|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
principle Neznanec

Pridružen-a: Ned 30 Dec 2007 11:26 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Mirna Peč
|
Objavljeno: Tor Avg 26, 2008 12:21 pm Naslov sporočila: Omejevanje uporabniških računov - Win XP |
|
|
Zanima me, če ima kdrkoli izkušnje z omejevanjem dostopov, pravic uporabnikom pri Win XP. Sam sem nekaj poskušal z 1st security agentom, pa mi nekako ne gre.
Kaj imam v mislih? Recimo, da imamo računalnik, na katerem sta dva računa: administrator in uporabnik. Kot administrator bi rad imel vse pravice, uporabniku pa bi omejil vse skupaj samo na uporabo in mogoče še kakšno malenkost. Rad bi dosegel, da ko/če uporabnik hoče kaj inštalirat, ga povpraša za administratrsko geslo, ali pa mu program to onemogoči. Vseeno. Rad pa bi tudi, da je namizje za uporabnika zaklenjeno in da se ga ne da spreminjati. Kakšen predlog?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roadracer Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.03 Kraj: LJ/Litija
|
Objavljeno: Tor Avg 26, 2008 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za to obstaja mikrosoftov dodatek k windows. Dobi se na microsoftovi strani. Samo trenutno sem pozabil kako se imenuje. Bom sporočil naknadno ko ga najdem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.64 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Tor Avg 26, 2008 1:29 pm Naslov sporočila: Re: Omejevanje uporabniških računov - Win XP |
|
|
principle je napisal/a: |
Recimo, da imamo računalnik, na katerem sta dva računa: administrator in uporabnik. Kot administrator bi rad imel vse pravice, uporabniku pa bi omejil vse skupaj samo na uporabo in mogoče še kakšno malenkost. Rad bi dosegel, da ko/če uporabnik hoče kaj inštalirat, ga povpraša za administratrsko geslo, ali pa mu program to onemogoči. Vseeno. Rad pa bi tudi, da je namizje za uporabnika zaklenjeno in da se ga ne da spreminjati. Kakšen predlog?
LP |
Ponavadi navaden uporabnik (User) že tako ali tako ne more namestiti nobenega programa. Tudi glede pisanja po sistemski particiji je precej omejen. Dodatno se da to omejiti še s pravicami datotek / imenikov.
Onemogočanje spreminjanja profila se po moje najlepše reši z uporabo mandatornih profilov.
Poleg tega se da dodatne omejitve narediti s pomočjo Local Security Policy-ja (odpreš MMC in dodaš Group policy snap-in). Tukaj pa bodi previden, če nimaš dovolj izkušenj, ker se lahko dobesedno zakleneš (tudi za administratorja!) iz računalnika ...
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
principle Neznanec

Pridružen-a: Ned 30 Dec 2007 11:26 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Mirna Peč
|
Objavljeno: Pet Avg 29, 2008 6:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem namestil Windows SteadyState. Program, ki omogoča upravljanje z računi v oklju XP in Vista.
Imam en točno določen problem. Ko uredim račun in mu določim oz. omejim pravice, je vse lepo in fino, ne gre pa mi v glavo, zakaj ima omejen račun težave z odpiranjem map, ki so na namizju. Se pravi: omeje račun ima mapo na namizju, v njej je nekaj ikon, ki so pomembne za delo učencev, ker pa jih je veliko oz. kar nekaj, nočem da so raztrešene po namizju, vendar
jim program zablokira dostop do odprtja te mape. Ostale ikone (npr. Word ali kaj podobnega) so sicer na samem namizju, toda ko dvoklikneš nanjo se program enostavno odpre.
Ima kdo kakšen predlog? Vsaj za kakšen namenski forum v tej smeri? SteadyState je izredno zanimiv program, poleg Deep Freeza eden boljših zame, toda malenkosti me motijo.
LP in hvala za odgovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.64 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 11:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne poznam tega programa, bi pa rekel, da je problem v pravicah datotek oz. imenika za tega uporabnika.
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Avg 31, 2008 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem zakaj bi kompliciral z raznimi programi, če je vse to že na voljo v windowsih. Res pa da mora biti Pro verzija in ne Home.
Desni klik na mapo -> Properties -> Security
in tam čaraš kolikor te je volja.
Namizje oz. Desktop je ena bolj kot ne navadna mapa, ki se ji da ravnotako omejiti pravice. Očitno ima tista podmapa s programi pravice narobe nastavljene. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni