|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zodiac13 Član

Pridružen-a: Sre 01 Avg 2007 14:22 Prispevkov: 45 Aktiv.: 0.21 Kraj: Lj-Bežigrad
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 4:24 pm Naslov sporočila: Stereo predojačevalnik |
|
|
Lp
Iščem načrt (projekt) stereo preamp s tonsko kontrolo.Močno zaželjena predloga tiskanega vezja.Preamp naj nebi bil izveden z čipom(npr. TDA1524A).Naj omenim, da sem izdelal preamp s tem čipom in sem zelo razočaran nad kvaliteto le tega(precej šuma,nelinearnost visokih ter nizkih tonov ,glede na odprtost potenciometra).Aja, pri gradnji sem uporabljal linearne potenciometre.Bi morali biti logaritemski?Pravtako sem uporabil navadne(carbon) upore.Bi moral nizkošumne metal film-ske?
Za vse informacije se vnaprej zahvaljujem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
branko47 Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.69 Kraj: Pozarevac
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 4:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
klik na koncu strani.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tihi Član

Pridružen-a: Čet 27 Nov 2003 14:15 Prispevkov: 281 Aktiv.: 1.19 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 10, 2007 1:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne razumem zakaj vztrajaš pri ojačevalcu ki ti da slab rezultat. Če bi podal shemo bi ti lahko bolj pomagali, kje in kaj zamenjati.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Okt 10, 2007 1:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lepa stran TDA1524A je v tem, da so uporabljeni potenciometri linearni. Design vezja mora biti pravilni izveden, sicer bo kvaliteta zvoka močno padla. Šum in podobno.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51du Član

Pridružen-a: Ned 07 Okt 2007 22:19 Prispevkov: 40 Aktiv.: 0.19
|
Objavljeno: Sre Okt 10, 2007 5:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede omenjenega čipa nimam izkušenj in pogleda. V preteklosti sem doživel razočaranje s čipi (projekt v Elektorju), s tranzistorji je bilo bolje. Če enkrat čip šumi, dvomim, da se da še kaj narediti. Je tudi odvisno kaj je spredaj. Sem potem nekaj delal s klasičnimi op.ojačevalniki znanim po tem, da imajo nizek šum. Kot je predhodnik že povedal, projekte tiskanin obilo oblivam z maso. V preteklosti sem imel izvedbe tiskanin z dvostransko Cu-folijo. Na drugi strani sem luknjico povrtal z večjim svedrom, da priključek elementa ni imel stika.Zelo pomembna je izbira kondenzatorjev, ki so predvideni za avdio tehniko.
Pozitivno sem bil presenečen s kiti Welleman (morda ni pravilno napisano), ki nudijo solidno kvaliteto. Pri nas se jih da dobiti.
Kljub temu, da si znam napraviti tiskano vezje, se včasih odločim za kit, ker me včasih prej veselje mine, da bi izdelek dokončal.
Pozdrav! Dubi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zodiac13 Član

Pridružen-a: Sre 01 Avg 2007 14:22 Prispevkov: 45 Aktiv.: 0.21 Kraj: Lj-Bežigrad
|
Objavljeno: Sre Okt 10, 2007 6:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tu so slike predojačevalnika.Vejamem ,da je velik načrtov z opaampi veliko pa vendar tako enostavnega kot TDA ni.Zato sem se odločil ,da bom tega "spedenal", da bo minimalno šumel in pravilno(linearno) odpiral parametre(ton,balansa,vol).El. vezava je tipična po pdf-ju,razen en kond. ima manjšo vrednost.Uporabljeni so multilayer kond.Ko odprem bass pot. do konca je le ta premočan(ali je mogoče moč basa spreminjati z spremembo katerega od kond.?).Predvideni pot. 47K lin. prepozno "primejo".torej mora biti odprt na četrt da je sploh razlika(glede na nulo).Morda bi moral zmanjšati vrednost potenciometrov?
Kaj pravite vi? Info dobrodšel.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
780.85 KB |
Pogledana: |
22 krat |

|
|
775.98 KB |
14 krat |

|
|
752.91 KB |
13 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Okt 10, 2007 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
MAX5406 je precej boljši od TDA1524, ki je že 20 let star. Maxa dobiš kot vzorec.
Nekoliko boljši je tudi LM1036.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JamesQ Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 12:05 Prispevkov: 362 Aktiv.: 1.60 Kraj: Novo mesto/Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Okt 11, 2007 8:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Lepo pozdravljeni.
Upam, da bo priponka kaj pomagala, če že želiš narediti predojačevalnik z TDA1524.
LDŽ
|
 Download |
Ime datoteke: |
k100.pdf |
261.76 KB |
Downloadano: |
70 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Okt 11, 2007 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni je pred časom, ko sem naredil vezje z TDAjem delovalo v redu. Maso sem imel precej bolj potegnjeno proti pinom od chipa in pod chip, kot je na fotografiji (od zodiaca). Načrt je bil pobran iz revije Radioamater (srbska revija).
Šum lahko povzroča tudi kakšna druga komponenta, ne samo TDA chip.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.01 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Čet Okt 11, 2007 7:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
zodiac13 je napisal/a: |
... in pravilno(linearno) odpiral parametre(ton,balansa,vol)... |
Naš sluh ima logaritemsko občutljivost in ne linearno. Če uporabljaš logaritemski potenciometer za nastavljanje glasnosti se ti bo zdelo, da se jakost povečuje linearno, čeprav se ne. Torej se toni pravilno (za naše uho) regulirajo logaritemsko. Ne vem pa kako deluje omenjeni TDA, možno je da ne potrebuje logaritemskih potenciometrov.
_________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Okt 11, 2007 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako je. Potenciometri morajo biti linearni. Na 9 strani Philipsovega datasheeta je krivulja ojačanja v odvistnosti od napetosti na pinu 1 proti masi pin 18. Pri srednji legi potenciometra, ojačanje 1, bi že moral končni ojačevalnik dajati polno moč. Do nekaj manj od četrtine zasuka pa je maksimalno utišanje ali -80dB in do tam je mrtvi hod. Od polovice pa do konca ojačanje naraste za faktor 10 ali 20dB. Od 75% zasuka naprej je praktično tudi mrtvi hod. Potenciometer za jakost bi lahko imel na obeh straneh primerna predupora, glede na napetost na pinu 17, da bi zasuk bil polno izkoriščen. Potrebna regulacijska napetost za jakost na pinu 1 je od kakih 0.6V do 3V.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zodiac13 Član

|
Objavljeno: Čet Okt 11, 2007 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za odgovore in pomoč!
borber je predlagal LM1036 kateri je nekoliko boljši od TDA-ja.Zato sem se odločil za gradnjo le tega.Po dolgem iskanju po netu sem našel ustrezen pcb za ta čip.Vrjetno se za vikend prične gradnja.Ko končam bom seveda poročal o rezultatih.Zanima me kakšne kondenzatorje naj uporabim pri gradnji LM-ja(multilayer ali keramične).Ali se poveča šum , če se potenciometre poveže z žicami?(kakšne so najbolj primerne?).Ja glede mrtvih hodov pri opiranju potenciometrov imaš borber popolnoma prav.To je zelo moteča stvar.Očtno se bom moral poigrati z predupori, da izničim mrtvi hod.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
Objavljeno: Čet Okt 11, 2007 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prejšnji komentar se je nanašal na TDA1524. Pri LM1036 so zadeve drugačne. Ta čip nima ojačanja. Maksimalno ojačanje je 1 ali 0dB za razliko od TDA, ki ima max ojačanje 10 ali 20dB.
Žice na potenciometru ne bodo nič škodile saj imajo vhodni, krmilni pini kondenzatorje 0.22u proti masi in še 47k iz drsnika (glede na datasheet).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zodiac13 Član

|
Objavljeno: Pon Okt 15, 2007 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lp
Sestavil sem preamp z čipom LM1036, katerega je predlagal borber.Elemente se dobi brez težav.Vezje deluje brez problema,sestavljen po datasheetu.Šum je minimalen,potenciometri praktično nimajo mrtvih hodov v nasprotju z TDA-jem.Torej ,da zakjučim--bodočim graditeljem torej priporočam LM in ne TDA.Še enkrat hvala za nasvete in napotke.
P.s: Če kdo želi imeti pcb s TDA-jem(zgornje tri slike), mu ga z veseljem poklonim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zodiac13 Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni