|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
denisk85 Član

Pridružen-a: Pet 07 Dec 2007 1:32 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.05 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2008 6:35 pm Naslov sporočila: tomos 90 electronic |
|
|
Pozdravljeni!
Prijatelju popravljam akumulator omenjenega motorja. Akumulator vsebuje tudi nekaj elektronike (za polnjenje akumulatorja in upravljanje smerokazov). akumulator je sestavljen iz petih zaporedno vezanih celic, ki imajo skupno 6V (iz tega boste morda vedeli katerega tipa so). Prilagam sliko vezja elektronike, na katerem ne vem, kaj sta dva elementa. Prvi je D1, ki je na vezju označen kot dioda vendar nisem prepričan, če je res. Drugi je označen z velikim vprašajem. Poleg vezja prilagam še sliki teh dveh elementov. Na D1 ni nobene oznake, na drugem elementu pa so preveč uničene in se jih ne da razbrati. Poleg tega me zanima tudi kakšna je dioda D2 (oznake so napisane na vezju), saj je na internetu nisem našel. Vsi trije elementi so v vezju za polnjenje akumulatorja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2008 6:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi bilo dobro, če bi vklopil makro pri slikanju, saj se tole bolj slabo vidi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
denisk85 Član

|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2008 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slikano s telefonom, ker nimam fotoaparata!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
denisk85 Član

|
Objavljeno: Sre Avg 13, 2008 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se bom potrudil dobiti boljše slike, vendar mislim, da lahko nekdo, ki je kaj takega že imel po rokah, razbere kaj je na njih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
denisk85 Član

|
Objavljeno: Čet Avg 14, 2008 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem dobil boljše slike...
Tisti element, označen z vprašajem, je verjetno bimetal; sem nekako uspel razbrati nekaj oznak z njega:
TYPE 261 = verjetno tip ohišja
10(3)250~K-T175 = mislim, da pomeni 10A, 250V, 175'C
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
179.07 KB |
Pogledana: |
4 krat |

|
|
270.82 KB |
6 krat |

|
|
27.91 KB |
36 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Avg 14, 2008 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Element označen z vprašajem je termo stikalo. Zdrži 10 amperov izmenične oziroma 3 ampere istosmernega toka. Napetost na kontaktih je lahko 250 voltov, vklopi ali izklopi (ne vem) pa pri 175 stopinjah. Po nekih podatkih iz interneta bi to stikalo lahko bilo normalno (ko je hladno) odprto.
Priključi gor ohmmeter in ga segrej. Pri neki temperaturi (175 C) mora preklopiti.
Česa pa se dotika to stikalo?
Tiste oznake za D2 na vezju so verjetno oznake za model tiskanega vezja, ne za diodo.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
denisk85 Član

|
Objavljeno: Čet Avg 14, 2008 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisem še ugotovil česa se stikalo dotika, ker sem ga dobil takšnega ko je na sliki....se pravi ločenega z odrezano sponko za pritrditev. Stikalo ne deluje, vendar mislim, da pri 175'C prekine.
Kaj pa D1, ima kdo kakšno idejo, kaj bi to lahko bilo?
Pri D2 pa me zanima, če kdo ve kakšne so karakteristike, ker jih jaz na internetu nisem našel.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DrRogla Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00 Prispevkov: 336 Aktiv.: 1.42 Kraj: Hrastnik, Maribor
|
Objavljeno: Pet Avg 15, 2008 8:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Imaš možnost slikati celotno stvar? Slika pove 1000 besed.
_________________ LP, Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Pet Avg 15, 2008 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Glej, nevem kako je v tvojem primeru toda jaz sem naletel na podobno pri toasterju. Pri meni je bila to toplotna varovalka, in ker se je toaster pregrel je še varovalka pregorela in ni več deloval. Ker nisem imel ravno takšne varovalke sem vezal kar direktno, z žično povezavo. Toaster pač nima varnosti, ampak deluje.
Probaj ti to direktno vezat pa probaj če deluje. Tako boš vsaj videl, če je to pokvarjeno ali ne. Ampak ne potem pustit tako. Ker če boš imel vedno direktno vezano lahko gre akumolator!
_________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
denisk85 Član

|
Objavljeno: Pet Avg 15, 2008 12:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko slikam....vendar sta na vezju samo še ta dva elementa....tako da ne bi nič pomagalo.
Tisto dvomim, da je varovalka, saj je vezana vzporedno z diodo in bimetalom. Ne bi bilo logično. Zakaj bi ju kratkostičil?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 15, 2008 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morda tisti bimetal sloni na cilindru ali auspuhu in nekako ugasne motor, ko se pregreje, čeprav se mi zdi 175 stopinj že kar dosti, vsaj če avtomobilske motorje gledamo. Drugje mi ni jasno kje bi dobil 175 stopinj na mopedu
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
denisk85 Član

|
Objavljeno: Pet Avg 15, 2008 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Akumulator s tem vezjem je zaprt v črni škatlici, iz katere gre ven le konektor (masa, 6V, magnet, smerokazi). Bimetal je na vezje priklopljen preko približno 5 cm dolgega kabla, vendar na akumulatorju in škatlici ni nikakršnih sledi, kje bi lahko bil pritrjen. Najbolje bi bilo, če bi našel koga s tem motorjem in ga prosil če lahko odprem škatlico. Ker je bimetal zagotovo nekje znotraj škatlice, si lahko predstavljam le, da je za zaščito pri morebitnem vžigu akumulatorja. Če vam kaj pomaga, lahko pripnem še el. shemo motorja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni