www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

3 fazni em ter končni stikali

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NacMan
Član
Član

Pridružen-a: Čet 12 Jul 2007 20:01
Aktiv.: 0.14
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 11:26 am    Naslov sporočila:  3 fazni em ter končni stikali Odgovori s citatom

3 fazni em bi uporabil kot pogon za tendo, se pravi bi z njim odprl oz. zaprl ponjavo.
Za zamenjavo smeri oz. glavno stikalo bi uporabil grebenasto stikalo 1-0-2, a dodal bi še začetno ter končno pohodno stikalo (da se motor v začetni ter končni legi ustavi). Sedaj pa pride problem, ker mi ne uspe narisati pravega načrta. Tako da vas prosim če ima kdo kakšno shemo za podoben problem ali mi predlaga kakšno literaturo. Ne vem ali potrebujem kontaktor ali se da to zvezat brez. Motor je majhne moči in z reduktorjem tako da preklop iz trikot v zvezda ni potrebna.

LP!

forest70
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00
Aktiv.: 2.85
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu sem sem narisal vezavo

Vezava_motorja.GIF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Vezava_motorja.GIF
 Velikost datoteke:  14.04 KB
 Downloadano:  66 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 1:36 pm    Naslov sporočila:  Sem Odgovori s citatom

Sem si kar mislil, da bosta potrebna tudi dva releja..
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
forest70
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 1:47 pm    Naslov sporočila:  Re: Sem Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Sem si kar mislil, da bosta potrebna tudi dva releja..

Ja eden je za eno smer drugi pa za drugo. Pa še en nasvet, stikalo 1 0 2 naj bo takšne izvedbe, da ko ga spustiš gre sam na položaj 0
Nazaj na vrh
NacMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Datoteke ne morem sprejeti ker nisem aktiven član tako da če mi pošlješ na mail bi bil zelo vesel, stikalo kot ga predlagaš sem imel ravno v mislih Very Happy
NacMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 3:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem je, ker je sam motor star, tako da ne uporablja ničelnega vodnika in imam samo 3 faze in ozemljitev, se pravi če so tuljave 220v potem bi moral vleči ničlo iz omarice?
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi

Če nimaš doma pri elektroinstalaciji FID stikala, potem lahko ničelni vodnik priklopiš na ozemljitveni vodnik, drugače ne.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
elpollo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Jul 2008 23:07
Aktiv.: 2.69
Kraj: Podravje

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NacMan je napisal/a:
Problem je, ker je sam motor star, tako da ne uporablja ničelnega vodnika in imam samo 3 faze in ozemljitev, se pravi če so tuljave 220v potem bi moral vleči ničlo iz omarice?

Ničlo lahko dobiš iz zvedišča elektro motorja. Torej pri priključkih motorja iz tistih sponk, ko so tri premoščene, tam je ničla.

LP

Leon

gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 5:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NacMan je napisal/a:

Uporabi kontaktorje z 400V navitjem... ničle ne rabiš v tem primeru

tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 5:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi

Elpollo je napisal: Ničlo lahko dobiš iz zvedišča elektro motorja. Torej pri priključkih motorja iz tistih sponk, ko so tri premoščene, tam je ničla.

Hm, Kaj pa ko motor še ni vkloplen, takrat je pa tam na zvezdišču kr neki (je v zraku) in tudi rele se ne bo vklopil, če boš tja priklopil ničelni vodnik.

Najboljša rešitev sta, da priklopiš ničelni vodnik na zemljo, če nimaš FIDa, ali pa priklopiš krmilni rele na medfazno napetost 400 V z ustrezno tuljavo.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
elpollo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Jul 2008 23:07
Aktiv.: 2.69
Kraj: Podravje

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tiger je napisal/a:
Hi

Elpollo je napisal: Ničlo lahko dobiš iz zvedišča elektro motorja. Torej pri priključkih motorja iz tistih sponk, ko so tri premoščene, tam je ničla.

Hm, Kaj pa ko motor še ni vkloplen, takrat je pa tam na zvezdišču kr neki (je v zraku) in tudi rele se ne bo vklopil, če boš tja priklopil ničelni vodnik.

Najboljša rešitev sta, da priklopiš ničelni vodnik na zemljo, če nimaš FIDa, ali pa priklopiš krmilni rele na medfazno napetost 400 V z ustrezno tuljavo.

LP

res je, nisem razmišljal tako daleč Confused

forest70
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NacMan je napisal/a:
Datoteke ne morem sprejeti ker nisem aktiven član tako da če mi pošlješ na mail bi bil zelo vesel, stikalo kot ga predlagaš sem imel ravno v mislih Very Happy

Šele jutri zjutraj, ker tisto sliko sem naredil v službi .... Sad
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.40

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 22, 2008 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne pozabit na medsebojno blokado vklopa na kontaktorjih... nočeš imet oba hkrati vklopljena
NacMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 27, 2008 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem za pozen odgovor, ampak sem bil odsoten. Drugače pa hvala za odgovore in nasvete, še posebej za shemo, ki jo imam namen uporabiti.
LP!

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni