|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sloman Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 15:41 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.66 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 12:06 pm Naslov sporočila: Poceni UV žarnica - kje? |
|
|
Ker bom malo spet izdeloval vezja rabim UV žarnico.
Pred 4 leti sem že imel žarnico iz conrada (kupljena v Avstriji) Ampak je bore malo časa delovala pa še poceni ni bila. (Od 2 kupljenih je pa še ena imela zvito grlo).
Zanima me najcenejša varianta da si naredim UV osvetljevalno napravo ki se DOBRO obnese.
To se mi recimo že zdi drago pa še na zalogi ni:
http://b2c.hte.si/article.asp?ArticleID=16996
A je kakšna boljša in cenejaš varianta možna? Predvem je bistvo da me nebo v glavo je...o ker mam z izdelavo TIV ogromno slabih izkušenj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 12:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Greš v trgovino(merkur,elektronabava),kupiš VTF žarnico(cestna svetilka),grlo,ter pripadajočo dušilko,ki mora biti nujno zraven. Najdražje je dušilka. Tudi sam imam slabe izkušnje z Conradovo žarnico,osvetljevalni čas je bil cca 30min,tukaj 5min. Ter hitro mi je pregorela.
Več o tem si preberi tukaj: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=1302&highlight=vtf _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 12:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko pa je strošek? Približno če veš. Žarnice in dušilke?
Grlo je E27? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 12:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sloman je napisal/a: |
Koliko pa je strošek? Približno če veš. Žarnice in dušilke?
Grlo je E27? |
hm,ko sem jo jaz kupoval je bila okoli 5-10€,grlo 5€,najdražje je pa dušilka,ki pa je odvisna od žarnice. Moč.Za njo ti panebi znal povedati,ker je nisem nabavil,namreč imel sem jo že doma. Mislim pa,da je to cenejša varianta od tisti namenskih(conrad ,hte)
http://www.svet-el.si/phpBB2/viewtopic.php?t=614&sid=859f8362e675a02c162fefba3b3c7e7f
Grlo ni standrtno,ampak večjo od navadne.(ne poznam oznake). _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dadi Član

Pridružen-a: Čet 24 Jan 2008 20:45 Prispevkov: 50 Aktiv.: 0.24 Kraj: Prevalje
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam 125W VTF, ki ima klasično grlo, kot vse luči v hiši. Kupiš jo lahko v vsaki elektro trgovini (cca 5 eur). Dušilko (DHM 520-125W) pa sem dobil tukaj FRAMAT
Naročil sem po pošti (cca 10 eur).
LP _________________ Damjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lak pa uporabim positiv 20?
Zdaj pa še vprašanje če bom printal na inkjet folijo in osvetljeval s to žarnico in delal z lakom positiv 20 bo potem delovalo to tako kot mora?
Ker iz preteklosti sem že tlkokrat v temo brcnil da to ni res.
Od ploščic z že nanešenim lakom ki so preprosto ble prestare da bi delovalo do žarnic z zvitimi grli in žarnicami ki trajajo 3 delovne ure...
Že kar nekaj denarja je šlo v to rezultat pa enak 0. Vse kaj nisem delal z flumastorm in onimi folijami ko počohaš pa se nalepi gor mi do zdaj ni delovalo.
Razen 1 odlično izvedene ploščice za katero še sam nevem kako mi je uspelo takrat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej Š. Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2007 23:33 Prispevkov: 83 Aktiv.: 0.38 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lak pa uporabim positiv 20?
Zdaj pa še vprašanje če bom printal na inkjet folijo in osvetljeval s to žarnico in delal z lakom positiv 20 bo potem delovalo to tako kot mora?
Ker iz preteklosti sem že tlkokrat v temo brcnil da to ni res. |
Tudi jaz sem imel in še imam take probleme. Po mojih izkušnjah je večinoma kriv film. Ta mora biti 100% črn (skozi ne sme biti vidno sonce). Če ni, moraš biti zelo previden s časom osvetljevanja in še se ne posreči vedno. Do sedaj še nisem dobil metode, s katero bi ustvaril tako dober film - novi tiskalniki so očitno veliko bolj "škrti" s črnilom od starih.
Dober film je ključ do uspeha. Ostale stvari so (po mojih opažanjih) veliko manj pomembne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 2:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja jaz sem tud pred časom tako razmišljal.
Potem pa sem ugotovil da sem kupil že pripravljene ploščice (v kateri trgovini v mariboru ne bom povedal ker bi najraje jih popljuval pa se bom raje vgriznil v jezik) katere sem po mukotrpnem postopku in ogromno izgubljenih živcev (in denarja) ugotovil da so vrjetno stare kot svet in da preprosto so neuporabne in da živi bog nebi uspel z osvetljevanjem in razvijanjem tistega sranja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej Š. Član

Pridružen-a: Pon 25 Jun 2007 23:33 Prispevkov: 83 Aktiv.: 0.38 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz imam slabe izkušnje s kupljenimi ploščami. Toda ravno tako mi ne uspe s P-501 ali pa Positiv 20, če je matrica malo prosojna.
Matrice v industriji so baje črne kot oglje - vendar tam jih delajo s fotografskim postopkom, ki si ga doma ne moremo privoščiti.
Zdaj večinoma delam vezja s predelanim REX laminatorjem. Sem kar navdušen - je veliko hitreje, pa manj smrdi. Težav praktično ni, če ni plošča prevelika (če je, jo težko dovolj segreješ). Pri velikih ploščah je problem tudi to, da laserski tiskalnih ne natisne dovolj natančno - pri 20 cm dolžine plošče je napaka več kot 1 mm (SAMSUNG ML-2010). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
15 E je dušilka in cca. 4 E 125W VTF žarnica v Merkurju. Sem preveril.
Zdaj to čiščenje bučke... Nevem kako bo meni šlo to da bi zvrtal luknjo. Kaj če kar odlomim bučko bo vredu?
Okrog 50 E bo me sedaj spet prišel celotni material za razvijanje in osvetljevanje in lak.
Sedaj ap spet slišim da s positiv20 nimaš dobrih iskušenj zaradi folije in to pomeni da spet nebo to to.
Saj nevem več najrajše nebi več 1 vezja na ta način probal narediti pa šel na pico par krat.
Ker če spet vse to nabavim pa nebo šlo potem pa naj gre v p.. m.. vse skupaj pa elektronika pa vezja.
Na kakšni višini in koliko časa pa je potrebno ploščico s positive 20 "matrati" da je optimalno? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 6:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
1Ker če spet vse to nabavim pa nebo šlo potem pa naj gre v p.. m.. vse skupaj pa elektronika pa vezja.  |
Preden obupaš, si dovoljujem še, da te povabim k meni na praktični preizkus. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dipsi111 Član

Pridružen-a: Sre 12 Nov 2003 21:17 Prispevkov: 349 Aktiv.: 1.47 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 6:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če ne misliš izdelovati velike količine PCB-jev, je najpreprosteje (poleg laminatorja) uporabiti varčne žarnice, ki jih ima vsak doma. Ne glede ali uporabljaš POSITIV 20 ali P501 je ob času osvetljevanja 8-10 min uspeh praktično zagotovljen. V primerjavi s halogensko žarnico 500W, se pozna pri varčnih žarnicah manjša občutljivost na kvaliteto matrice. Paziti je potrebno le, da so varčne žarnice max 10cm nad ploščico pri osvetljevanju. Poleg tega se rešiš nevarnega UV sevanja pri VTF žarnicah, ni potrebe po dušilki ter ni potrebe po posebni škatli (osvetljevalnik). Cela zadeva te stane z malo iznajdljivosti skorajda nič. Res pa je, da namesto 3min osvetljuješ 8-10 min (tako imaš ravno dovolj časa za pripravit razvijalec - 20ml cevosana v 1,5l vode) in da za večje PCB-je rabiš nekje 3 varčne žarnice.
Ker pišeš, da imaš ogromno slabih izkušenj, ti predlagam, da potestiraš na kakšni majhni ploščici tako, da vzemi doma prvo varčno žarnico, ki ti pride pod roko (naj bo 11W ali več) ter jo drži kar v roki cca. 8cm nad ploščico približno 8-10min (v horizontalni legi približno na sredini ploščice). Pri tem ni važno če ti bo roka malo opletala v tem času. Napravi si razvijalec kot sem prej napisal in po razvijanju boš presenečen z uspehom.
LP Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 6:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej varčno žarnico ali 125W VTF? Meni je vseeno kaj kupim. Ker do 20 e variante so vse sprejemljive.
Čas osvetljevanja ni pomemben važen je rezultat.
In spet a katerakoli varčna žarnica ali so spet kake posebne? Koliko vatne? 25W ali majn?
Je razdalja do stekla v ohišju od skenerja premajhna? Nekje 3 do max 4 cm bi lahko naredil razmak med steklom in žarnico če bi recimo 3 vgradil. Ali je bolje 2 za velikost A4?
Ker varčno žarnico bi lahko v skener namestil to je res. Imam eden star skener ki za druga tako ni. Za 125W VTF pa moram še ohišje naredit.
Ampak če VTF daje bolše rezultate mi je popolnoma vseeno če moram še 3 ohišja naredit. Samo da bo na koncu delovalo najbolje drugo ni pomebno.
Nazadnje urejal/a Sloman Pet Jun 13, 2008 6:47 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
1Ker če spet vse to nabavim pa nebo šlo potem pa naj gre v p.. m.. vse skupaj pa elektronika pa vezja.  |
Preden obupaš, si dovoljujem še, da te povabim k meni na praktični preizkus. |
Jaz sem že davno obupal. Ampak se vsakega toliko časa vračam nazaj k stvari pa poskusim znova pa zagrenjen grem stran.
Ampak tako še nikol nisem poskusil. Da bi sam s positive 20 naredil lak na ploščici. (sem pač slepo zaupal prodajalcem)...
1 krat samkrat mi je super stvar uspela. In ploščica je bila kupljena v Avstriji. Takrat sem še mel orginal UV žarnico ki je po 3 delovnih urah crknila.
Te ploščice ki sem kupoval v eni od mariborskih trgovin z elektroniko pa nebom nič rekel, da mi nebo potem žal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem že davno obupal. Ampak se vsakega toliko časa vračam nazaj k stvari pa poskusim znova pa zagrenjen grem stran. |
Torej dobrodošel. Vzemi si čas, pa bova naredila skupaj TIV na vse mogoče variante, pa še nekaj laminata dobiš za zraven. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni