|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NewHolland Član

Pridružen-a: Pon 17 Nov 2008 20:49 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.06 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Pon Nov 17, 2008 9:51 pm Naslov sporočila: Alternator- proizvajalec el. toka |
|
|
Pozdravljeni!
Sem nov na tem forumu. Zanimalo pa bi me kje bi se dalo dobit alternator ki bi pri nizkih obratih (zelo nizkih =) proizvajal 12V in 3A (nanj bi priključil 2 porabnika: prvi je 12V in 2A, drugi pa 4.8V in 0.75A ali pa namesto drugega porabnika enega ki rabi 3V in 20mA ( LED dioda). In sila ki bi bila potrebna za vrtenje tega alternatorja bi morala biti čim manjša.
Lepo prosim če mi pomagaste, ker je na googlu te informacije po mojih izkušnjah težko dobit ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Pon Nov 17, 2008 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Alternator je pač tak kot je in dela okvirno na 2000 vrt./min ali več. Pod 1500 ne pričakuj nevemčesa iz njega.
Če rabiš generator iz čimnižjih vrtljajev, si omisliš prenos, jermenski, zobniški, verižni... Večja jermenica/zobnik na vstopu, manjša na alternator. Razmerje vrtljajev je enako razmerju jermenic/zobnikov (premer, št. zob, ..). Podobno kot na biciklu, ko en obrat pedal pomeni nekaj obratov kolesa.
Kaj ti razumeš pod čimmanjšo silo, boš moral pa natančnejše določit.
Je pa okvirno tako, da si naštel cca 30W porabnikov, izkoristek takih naprav pa je dokaj slab, zato se lahko zgodi, da boš na vstopu rabil tudi 200 in več W.
To pa je moč, ki jo človek težko zagotavlja dalj časa (za primerjavo, če bi zadevo gnal kot bicikl na pedala).
Strica Googla se pa nauči pravilno vprašat, pa ti bo marsikaj na dolgo in široko nesebično razložil.
Je pa res, da obvlada največ angleščine, zatorej s slovenščino nisi najbolj uspešen pri njem  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NewHolland Član

Pridružen-a: Pon 17 Nov 2008 20:49 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.06 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Pon Nov 17, 2008 10:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej moram reč da sem presenečen na res hitrem odgovoru ( ponavadi kje čakam po več dni..) ja glede prenosov vem, sam pol če je tako s temi poraniki ne bo iz mojga poskusa nič . No hotel pa sem da bi ta alternator poganjala voda, zato sem mislil na čim manjših obratih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Pon Nov 17, 2008 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za karkoli uporabnega dobiti iz vode rabiš padec, višinsko razliko, torej jez.
Iz nekega poljskega potočka se ne splača delati magisterija.
Nekaj na to temo imaš že na forumu: klikni
Kaj imaš zaen potoček na vidiku ne vem, morda pa ti da energijo za eno luč tudi kaj takega . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NewHolland Član

|
Objavljeno: Tor Nov 18, 2008 12:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja, te teme sem že prej prebral kot sem se registriral na forumu... Pa mi zanekrat ne pomagajo kaj dosti... No ampak bom jaz malo še preračunal glede koliko vode imam na voljo pa malo preštudiral kolikšno silo bi iz tega dobil (glede na katero mlinsko kolo-turbino) pa potem tukaj napišem s kolikimi obrati bi se to vrtelo, če mi bo uspelo preračunat...
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Tor Nov 18, 2008 1:09 am Naslov sporočila: |
|
|
12V in 3A ti bo alternato dajal brez problema že pri 800 vrt/min.
Ima pa zelo nizke izkoristke 18-38% od 2000 vrt naprej, torej bo pri nižjih najverjetneje še manjši.
Na vikendu mi stoenkin alternator poganja peltonova turbina, med obremenitvijo ima 2000 vrt/min, brez sprememb je dajal okrog 2-3A toka. Tlak imam 4,5 BAR, pretok 0,7 l/sek. Ko sem navil stator na novo (25 ovojev) in na vzbujanje dodal PWM, ki ne dopušča dviganje vzbujanja čez nastavljeno mejo, dobim ven 6,2 A. Je pa to še vedno nizek izkoristek in imam pripravljen nov generator z neodym magneti, trifazni. pričakujem od 15-18A toka z isto šobo.
lp _________________ 3 x 3 = 9
Nazadnje urejal/a ro-bi Sre Nov 19, 2008 12:42 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NewHolland Član

|
Objavljeno: Tor Nov 18, 2008 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti misliš 0.7l/ SEKUNDO?
No ampak jaz ne potrebujem več kot 3A in 12V, namreč gre za nek poskus... In kje dobiti tak alternator? Da ima čim višji izkoristek, da deluje pri čim manjših obratih in daje toliko napetosti (12V) in toka (3A) ? in kje dobiti turbino, ali naj jo kar sam izdelam ( navaadno mlinsko kolo na ploščice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.14 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2008 9:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Če gre le za preizkus, zakaj potem ne uporabiš kar DC motor s trajnimi magneti?
Le ta deluje kot dinamo. Mogoče boš moral le malce povečati vrtljaje pa bo. _________________ Biti ali ne Biti oziroma Bajti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2008 12:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
NewHolland je napisal/a: |
Ti misliš 0.7l/ SEKUNDO?
No ampak jaz ne potrebujem več kot 3A in 12V, namreč gre za nek poskus... In kje dobiti tak alternator? Da ima čim višji izkoristek, da deluje pri čim manjših obratih in daje toliko napetosti (12V) in toka (3A) ? in kje dobiti turbino, ali naj jo kar sam izdelam ( navaadno mlinsko kolo na ploščice. |
Ja, sem spregledal- L na sekundo je prav!
Alternator velja skoraj vsak. Moj je od yuga oz. stoenke. Pojdi na odpad ponj.
Izkoristek imajo vsi zanič v osnovi. _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2008 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
To tudi mene zanima s tem izkoristkom ki ga vsi kritizirate. A je to slab regulator zdraven ali je že navitje narejeno tako, da ni izkoristka? _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NewHolland Član

|
Objavljeno: Sre Nov 19, 2008 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
dr.1m je napisal/a: |
Le ta deluje kot dinamo. Mogoče boš moral le malce povečati vrtljaje pa bo. |
ja, če bi vedel kaj to je... nisem jaz še toliko v tem, na google sem ga našel tudi kje ga dobiti, sam ampak jaz rabim dinamo, ja, ali bo motor deloval kot dinamo če ga vrtim in potem bo proizvajal tok, če pa mu tok dovajam se bo vrtel?
Edit: tukaj ta prvi
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2008 12:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Jule je napisal/a: |
To tudi mene zanima s tem izkoristkom ki ga vsi kritizirate. A je to slab regulator zdraven ali je že navitje narejeno tako, da ni izkoristka? |
Regulatorji oz. reglerji so praviloma narejeni po PWM principu in tu ni velikih izgub. Pravzaprav je alternator za namen odličen, saj služi čez zelo širok razpon vrtljajev in to je tudi vzrok, da nikjer ne blesti z izkoristkom, povsod pa daje dovolj.
Za take DIY projekte je definitivno primernejša stara dinama. Ta dela najbolje pri enih vrtljajih in tedaj pri izkorisku gladko poseka alternator! Se mora pa razmeroma visoko vrtet! _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.14 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2008 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
dr.1m je napisal/a: |
Le ta deluje kot dinamo. Mogoče boš moral le malce povečati vrtljaje pa bo. |
ja, če bi vedel kaj to je... nisem jaz še toliko v tem, na google sem ga našel tudi kje ga dobiti, sam ampak jaz rabim dinamo, ja, ali bo motor deloval kot dinamo če ga vrtim in potem bo proizvajal tok, če pa mu tok dovajam se bo vrtel?
Edit: tukaj ta prvi
lp |
Saj sem že napisal da enosmerni krtačni motor s trajnimi magneti deluje tudi kot dinamo. Tudi tisti ki ga izdelujejo v naši fabriki.
Vendar za poizkuse ga jaz ne bi kupoval novega ampak poiskal kakšen rabljen DC motor. Le te najdeš v kakšnih starih avtomobilih od ventilatorjev, brisalcev vet. stekla .... Kot pa sem omenil, boš moral poskrbeti za veliko prestavno razmerje da se bo dovolj hitro vrtel. Lahko uporabiš verigo in zobnike navadnega kolesa. _________________ Biti ali ne Biti oziroma Bajti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NewHolland Član

|
Objavljeno: Čet Nov 20, 2008 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
dr.1m, ja bom si kaj priskrbel kakšen takšen motor... Sedaj pa me zanima še:
Glede modela (Brezkontaktni elektronsko komutirani motorji s trajnimi magneti) Tip: AME Tukaj prvi motor me zanima, če bi ta motor ki sem ga napisal bil dovolj močan za poganjanje alternatorja Tukaj prvi alternator . Pa tudi če bi ta alternator proizvedel dovolj energije za poganjanje tega motorja.
Pa če kdo ve za kakšno formulo kako to izračunat ali ima kakšen link kjer so formule.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pet Nov 21, 2008 12:04 am Naslov sporočila: |
|
|
dr.1m, ja bom si kaj priskrbel kakšen takšen motor... Sedaj pa me zanima še:
Glede modela (Brezkontaktni elektronsko komutirani motorji s trajnimi magneti) Tip: AME Tukaj prvi motor me zanima, če bi ta motor ki sem ga napisal bil dovolj močan za poganjanje alternatorja Tukaj prvi alternator . Pa tudi če bi ta alternator proizvedel dovolj energije za poganjanje tega motorja.
Pa če kdo ve za kakšno formulo kako to izračunat ali ima kakšen link kjer so formule. |
Formula je zelo preprosta in deluje za obe vprasanji identicno:
rezultat = vlozena moc * izkoristek
Ko bo izkoristek obeh 100%, bo tvoj motor vrtel alternator, alternator bo proizvajal dovolj energije, da bo napajal taisti motor, ki ga vrti, in pujsi bodo letali po zraku. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni