|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.11 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sre Maj 14, 2008 9:43 pm Naslov sporočila: Odsesavanje dima pri spajkanju |
|
|
Zastavil sem si eno zelo preprosto zadevo, saj mi je dovolj vdihovanja dima pri cinjenju. Iščem nekaj takega, če bi bila namesto alu prozorna folija še toliko bolje.
Imam dva 12cm računalniška ventilatorja pri spajkalniku, vendar samo razpihujeta zrak. Rad bi pa ga odvajal skozi okno. Kmalo bom izdelal tudi regulator za spreminjanje moči sesanja.
To bom poizkušal narediti na podoben način kot Silvo http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=11480 za računalniši ventilator, vendar bi rad moč kontroliral z drsnim potenciometrom. Mogoče se spomnim še kake drugačne opcije.
Najprej pa bi potrebovaj cev, drugače moram najti drugo rešitev. Ve kdo kje to dobiti?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.71 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Maj 14, 2008 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa prav alumininijasto ali prozorno?
Jaz bi uporabil navadno belo (PVC) cev za napo, ki jo dobiš v skoraj vsaki tehnični trgovini. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.67
|
Objavljeno: Sre Maj 14, 2008 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aluminijaste dobiš prav tako, prozorne pa težko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 14, 2008 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem za ventilator imel včasih 15cm 220V "računalniški" ventilator in je čisto dovolj vleklo. Trenutno nimam nič, imam pa en ventilator od nape ki vleče odlično, ob priliki ga bom montiral
Prozorne cevi ne kupovat, ker se v notranjosti cevi nabira kolofonija ki se veže s prahom in je grdo za videt. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.11 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Sre Maj 14, 2008 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. Bom poiskal zadevo v trgovini, če slučajno konkretno ve kdo kje v MB se dobi to, se priporočam. Drugače bom šel v iskalno akcijo.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.90 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Maj 15, 2008 7:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Če misliš kupiti Al cev,to se dobi v Bauhaus v Maribor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali ima kdo doma narejeno ali pa kupljeno napravo za odsesavanje? Če je kupljena, za koliko časa imate en filter, ali dobro odsesava pline?
Gledal sem tako napravo na nemškem conradu (ker v SLO nima nobeden drug, razen wellerjeve in ersine, ki pa so drage).
naprava 1 (št. artikla 588201)
naprava 2 (št. artikla 800219)
Menite, da to dobro opravlja svojo nalogo ali je to bolj tako tako? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
@qwertz, sva se midva danes glede tega pogovarjala po telefonu ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 6:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako se obnese odsesovanje direktno pri konici spajkalnika preko tanke cevke?
Predvsem me zanima kako moteče je za delat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Hja mogoče, iz katere firme pa ste? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hvon Član

Pridružen-a: Pet 18 Apr 2008 9:55 Prispevkov: 195 Aktiv.: 0.93 Kraj: Avče
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 9:16 pm Naslov sporočila: Re: Odsesavanje dima pri spajkanju |
|
|
Musty je napisal/a: |
Zastavil sem si eno zelo preprosto zadevo, saj mi je dovolj vdihovanja dima pri cinjenju. Iščem nekaj takega, če bi bila namesto alu prozorna folija še toliko bolje.
Imam dva 12cm računalniška ventilatorja pri spajkalniku, vendar samo razpihujeta zrak. Rad bi pa ga odvajal skozi okno. Kmalo bom izdelal tudi regulator za spreminjanje moči sesanja.
To bom poizkušal narediti na podoben način kot Silvo http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=11480 za računalniši ventilator, vendar bi rad moč kontroliral z drsnim potenciometrom. Mogoče se spomnim še kake drugačne opcije.
Najprej pa bi potrebovaj cev, drugače moram najti drugo rešitev. Ve kdo kje to dobiti?
Lp |
ti rabiš u bistvu fleksibino cev ki jo dobiš v vsaki trgovini z gospodinskimi aparati in deli(kot si zgoraj pokazal),saj se jo uporablja za odsesovanje(napa) ,potem pa kupiš še ventilator s prirobnico točno za tisto cev.če pa hočeš na koncu ,lahko še zreduciraš na tanjšo cev,tako boš dobil še več vleka na določeni (končni)točki. če jo boš pa montiral prav na konico,ti bo pa znalo hladit konico ker bo zrak z veliko hitrostjo potoval mimo konice v cev.. _________________ " Domišljija je začetek ustvarjanja. Domišljaš si, kar si želiš, želiš si, kar si domišljaš in nazadnje ustvariš, kar hočeš." |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.94 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Iztok je napisal/a: |
Hja mogoče, iz katere firme pa ste? |
Iz tiste od koder si linkal "vzorce". Če boš pogledal svoj mobi boš najbrž med prejetimi klici videl 017811***
Drugače pa bi ti v izogib včasih nerodnim debelim cevem predlagal zaprt sistem z aktivnim ogljenim filtrom. Npr. 4 PC ventilatorje, malo pločevine ali plexija za ohišje ter filter iz aktivnega oglja ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj takega sem tudi imel v mislih, da bi naredil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni