|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 3.99 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 11:06 am Naslov sporočila: Internet in dolžina kabla |
|
|
Doma hočem v dnevni sobi imeti kabelski internet za laptop. UTP kabel iz modema do računalnika je dolg okoli 12 m. Pri priklopu interneta pa mi samo oddaja, sprejemati pa noče nič. Na krajšem kablu mi internet normalno deluje zato menim, da je problem v dolžini kabla. Kako se lahko ta problem reši, razen tega da skrajšam kabel? Kolikšna je lahko maksimalna dolžina kabla?
Upam, da sem podal dovolj podatkov, drugače pa bom še dopisal. _________________ Roke spadajo k telesu, ne k delu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.67
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Dolžina kabla še zdaleč ni problem. Bolj je problem v kvaliteti spajanja konektorjev na konec kabla, ter v pravilni priključitvi paric. Je kabel kupljen, ali pa je narejen doma? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
jjakob je napisal/a: |
Dolžina kabla še zdaleč ni problem. Bolj je problem v kvaliteti spajanja konektorjev na konec kabla, ter v pravilni priključitvi paric. Je kabel kupljen, ali pa je narejen doma? |
Kabel je kupljen, konektorji so v redu spojeni. Kako pa naj bi bile pravilno priključene parice? Jaz sem gledal samo barve, da so pravilno razporejene  _________________ Roke spadajo k telesu, ne k delu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot je napisal Jernej - v tvojem primeru je skoraj zagotovo krivda v konektorjih. (pomešani pari)
Na bivši firmi sem nekoč, ko je prišlo do poškodbe optike potegnil običajni kabel ca 300m daleč. Delalo je popolnoma normalo. (kot prej optika) _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.67
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Pogled od spodaj, s strani pinov:
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregorino Član

Pridružen-a: Tor 15 Jun 2004 22:35 Prispevkov: 10 Aktiv.: 0.04 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 11:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš račulanik povezan direktno z modemom potem moraš imeti crossover kabel, če imaš pa vmes med računalnikom in modemom kak switch ali router pa je vseeno če je utp ali crossover kabel. Razlika med utp in crossover kablom je samo v vezavi paric, 4 parice se namreč menjajo(več ti pove slika spodaj).
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanVidmar Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 13:46 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.41 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 11:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno delam v skladišču v telekomu in izdajamo tudi po 305 metrov UTP-ja v kosu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.30 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Navaden "podaljšek" ima vse parice vezane enako na obeh straneh. Zato komunikacija ne more pravilno delovati. Pravi cross-over kabel pa ima zamenjane parice Rx in Tx, ter še nekatere. _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.50 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem potegnil prijatelju več kot 250m kabla in zadeva že deluje več kot 2 leti bp.
Tako, da so pri tebi težave v konektorjih.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 1:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš možnost probati z drugim kablom,sprobaj,če ti dela je kriv kabel. Sicer pa za take stvari je imeti dobro kakšen teset kablo,enkrat sem si naredil z 4017 ter 555,na eni strani krmilno vezje z UTP kontekorjem,na drugi pa 8 ledic. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
12m še ne bi smel biti problem. Doma sem opazil, da so problemi z daljšimi kabli med modemom in računalnikom medtem ko pri routerju teh težav ni. Torej najbolje je, da je modem s kratkim kablom povezan z routerjem in nato dalje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Primerjaj raspored barvic na obeh konektorjih obeh kablov. Raspored v tvojem primeru mora biti enak, kot je na krajšem kablu. Kabel preveri tudi ohmsko, če ni prekinjen kak vodnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bostjan--> UTP kabel je pakiran v dolžini cca 300 m, pa ne zato ker bi na tako dolžino delal, ampak pač zato., ker se je nekdo tako odločil. Drugače je meja delovanja pri nekje 100 m.
klpzm -->gotovo si pri tem kabel večkrat rezal oziroma vlekel na več koncev...težko da ti deluje na EN konec dolžine 250 m. To bi bilo več kot dvakrat toliko, kot je specificiran. Taka dolžine ne dela celo z oklopljenim kablom (F T P).
Drugače se pa pridružujem ostalim - problem je definitivno nekje v konektorju - če je kupljen, potem ni crossover, ampak direkten, razen če piše (ali je pisalo) na njem da je cross. Če nimaš testerja lahko preveriš z instrumentom (če ga imaš) - ohmsko izmeriš kable - 1-1, 2-2, 3-3...itd do 8-8 in tako boš gotovo našel napako.
Aja...kupljen kabel dolžine 12 M navadno so v trgovini dolžine 5, 10, 15...ne pa vmes, kot recimo 12m. A ti ga je v trgovini prodajalec naredil? Nesi nazaj in ti ga naj popravi. Včasih v trgovinah tudi porabijo ostanke UTP-ja in sami naredijo take podaljške. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Aja...kupljen kabel dolžine 12 M navadno so v trgovini dolžine 5, 10, 15...ne pa vmes, kot recimo 12m. A ti ga je v trgovini prodajalec naredil? Nesi nazaj in ti ga naj popravi. Včasih v trgovinah tudi porabijo ostanke UTP-ja in sami naredijo take podaljške. |
Kabel sem kupil "na metre", konektorje pa sam priključil tako, da je sigurno problem v priključitvi paric.
Hvala za vse nasvete, bom danes poskusil priključiti tako kot ste predlagali in poročal. _________________ Roke spadajo k telesu, ne k delu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sob Jul 19, 2008 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali imaš klešče za montažo konektorja? Če ne, je možno, da kaka žica nima stika na konektorju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni