www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

tomos 90 electronic

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
denisk85
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Dec 2007 1:32
Aktiv.: 0.05
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 6:35 pm    Naslov sporočila:  tomos 90 electronic Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Prijatelju popravljam akumulator omenjenega motorja. Akumulator vsebuje tudi nekaj elektronike (za polnjenje akumulatorja in upravljanje smerokazov). akumulator je sestavljen iz petih zaporedno vezanih celic, ki imajo skupno 6V (iz tega boste morda vedeli katerega tipa so). Prilagam sliko vezja elektronike, na katerem ne vem, kaj sta dva elementa. Prvi je D1, ki je na vezju označen kot dioda vendar nisem prepričan, če je res. Drugi je označen z velikim vprašajem. Poleg vezja prilagam še sliki teh dveh elementov. Na D1 ni nobene oznake, na drugem elementu pa so preveč uničene in se jih ne da razbrati. Poleg tega me zanima tudi kakšna je dioda D2 (oznake so napisane na vezju), saj je na internetu nisem našel. Vsi trije elementi so v vezju za polnjenje akumulatorja.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi bilo dobro, če bi vklopil makro pri slikanju, saj se tole bolj slabo vidi.
Nazaj na vrh
denisk85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Slikano s telefonom, ker nimam fotoaparata!
Nazaj na vrh
denisk85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 13, 2008 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se bom potrudil dobiti boljše slike, vendar mislim, da lahko nekdo, ki je kaj takega že imel po rokah, razbere kaj je na njih.
Nazaj na vrh
denisk85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2008 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem dobil boljše slike...

Tisti element, označen z vprašajem, je verjetno bimetal; sem nekako uspel razbrati nekaj oznak z njega:
TYPE 261 = verjetno tip ohišja
10(3)250~K-T175 = mislim, da pomeni 10A, 250V, 175'C

IMGP0073.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  179.07 KB
 Pogledana:  4 krat

IMGP0073.JPG

IMGP0075.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  270.82 KB
 Pogledana:  6 krat

IMGP0075.JPG

akumulator.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  27.91 KB
 Pogledana:  36 krat

akumulator.JPG

Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2008 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Element označen z vprašajem je termo stikalo. Zdrži 10 amperov izmenične oziroma 3 ampere istosmernega toka. Napetost na kontaktih je lahko 250 voltov, vklopi ali izklopi (ne vem) pa pri 175 stopinjah. Po nekih podatkih iz interneta bi to stikalo lahko bilo normalno (ko je hladno) odprto.

Priključi gor ohmmeter in ga segrej. Pri neki temperaturi (175 C) mora preklopiti.

Česa pa se dotika to stikalo?

Tiste oznake za D2 na vezju so verjetno oznake za model tiskanega vezja, ne za diodo.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
denisk85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 14, 2008 3:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem še ugotovil česa se stikalo dotika, ker sem ga dobil takšnega ko je na sliki....se pravi ločenega z odrezano sponko za pritrditev. Stikalo ne deluje, vendar mislim, da pri 175'C prekine.

Kaj pa D1, ima kdo kakšno idejo, kaj bi to lahko bilo?
Pri D2 pa me zanima, če kdo ve kakšne so karakteristike, ker jih jaz na internetu nisem našel.
Nazaj na vrh
DrRogla
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00
Aktiv.: 1.42
Kraj: Hrastnik, Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2008 8:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš možnost slikati celotno stvar? Slika pove 1000 besed.
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2008 10:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glej, nevem kako je v tvojem primeru toda jaz sem naletel na podobno pri toasterju. Pri meni je bila to toplotna varovalka, in ker se je toaster pregrel je še varovalka pregorela in ni več deloval. Ker nisem imel ravno takšne varovalke sem vezal kar direktno, z žično povezavo. Toaster pač nima varnosti, ampak deluje.

Probaj ti to direktno vezat pa probaj če deluje. Tako boš vsaj videl, če je to pokvarjeno ali ne. Ampak ne potem pustit tako. Ker če boš imel vedno direktno vezano lahko gre akumolator!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
denisk85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2008 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko slikam....vendar sta na vezju samo še ta dva elementa....tako da ne bi nič pomagalo.

Tisto dvomim, da je varovalka, saj je vezana vzporedno z diodo in bimetalom. Ne bi bilo logično. Zakaj bi ju kratkostičil?
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2008 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda tisti bimetal sloni na cilindru ali auspuhu in nekako ugasne motor, ko se pregreje, čeprav se mi zdi 175 stopinj že kar dosti, vsaj če avtomobilske motorje gledamo. Drugje mi ni jasno kje bi dobil 175 stopinj na mopedu

Lp
Nazaj na vrh
denisk85
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 15, 2008 1:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Akumulator s tem vezjem je zaprt v črni škatlici, iz katere gre ven le konektor (masa, 6V, magnet, smerokazi). Bimetal je na vezje priklopljen preko približno 5 cm dolgega kabla, vendar na akumulatorju in škatlici ni nikakršnih sledi, kje bi lahko bil pritrjen. Najbolje bi bilo, če bi našel koga s tem motorjem in ga prosil če lahko odprem škatlico. Ker je bimetal zagotovo nekje znotraj škatlice, si lahko predstavljam le, da je za zaščito pri morebitnem vžigu akumulatorja. Če vam kaj pomaga, lahko pripnem še el. shemo motorja.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni