www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Obračanje sončnih koletorjev proti soncu
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 30, 2008 9:47 pm    Naslov sporočila:  Obračanje sončnih koletorjev proti soncu Odgovori s citatom

Obračanje sončnih koletorjev proti soncu

Podvprašanje: kako ste zadovoljni z mehanizmom za iskanje že obravnavanih tem na forumu? Jaz recimo nikakor ne najdem teme o obračanju sončnih koletorjev proti soncu, a sem prepričan, da je ta tema že bila obravnavana.

Torej: Sosed je ključavničar ali orodjar, ne vem natančno, a je zelo spreten. Naredil si je že pred časom sistem za ogrevanje vode s sončnimi kolektorji, ki so na panoju, ki se vrti proti soncu, če jih obrne sam. Ker sem se pohvalil, da bi to moralo biti elektronsko, mi je vrnil žogico: Naredi!

Ker ne bi rad izumljal tople vode, bi rad izkušnje članov foruma, ki so to že naredili.

V mislih imam dva koncepta, eden je na uro, ki obrača pač glede na uro, opoldan točno proti jugu, a le ta mi ni preveč všeč, ker je potrebno to uro nastaviti vsaj nekajkrat, in za to je potrebna tipkovnica in prikazovalnik (displej)
Drugi koncept je s foto upori nameščeni v posebno zaprto škatlo, ki se vrti tako, da pade žarek skozi režo na srednji fotoupor, ostali so v senci, sicer dajo signal ki krmilili preko mikroprocesorja elektromotor.

še kaj bolj enostavnega prosim!

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.96
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 30, 2008 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vilko,

V zgornjem desnem kotu imaš povezavo na Projekte. Tam najdeš Usmerjevalnik sončnega kolektorja

Več o konkretni zadevi bo lahko povedal Aljoša, ki dotično vezje uporablja že dlje časa. (po razgovoru na pikniku mi je rekel, da mu dobro služi)

befi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Apr 2008 17:21
Aktiv.: 0.22
Kraj: Poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 30, 2008 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

preberi še tole:
http://www.redrok.com/led3xassm.htm#led3xforsale

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2008 6:46 am    Naslov sporočila:  Hvala Odgovori s citatom

Hvala Silvo!

Preproste rešitve so vedno najboljše.
Ha, mi je šlo kar na smeh, koliko verske vojne si sprožil, ko si objavil projekt!

Pozdrav

Janez Menart
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2008 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kot je rekel Silvo, zadeva mi super deluje...naredil sem nekaj svojih izboljšav in sicer da se mi svetloba na fotoupore prenaša preko optičnega kabla...tako nimam problemov, da bi mi fotoupore kakorkoli zalila voda, itd...pa še nekaj drugih stvari je..Smile

Zadeva dela super!

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.83
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2008 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kot zanimivost:

v kočevju sem videl več '' sončnih topilnikov satovja'' modul gor pa je skoraj identičen kot ga je opisal Silvo. Zanimivo se mi zdi da na tak način topijo satovje.

Reagira pa tudi dosti učinkovito. (prekril fotocelico z roko )

P8311432.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  437.56 KB
 Pogledana:  13 krat

P8311432.JPG

P8311433.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  448.85 KB
 Pogledana:  4 krat

P8311433.JPG

P8311437.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  494.46 KB
 Pogledana:  7 krat

P8311437.JPG

P8311438.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  479.47 KB
 Pogledana:  6 krat

P8311438.JPG

tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 31, 2008 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi Vilko

Rotator sončnih celic sem naredil po uri z mikrokontrolerjem, za motor sem uporabil motor brisalcev Yugota. To sem naredil letos spomladi in do sedaj brez težav.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.72
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2008 7:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sončne kolektorje se ne splača obračat po soncu. Sončne celice ja, ne pa kolektorje.
aljoš
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2008 6:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

trot je napisal/a:
Sončne kolektorje se ne splača obračat po soncu. Sončne celice ja, ne pa kolektorje.

Kdo ti je pa to povedal? Neumnost.... Mogoče za vakuumske kolektorje ne velja to, ker sprejemajo večji kot sončeve svetlobe... navadne kolektorje pa -verjemi mi da se splača...
Jaz če jih ne bi vrtel (sledil soncu) bi imel od zjutraj pa nekje do 14.ure izkoristek 0, ker imam takšen položaj hiše in pa kolektorjev...

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.03

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2008 6:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

trot je najbrž mislil glede na ceno konstrukcije/pogona v primerjavi s ceno dodatnega panela ali dveh...

No, če sam delaš, ko si ne računaš lastnega časa, se obračanje splača, sicer pa bolj ne Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2008 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mislim, da je na tem forumu kar nekaj ljudi, ki dosti stvari naredijo za svojo dušo...pri tem je tako...material nafehtaš, nekaj kupiš, nekaj narediš...potem pa vsaj jaz stroške, ki sem jih imel za znanost oz. določen projekt....preprosto včasih odmislim...
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.03

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 01, 2008 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor, tudi jaz sem med montažo kolektorja s vsemi pritiklinami (instalacije, bojler, nova peč za CK) preklinjal na vso moč in tulil, zakaj hudiča nisem dal še tista dva jurja pa pol, pa bi se med dopustom izležaval nekje na peščeni plaži, s pirom v roki....

Ampak je pa zdaj zadeva še toliko vrednejša, saj je vsaka malenkost natanko tam kjer sem si zamislil in brez "mojstrskih" šlamparij Wink

(in menda ni treba poudarit, da sem, namesto da bi v tednu-dveh zapravil kup evrčkov, prihranil štiri kupčke, poleg tega pa bo letošnje poletje zagotovo pustilo več spominov kot kakšno turistanje po morju Smile )

Toda nenazadnje je včasih tudi iz estetskega razloga lepše postavit še kak panel na vzhodno stran strehe, poleg tistih na zahodni, saj bi vsa tista dvignjena konstrukcija izgledala, milo rečeno, preveč vpadljivo.
Nimajo vsi banatske ravnice pred hišo, da bi zadevo postavili kar na travo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 02, 2008 7:15 am    Naslov sporočila:  Hi, Tiger Odgovori s citatom

Hi, Tiger,

tudi jaz sem najprej mislil narediti na uro, potem pa sem prišel do zaključka, da princip po uri prinese s seboj sledeče:

Uro je potrebno občasno nastaviti, torej je potreben neke vrste vnost, tipkovnica, ali nekaj drugega, pa tudi neke vrste prikazovalnik, da lahko preveriš, ali je ura pravilno nastavljena. Kako si to naredil ti?

Mikroprocesor potrebuje neke vrste indikacijo, ali je panel levo ali desno od po uri zahtevanega položaja, torej spet potrebujem neke vrste kodirno kolo ali nekaj takega. Kako si to naredil ti?

Princip na dva fotoupora mi je všeč zato, ker vsega tega ne potrebuje.

Janez Menart
Nazaj na vrh
trot
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25
Aktiv.: 5.72
Kraj: glej fogl

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 02, 2008 8:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aljoš je napisal/a:
trot je napisal/a:

Kdo ti je pa to povedal? Neumnost.... Mogoče za vakuumske kolektorje ne velja to, ker sprejemajo večji kot sončeve svetlobe... navadne kolektorje pa -verjemi mi da se splača...
Jaz če jih ne bi vrtel (sledil soncu) bi imel od zjutraj pa nekje do 14.ure izkoristek 0, ker imam takšen položaj hiše in pa kolektorjev...

Jasno da boš z vrtenjem sprejel več sončnega sevanja, s tega vidika se splača, ampak pod splača ponavadi mislimo finančno. To pa se ne splača, mogoče se, če ti je to izziv in boš vse sam naredil.

Drugo kar je, pa taka zadeva na strehi kvari izgled in v primeru močnega vetra predstavlja tudi nevarnost, da ti vse skupaj odnese s strehe (po možnosti na kak avto). Kolektorji imajo kar veliko površino, in konstrukcija, ki bo zdržala en tak veter, kakšne smo videli v zadnjem času, sploh ni več tako enostavna stvar.

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 02, 2008 4:50 pm    Naslov sporočila:  Sosed Odgovori s citatom

Sosed pravi, da z obračanjem kolektorjev ujame vsaj dve uri, lahko tudi tri ure dnevno več sonca.

No, koncem koncev gre torej za to, da ujame več toplote. Več toplote lahko ujame tudi tako, da namesto sistema za vrtenje, da več kolektorjev. In tukaj nastopi računica, ki po pravici povedano ne vem, kako se izzide, ali je cenejše ujeti tiste dve uri več sonca z mehanizmom za vrtenje, ali dati toliko kolektorjev več, ki bi enako pokrili tisti manko dveh ur.
Glede na to, da je sosed mehanično podkovan, in mu to ni bilo problem, je pač izbral pot, ki se mu je zdela smiselna. In jaz bom zablestel, ko mu bo pripravil škatlico za krmiljenje.
Poleg tega si je zaželel še temperaturni senzor, na osnovi katerega bi kolektorje obrnil proč od sonca, če bi voda bila na tem, da zavre. Menda mu je voda že zavrela, ker je bil izpad elektrike, in posledično obtočna črpalka ni delala.
No, tudi to ne bo problem, dodam še en temeperaturni senzor in malo kode v mikroprocesor.

Janez Menart
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni