www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoč - Robot ki se izogiba oviram
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
logar
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2008 22:12
Aktiv.: 0.08
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2008 6:34 pm    Naslov sporočila:  Pomoč - Robot ki se izogiba oviram Odgovori s citatom

Ze vec casa iscem po internetu kako izdelati robota, ki bi se izogibal oviram (znal najti pot iz labirinta). Nasel sem veliko uporabnih stvari, v grobo imam ze sestavljen mehanski del, manjkata mi samo se elektricni in programski. Preden opisem moj problem bom predstavil projekt in pa moje predznanje.

naslov projekta: Robot, ki se izogiba oviram
Kategorija projekta: Mikrokontrolerski projekt
Moje predznanje: Osnove elektrotehnike, osnove znanja digitalne tehnike, programiranje v C jeziku
predvidena orodja in oprema: serial port na PC ali usb-serial adapter
kosovnica: 2 motorcka, 2 fotoupora, mikrokontroler, (upori, kondenzatorji, stabilizator napetosti,...)
tiskano vezje: Vezje bom naredil kar na preizkusni ploščici
kratek povzetek projekta: Robot, naj bi se izogibal oviram, oziroma znal najti pot izven labirinta. Robot je sestavljen iz treh delou mehanskega, elektricnega in programskega. Fotoupora bi spremljala padec svetlope na levi in desni strani robota in tako posiljala podatke mikrokontrolerju. Ta bi se odzval in za voznjo naravnost bi se vrtel levi in desni motor. Za zavijanje levo ali desno bi se vrtel en motor naprej drugi nazaj (Sistem vozil na gosenice).
Nadgradnja:
- IR za racunanje odaljenost predmeta
- RS232
Problem:
- zataknilo se mi je pri izbiri mikrokrmilnika. Na internetu sem nasel projekt robota ki deluje na AVR ATmega8 in je zraven tudi prilozen ves programski del.
- Shema vezja:
Link do sheme vezja

Nevem pa kako bi preneseu program na uC. Na internetu sem zasledi dva programa: AVR Studio 4 in PonyProg2000.
A je za prenos programa dovolj ce povezem serial port z Programmer Header(vidno na shemi) ali potrebujem se kasen vmesnik? recimo nekaj takega
microkrmilnik bi rajsi posodobil z Philipsovo druzino LPC2000. Sem programiral lani na S-ARMu, sam se mi zdi z Atmego bol enostavno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2008 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda potrebuješ vmesnik.
Tisti ki si ga polinkal je najenostavnejša izvedenka STK200, ampak deluje.
Potrebujejo pa vsi na tem principu zasnovani vmesniki pravi LPT port na računalniku in seveda ne delujejo z USB-LPT pretvorniki.

Za prenos programa (.hex kode) v mikrokontroler uporabi kar PonyProg, za AVRStudio ne vem če sploh podpira te enostavne programatorje.

Program boš tudi snel z neta in samo zapekel v mikrokontroler, ali?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
logar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2008 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoce sem se narobe izrazil glede vmesnika....
Mislil sem priklopiti uC preko Serial Port - link
Oziroma neki podobnega sem nasel na slovenski strani: link
pa me zanima ce poleg tekega kabla potrebujem se kaj ali je to dovoj?

AVRstudijo podpira ampak starejse verzije programa.

Program z neta bom prej nekoliko obdelal nato zapekel.

Kako je pa kej glede z Philipsovo druzino LPC2xxx? Ker ce si bom moral narediti kasen poseben programator bi raje delal stemi uC ker jih uporabljamo na faksu in bi uporabil isto knjiznico kot jo uporabljamo na S-ARM.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
matijap
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24
Aktiv.: 0.97
Kraj: Žirovnica, LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2008 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko pa vržeš ŠARM-a kar na robot in svoje vezje priklopiš na letvice, ki so na ŠARM-u. Mislim, da bo za začetek lažje, kot če bi se lotil delanja vezja z golim LPC-jem.

Drugače pa si prav mislil, potrebuješ programator, narejen na tak način, kot je tisti, ki si ga pripel.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Roadracer
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41
Aktiv.: 2.03
Kraj: LJ/Litija

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2008 9:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matijap je napisal/a:
Lahko pa vržeš ŠARM-a kar na robot in svoje vezje priklopiš na letvice, ki so na ŠARM-u. Mislim, da bo za začetek lažje, kot če bi se lotil delanja vezja z golim LPC-jem.

Tole pa ne bo šlo. Šarm za svoje delovanje zahteva priklop na PC. Sam sem takega robota že naredil pa potem ni bil uporaben ravno zaradi tega.O tem je bilo dosti napisanega na tem forumu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matijap
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24
Aktiv.: 0.97
Kraj: Žirovnica, LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2008 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na tole sem malo pozabil.
A je kdo pri zunanjem napajanju ŠARM-a že poskušal dajati kakšne pullup upore na podatkovni liniji?
Nazaj na vrh
PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2008 11:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

logar je napisal/a:
Mogoce sem se narobe izrazil glede vmesnika....
Mislil sem priklopiti uC preko Serial Port - pa me zanima ce poleg tekega kabla potrebujem se kaj ali je to dovoj?

Živijo,

Za programirat Mega8 v vezju potrebuješ vmesnik, kot je npr. tale:
http://www.s5tech.net/forum/techletter.php?p=%2FISP_LPT_vmesnik.pdf

Težava nastane, če imaš prenosnika brez LPT vmesnika. V takem primeru ti priporočam nekaj na USB, npr USBASP:
http://www.fischl.de/usbasp/

S kolegom sva ga izdelala (tale verzija http://www.fischl.de/usbasp/ch/USBasp_CH.zip) in deluje BP. Najlepše je, da je povsem dovolj hiter (hitrost najbrž omejuje čas vpisa v flash in ne pretok na USB vmesniku), ne potrebuje pa USB vmesnika kot so npr. FTDI čipi.

V redu deluje v AVR studiu tudi USBISP:
http://www.matwei.de/doku.php?id=en:electronics:usbisp

LP Primož.
Nazaj na vrh
logar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 21, 2008 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa ce bi si izdelal vezje kot je tukaj ?

Mislm da ce je to to, da je se najbol enostavno...
Nazaj na vrh
Roadracer
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 8:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj prvi robot je bil: http://www.arrickrobotics.com/robomenu/robotech.html

Stvar je preprosta. Za več informacij me kontaktiraj na ZS.
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Roadracer je napisal/a:

Šarm za svoje delovanje zahteva priklop na PC.

Zakaj že?
Nazaj na vrh
logar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem se kar odlocil za programator STK200, ves potreben materjal sem ze narocil. Ko dobim materjal se lotim izdelave Razz. Bom sproti posodabljav moj napredek. Hvala vsem ki ste pomagali. LP logar
Nazaj na vrh
Roadracer
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 23, 2008 3:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik je napisal/a:
Roadracer je napisal/a:

Zakaj že?

Zato ker je drugače nonstop v resetu KLIK
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 23, 2008 5:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Roadracer je napisal/a:
Umnik je napisal/a:
Roadracer je napisal/a:

Zakaj že?

Zato ker je drugače nonstop v resetu KLIK

Kako v resetu? Premakneš jumper 9 (J9), kar že veš in to je to. Ne vem zakaj bi bil v resetu. Moj prav lepo miga tudi kilometre daleč od PC-ja.
Nazaj na vrh
Roadracer
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 24, 2008 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni ga ni uspelo prepričati. Če bo to ratalo potem sem zmegal. Ker po tistem velikem razočaranju ga nisem več prijel v roke. Čudno se mi zdi samo to da ko sem kontaktiral na fax glede tega so mi zagotovili da ne dela brez priklopa na računalnik, ker je proizvajalec s tem preprečil poslovno rabo v industriji.
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 24, 2008 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno omogoča to samo novejša verzija (imam serijsko številko nad 50000).
Poslovna raba ŠARMa v industriji? Japajade.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni