www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PIC16F627A imam samo HEX kodo ali mi sprogramira OK?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SMD guru
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 22:58
Aktiv.: 0.02
Kraj: CE

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 05, 2008 11:13 pm    Naslov sporočila:  PIC16F627A imam samo HEX kodo ali mi sprogramira OK? Odgovori s citatom

Zdravo vsem skupaj,

moj prvi post Smile

Imam nov problem, delam na projektu (služba) kjer sem za sprogramiranje PIC 16F627A dobil samo *.HEX kodo. Snovalec programa trdi, da je vse že zajeto v kodi in je potrebno samo zapeč. Pravi tudi, da so vse zastavice že postavljene in niso za spreminjat. Softveraš pa ni več dosegljiv Sad
Poskusim torej na Xelteku (superpro3) in se ustavi takoj. Poskusim še na drugem sistemu (zdaj se smejte) Velleman kompletu, ki pa omogoća nekaj več nastavitev zastavic ampak brez vidnega uspeha.
Na Vellemanu lahko zadevo zapišem ampak readback in Verify ne vrneta potrditve zapisa. Ali gre za codeprotection, na žalost z tem še nisem delal, in ko enkrat to zapišem lahko samo z delovanjem preverim ali je zapis uspel, ker prebrat ga verjetno ne morem, ali se motim?

Hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 05, 2008 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Katere zastavice? Fuse biti? PIC16F628 jih nima dosti. Glede na vezje lahko ugotoviš vrsto oscilatorja. WDT lahko izključiš zadevo poskusiš - če software dela kot je treba poskusiš vključit WDT. Če procesor ne pada v WDT reset potem se WDT v programu briše ter je uporabljen. PWRTE lahko vključiš. LVP izključi. Kako je z reset pinom je razvidno s hardwera ... Sem še kaj pozabil?
Priprni hex, da vidimo.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 1:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Programator ponavadi preverja zapisano vsebino takoj po vpisu, ne sele potem, ko zaklene vsebino za branje. Sicer bi bilo mozno, da bi bil program napisan tako nesmiselno, a ni prevec verjetno, tako da dvomim da je to arzlog za tvojo tezavo. Poskusi z drugim programatorjem oz. preveri pri kom drugem ali je tvoj MCU sploh uporaben (delujoc).
SMD guru
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:

1.) Programator ponavadi preverja zapisano vsebino takoj po vpisu, ne sele potem, ko zaklene vsebino za branje. Sicer bi bilo mozno, da bi bil program napisan tako nesmiselno, a ni prevec verjetno, tako da dvomim da je to arzlog za tvojo tezavo.

2.) Poskusi z drugim programatorjem oz. preveri pri kom drugem ali je tvoj MCU sploh uporaben (delujoc).

1.) Aha, to je dobra informacija. Če jaz sedaj pravilno razumem delovanje (sekvenco) programiranja se med samim zapisom že preverja vsebin in je OK če pride do konca. Ker programator(ja) izvedeta celotni cikel tudi zaklepanje je torej nemogoče takoj po programiranju prebrat zadevo.
Disable codeprotection ukaz pa mi pobriše tudi programski spomin, tako, da je zadeva neuporabna.

2.) Prvotno uporabljen GALEP-4 programator in GALEP32 program in baje ni potrebno nastavljat ničesar drugega kot device.
Kar vidim še je Buffer start 000000 in end 002007 in representation 16bit (normal mode). End adresa je 00217F.

HEX kode ne smem objavljat v celoti.

:020000040000FA
:060000000000000034289E
:08000800A0000308A1008B1801
:1000100019288C1827280B11AA0AAA1C1428861143
:100020008B12AA012D10AD1021088300A00E200E06
---- tukaj je še nekaj solate ----
:1003F000A6000800AC1E0A2A831603136730860085
:1004000000000000000083120313803086002330B8
:060410002202A600080014
:02400E00341F5D
:00000001FF

PICov imam za začetek 20kos in naključnih 5 ne dela Confused Delajo na programih, ki sem jih spisal sam tako da z MCUjem ni nič narobe.

@Silvo: PICa še sploh nisem dal na HW in mislim, da WDT ni uporabljen, ker bi naredil preveč problemov, LVP mislim, da sploh ne gre skupaj z 16F627(ali 628 + A) Reseta na HW sploh ni lahko samo vzamem napajanje.

LP
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Del, ki si ga pripel, vsebuje tudi nastavitve MCUja in (med ostalim) je vkljucen tudi WDT.

To, da brisanje CP pobrise vsebino, je normalno obnasanje (CP se ne da brisati direktno, ampak samo preko brisanja celotne vsebine).

Si preveril ali tvoj programator sploh podpira 16F627A ? (tisti A na koncu oznake je pomemben)

Lahko ti kdo od clanov foruma pomaga zadevo preverit - napisi s katerega konca si.

s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.33
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 11:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z včitavanjem nastavitev PIC-ovih "fuse" bitov iz HEX kode v Xeltekove programatorje imam slabe izkušnje. Tako na svojem bivšem SuperProII kot sedaj na 280U, zato PICe vedno "pečem" z ICD2 klonom ali PicStart.

Na tvojem mestu bi:

- včital HEX kodo v MPLAB in preveril obstoječo nastavitev fuse bitov,
- v Xeltek včital HEX kodo in po potrebi popravil nastavitve fuse bitov ročno.

Če nisi prepričan, ali programska koda (pravilno) podpira WDT, ga za začetek izključi. Tako boš izločil možnost napake (resetov), ki bi jih povzročal WDT. Kasneje, ko ti program steče, WDT še vedno lahko vključiš.

LP, Sandi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SMD guru
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom preveri zvečer še nekaj od teh opcij in poročal.

Problem je tudi, ker nimam testnega protokola za HW in bi mi tudi pravilno sprogramiran PIC skoraj nič ne koristil.

LP
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 06, 2008 10:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SMD guru je napisal/a:

HEX kode ne smem objavljat v celoti.

PICov imam za začetek 20kos in naključnih 5 ne dela Confused Delajo na programih, ki sem jih spisal sam tako da z MCUjem ni nič narobe.

@Silvo: PICa še sploh nisem dal na HW in mislim, da WDT ni uporabljen, ker bi naredil preveč problemov, LVP mislim, da sploh ne gre skupaj z 16F627(ali 628 + A) Reseta na HW sploh ni lahko samo vzamem napajanje.

LP

Malo pozen odgovor - ravno sem namreč prišel domov. (sporočilo sem videl zjutraj a na njega nisem utegnil odgovoriti)

Mogoče ponovim še enkrat napisano ter razložim posamezne bite ter delovanje mikrokontrolerja glede na stanje:
Konfiguracijski register je dolg 14 bitov.
biti 13-8
So za vklop code protect določenih delov programskega ter podatkovnega pomnilinka. Nimajo posebne vloga na izvajanje samega programa. V tvojem primeru jih za test NE postavi. Tako boš po vpisu lahko naredil verifikacijo.
bit 7
vklopljeno oz. izklopljen LVP (poglej kaj je na pinu RB4. na hardweru.) v koliko je uporabljen je LVP sigurno izključen. Če ga boš izključil ne bo nič narobe. Vključen pa zna delati težave.
bit 6
BOD če je bit postavljen pride do reseta procesorja, ko napetost pade pod 4V (če se prav spomnim) Drugega vpliva na delovanje programa nima.

bit 5
MCLRE Vkolp oz izklop eksternega reseta. Poglej kaj je na rest piniu (MCLRE) na tvojem hardweru

bit 3
PWRTE zagonski timer. Če bo vključen ne bo nič narobe. Če se prav spomnim, "zadrži" program ca 1024 ciklusov, da začne oscilator sigurno delovati.

Bit 2
WDT varnostni časovnik katerega je potrebno programsko brisati v koliko je vklučen. Prekoračitev povzroči reset

4,1-0
OSC Vrsta oscilatorja - to je razvidno s hardwrera.

Zakaj sem spraševal za hex? Zato, da bi ga naložil v software svojega programatorja ter videl, kako so - če so postavljeni fuse biti. S samim hex-om se ne da dosti pomagat, če ne veš za kak hardware gre.
Prilepi načrt hardvera ter povej zakaj gre, ti prej spišem nov software kot bi iz hex-a ugotovil za kaj gre Wink

PS
Ne bi bilo privič
Wink

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni