|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
akrek Neznanec

Pridružen-a: Sre 11 Nov 2009 11:58 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Nov 11, 2009 12:55 pm Naslov sporočila: Senzor toka |
|
|
Pozdravljeni... potreboval bi malo pomoči.
Imam stroje s 3 faznim tokom, ki so priklopljeni na centralno elektro omarico. Na krmilnik bi rad iz centralne omarice dal signal ali stroj dela ali ne.
To lahko verjetno preverjam samo z neke vrste tuljavo, ki jo vežem na optokopler (optosklopnik), ki mi da signal 24V za krmiljenje.
Kakšno tuljavo bi za to potreboval? Idealno bi bilo da bi bila čim manjša - toliko da gre kabel ene faze (ca 6mm2) skozi.
Ima morda kdo kakšno drugo idejo... seveda naj bi bilo to v normalnih € razmerjih oz. čim ceneje...
Hvala za ideje in pomoč
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 11, 2009 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz opisa težko sklepam kaj potrebuješ. A kontrolo vseh treh faz (kontrolnik faz) ali pač samo ene? Če tako potem na fazo vežeš kar rele (tuljava 230AC) preko katerega pelješ tvoj krmilni signal.... Preveri če ima npr. gl stikalo možnost dodatnih kontaktov (če vklapljaš preko stikala), ali pa preko glavnega kontaktorja (če je) preko pomožnega kontakta.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Sre Nov 11, 2009 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rabi kontrolo prisotnosti obremenitve.
"tokovne klešče" z izhodom 1-0, glede na to ali tok teče (porabnik vklopljen) ali ne.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomzy678 Neznanec

Pridružen-a: Pon 09 Nov 2009 20:29 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Čet Nov 12, 2009 8:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Faze lahko priklopiš tudi na kontaktor, ki ima pomožni kontakt za signalizacijo stanja in delovanja, ki ga pelješ na krmilnik.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Nov 12, 2009 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Podobna debata je tekla tukaj.
Zadevo sem naredil. Žal sporočila z vezjem ne najdem, če prav sem skoraj prepirčan, da sem ga dal na forum. Če se prav spomnim, sem uporabil le operacijski ojačevalec. Zadevo sem po spominu skiciral. Vrednosti elementov se ne spomnim. Vem, da sem jih določil z eksperimentiranjem. Kot transformator sem uporabil toroidno dušilko iz napajalnika skozi katero sem napeljal en fazni vodnik.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zuti Član

Pridružen-a: Tor 01 Feb 2005 23:49 Prispevkov: 65 Aktiv.: 0.27 Kraj: Mb
|
Objavljeno: Sob Nov 14, 2009 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzemi kakšen reed kontakt in ovij okoli njega dva - tri ovoje napajalne žice. Kontakt ti bo sklenil, dalje se boš pa verjetno znašel.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
akrek Neznanec

|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 8:43 am Naslov sporočila: Hvala vsem za ideje |
|
|
tomzy678, tvoja ideja je o.k., sem tudi sam že razmišljal. Žal so stroji raztreseni po celi delavnici in bi potem moral iz vsakega stroja kabel velč do krmilnika, kar je nenormalno veliko dela. Temu bi se rad izognil.
Zadošča mi kontrola 1 faze...
Sem še malo iskal in mi gre rešitev ali v http://at.rs-online.com/web/search/searchBrowseAction.html?method=getProduct&R=3997317
z optokoplerjem bo verjetno najbolj smiselna.
ali pa HAL switch, kar je manjše in mi je zato bolj všeč, ne verjamem, pa da se bom lahko izognil motnjam v elektro omarici...
Reed stikalo je podobno, samo ne bi rad ovijal debelih žic (4, 6,10mm2) okrog nečesa... Porabi preveč prostora.
Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če bi v omarici dal na eno fazo od vsakega stroja po en shunt? Tako bi imel direktno informacijo o toku 0 - 60mV.
_________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jnz Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 22:11 Prispevkov: 112 Aktiv.: 0.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 10:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Za merjenje toka se pogosto uporabljajo tokovni pretvorniki (current transducers), ki so narejeni tako, da imajo prerezan feritni obroč, v režo pa je vstavljen hallov senzor. Konkretno LEM-vi transducerji (prodaja jih tudi Farnell) imajo ASIC vezje, ki da na izhodu napetost 2,5 V pri toku 0A, za pozitivne tokove se potem ta napetost približuje 5V, za negativne pa 0V. Linearnost izhoda je pod 1%.
Če bi uporabil hall switch, bi pulziral odvisno od samega tipa switcha, ki je lahko z latchem ali brez, deluje na en pol ali oba,..
LP
Janez
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 10:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Fletna (žal ne najcenejša - kos je okoli 10 EUR) zadevica je hall iz priponke.
Brezkontaktno beriš AC ali DC tok v razponu -70 do +70A, pa zadevo zelo lepo nadziraš preko ADCja na mikrokontrolerju: izhod je napetostni, polovica napajalne napetosti. Mislim, da je o tem govoril predhodnik.
Primer: če senzor napajam s 5V (glede na datasheet rabi 6V, a sem poskusil s 5V in dela bp), dobim pri 0A na srednjem pinu 2,50V, potem pa za vsak amper cca. 33 mV (odvisno od smeri toka pozitivno ali negativno!).
LP, Grega
p.s. Če bi rabil senzor in delovanje videti v živo, me lahko kontaktiraš na ZS.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
CSLA2CD_Hallov senzor.pdf |
Velikost datoteke: |
107.57 KB |
Downloadano: |
44 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
napetost Član

Pridružen-a: Pet 29 Dec 2006 19:52 Prispevkov: 901 Aktiv.: 4.01 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Če za vsak stroj vlečeš kable iz ene razdelilne omare lahko uporabiš tudi tokovni rele firme Dold.Vem da obstajajo v rangu do 5A za več pa nisem prepričan Je oblike avtomatske varovalke. Podobno imamo narejeno v firmi. Če so pa tokovi preveliki pa je potrebno vezati še tokovni transformator.
_________________ lp
Janez1322@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 11:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek je napisal/a: |
Primer: če senzor napajam s 5V (glede na datasheet rabi 6V, a sem poskusil s 5V in dela bp), dobim pri 0A na srednjem pinu 2,50V, potem pa za vsak amper cca. 33 mV (odvisno od smeri toka pozitivno ali negativno!). |
Recimo da ta signal potem peljemo na mikrokrmilnik, katerega ADC lahko sprejme 0 - 5 V. Kako nekateri potem koristite merilno območje? Ali od prikazane vrednosti odštejete tisti offset (2,5V) in tako koristite samo del AD pretvornika? Ali pa ta signal iz senzorja vmes še "raztegnete" s kakšnim operacijskim ojačevalnikom da pokrije čimvečje področje AD pretvornika? Kako vam je v navadi?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
akrek Neznanec

|
Objavljeno: Čet Apr 15, 2010 11:02 am Naslov sporočila: Nekaj sem skombiniral bi prosil za mnenja in izboljšave |
|
|
Navitje prebira ali tok je ali ga ni. Generira napetost. Če je primarna žica AC (recimo 230 V), generira tudi izhod iz navitja AC. Zato graetz. Za glajenje skrbi relativno velik C1. Če berem recimo majhno moč motorja pri 15 Hz je izhod zelo "švoh" in nestabilen. Ta napetost gre potem na optokoplerja s triac izhodom.
Zadevo sem stestiral, dela in na optokoplerjih merim 1,5 V ne glede na to kako je obremenjen sistem... (vsaj kolikor sem meril).
Zanima me mnenje, bi moral tukaj dodati še kakšno diodo za signal (1,25V dioda recimo) ali je tako o.k., lahko kondenzatorje menjam s čim boljšim (beri manj pokvarljivim elementom - recimo dušilko in kakšno)
a.
Tokovnik:
http://at.rs-online.com/web/search/searchBrowseAction.html?method=getProduct&R=537-4520
Optokolper:
http://si.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?SKU=1045437
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
6.3 KB |
Pogledana: |
10 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1234 Aktiv.: 5.67 Kraj: KOPER
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni