], 50 °C, 5.6 mm 1,85 EUR
To je cena brez DDV, samo za diodo, brez krmilnega vezja, optike, powermetra (375 EUR) in dela za nastavljanje
najcenejši modul pa je:
LDM650/1LJ, 650 nm, 1 mW, focusable, 3-6 V,12 x 30.5 mm 13,50 EUR
LDM635-03-08x25, 635 nm, <3 mW, fixfocus, 8 x 25 mm, 3.0 VDC 8,10 EUR
sicer pa sam poglej na:
http://www.roithner-laser.at
http://www.roithner-laser.at/All_Datasheets/Pricelists/pricelist-c-080701.pdf
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2008 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
A od CD zapisovalnika laserska dioda je tudi v redu za laser pointer? Ali mora biti nujno od DVD zapisovalnika?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni