Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
logar Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2008 22:12 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.08 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Pet Sep 19, 2008 6:34 pm Naslov sporočila: Pomoč - Robot ki se izogiba oviram |
|
|
Ze vec casa iscem po internetu kako izdelati robota, ki bi se izogibal oviram (znal najti pot iz labirinta). Nasel sem veliko uporabnih stvari, v grobo imam ze sestavljen mehanski del, manjkata mi samo se elektricni in programski. Preden opisem moj problem bom predstavil projekt in pa moje predznanje.
naslov projekta: Robot, ki se izogiba oviram
Kategorija projekta: Mikrokontrolerski projekt
Moje predznanje: Osnove elektrotehnike, osnove znanja digitalne tehnike, programiranje v C jeziku
predvidena orodja in oprema: serial port na PC ali usb-serial adapter
kosovnica: 2 motorcka, 2 fotoupora, mikrokontroler, (upori, kondenzatorji, stabilizator napetosti,...)
tiskano vezje: Vezje bom naredil kar na preizkusni ploščici
kratek povzetek projekta: Robot, naj bi se izogibal oviram, oziroma znal najti pot izven labirinta. Robot je sestavljen iz treh delou mehanskega, elektricnega in programskega. Fotoupora bi spremljala padec svetlope na levi in desni strani robota in tako posiljala podatke mikrokontrolerju. Ta bi se odzval in za voznjo naravnost bi se vrtel levi in desni motor. Za zavijanje levo ali desno bi se vrtel en motor naprej drugi nazaj (Sistem vozil na gosenice).
Nadgradnja:
- IR za racunanje odaljenost predmeta
- RS232
Problem:
- zataknilo se mi je pri izbiri mikrokrmilnika. Na internetu sem nasel projekt robota ki deluje na AVR ATmega8 in je zraven tudi prilozen ves programski del.
- Shema vezja:
Link do sheme vezja
Nevem pa kako bi preneseu program na uC. Na internetu sem zasledi dva programa: AVR Studio 4 in PonyProg2000.
A je za prenos programa dovolj ce povezem serial port z Programmer Header(vidno na shemi) ali potrebujem se kasen vmesnik? recimo nekaj takega
microkrmilnik bi rajsi posodobil z Philipsovo druzino LPC2000. Sem programiral lani na S-ARMu, sam se mi zdi z Atmego bol enostavno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.01
|
Objavljeno: Pet Sep 19, 2008 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda potrebuješ vmesnik.
Tisti ki si ga polinkal je najenostavnejša izvedenka STK200, ampak deluje.
Potrebujejo pa vsi na tem principu zasnovani vmesniki pravi LPT port na računalniku in seveda ne delujejo z USB-LPT pretvorniki.
Za prenos programa (.hex kode) v mikrokontroler uporabi kar PonyProg, za AVRStudio ne vem če sploh podpira te enostavne programatorje.
Program boš tudi snel z neta in samo zapekel v mikrokontroler, ali? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
logar Član

|
Objavljeno: Pet Sep 19, 2008 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoce sem se narobe izrazil glede vmesnika....
Mislil sem priklopiti uC preko Serial Port - link
Oziroma neki podobnega sem nasel na slovenski strani: link
pa me zanima ce poleg tekega kabla potrebujem se kaj ali je to dovoj?
AVRstudijo podpira ampak starejse verzije programa.
Program z neta bom prej nekoliko obdelal nato zapekel.
Kako je pa kej glede z Philipsovo druzino LPC2xxx? Ker ce si bom moral narediti kasen poseben programator bi raje delal stemi uC ker jih uporabljamo na faksu in bi uporabil isto knjiznico kot jo uporabljamo na S-ARM. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matijap Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24 Prispevkov: 230 Aktiv.: 0.97 Kraj: Žirovnica, LJ
|
Objavljeno: Pet Sep 19, 2008 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko pa vržeš ŠARM-a kar na robot in svoje vezje priklopiš na letvice, ki so na ŠARM-u. Mislim, da bo za začetek lažje, kot če bi se lotil delanja vezja z golim LPC-jem.
Drugače pa si prav mislil, potrebuješ programator, narejen na tak način, kot je tisti, ki si ga pripel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roadracer Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.03 Kraj: LJ/Litija
|
Objavljeno: Sob Sep 20, 2008 9:01 am Naslov sporočila: |
|
|
matijap je napisal/a: |
Lahko pa vržeš ŠARM-a kar na robot in svoje vezje priklopiš na letvice, ki so na ŠARM-u. Mislim, da bo za začetek lažje, kot če bi se lotil delanja vezja z golim LPC-jem. |
Tole pa ne bo šlo. Šarm za svoje delovanje zahteva priklop na PC. Sam sem takega robota že naredil pa potem ni bil uporaben ravno zaradi tega.O tem je bilo dosti napisanega na tem forumu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matijap Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24 Prispevkov: 230 Aktiv.: 0.97 Kraj: Žirovnica, LJ
|
Objavljeno: Sob Sep 20, 2008 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Na tole sem malo pozabil.
A je kdo pri zunanjem napajanju ŠARM-a že poskušal dajati kakšne pullup upore na podatkovni liniji? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PrimozL Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55 Prispevkov: 404 Aktiv.: 1.72 Kraj: okolica Vipave
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
logar Član

|
Objavljeno: Ned Sep 21, 2008 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa ce bi si izdelal vezje kot je tukaj ?
Mislm da ce je to to, da je se najbol enostavno... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roadracer Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 10:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Roadracer je napisal/a: |
Šarm za svoje delovanje zahteva priklop na PC. |
Zakaj že? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
logar Član

|
Objavljeno: Pon Sep 22, 2008 4:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem se kar odlocil za programator STK200, ves potreben materjal sem ze narocil. Ko dobim materjal se lotim izdelave . Bom sproti posodabljav moj napredek. Hvala vsem ki ste pomagali. LP logar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roadracer Član

|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2008 3:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Umnik je napisal/a: |
Zakaj že? |
Zato ker je drugače nonstop v resetu KLIK |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Sep 23, 2008 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Umnik je napisal/a: |
Zakaj že? |
Zato ker je drugače nonstop v resetu KLIK |
Kako v resetu? Premakneš jumper 9 (J9), kar že veš in to je to. Ne vem zakaj bi bil v resetu. Moj prav lepo miga tudi kilometre daleč od PC-ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roadracer Član

|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2008 12:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni ga ni uspelo prepričati. Če bo to ratalo potem sem zmegal. Ker po tistem velikem razočaranju ga nisem več prijel v roke. Čudno se mi zdi samo to da ko sem kontaktiral na fax glede tega so mi zagotovili da ne dela brez priklopa na računalnik, ker je proizvajalec s tem preprečil poslovno rabo v industriji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

|
Objavljeno: Sre Sep 24, 2008 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno omogoča to samo novejša verzija (imam serijsko številko nad 50000).
Poslovna raba ŠARMa v industriji? Japajade. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|