|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 5:33 pm Naslov sporočila: Izkoristek in porabljena/dobljena moč |
|
|
Zdravo
Večkrat sem že omenil, da sem si izdelal električni skuter/moped. Sedaj imam gor DC motorček, krtačni, z feritnimi magneti. Izkoristek mu z večanjem toka drastično pada in posledično imam krajši doseg od željenega. Pa sem nabavil trofazni outrunner z neodym magneti in izkoristkom 86% čez moje uporabno področje. To sem pred pol ure omenil sosedu, diplomiranemu inženirju elektro stroke, ki ima že nekaj let delovnih izkušenj v Železarni Ravne- nekaj na visoki napetosti, kaj vem , kaj točno dela.
In me je prepričeval, da bom za enako moč porabil enak tok!
Sem mu povedal, da je po moji kmečki logiki razlika med porabljeno močjo in uporabno močjo na kolesu. In da po mojem mnenju, če ima motor 86% izkoristek, drugi motor pa recimo 42% izkoristek, bo moč na kolesu ob enakem toku pri prvem 2x tolikšna, kot pri drugem, kjer se bo razlika pretvorila v toploto. Dobil sem odgovor, da se motim in da moja napaka še sploh ne sega v elektro področje, ampak v mehaniko in da so to kinetično dinamične izgube! In še, da so tranzistoji tako ali tako slabši od klasike in da je najučinkovitejši način pretvorbe DC v AC generator!!!
P
Zdaj sem pa v dvomih , ali je elektirka res malo bolj komplicirana in čisto izven dometa logike? To potem izvejo samo izbrani na faksu!?!?
Dajte mi prosim malo pojasnit to zablodo, ker sedaj sem na pesu komplet.
lp
Robi _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70833.69
|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LEDuser Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06 Prispevkov: 1104 Aktiv.: 5.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj ti je povedal? Da se bolj splača DC pretvoriti v AC in uporabiti AC regulacijo in motor? Mene namreč ta tema tudi zanima. Videl pa sem že da so na najhitrejšem e-vozilu res uporabili 400Hz AC motorje. _________________ Razsvetljujemo od leta 1920! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.05 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar je za današnje stanje tehnike običajno.
Krtačke so šibka točka točka DC motorjev.
Sodobna elektronika omogoča razmeroma enostavno (=poceni) "ustvarjanje" vrtilnega polja za brezkrtačne AC motorje.
LpA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
LEDuser je napisal/a: |
Kaj ti je povedal? Da se bolj splača DC pretvoriti v AC in uporabiti AC regulacijo in motor? Mene namreč ta tema tudi zanima. Videl pa sem že da so na najhitrejšem e-vozilu res uporabili 400Hz AC motorje. |
On mi je povedal, da je najučinkovitejša pretvorba iz DC v AC GENERATOR!!
To, da je AC motor boljši, to vem tudi sam in sem zgoraj tudi napisal- ga že imam na omari  _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
borisz je napisal/a: |
Prav razmišljaš o izkoristku.
Kar se pretvorbe tiče, mu lahko poveš, da so od takrat že izumili IGBTje in MOSFETe , pa še elektronika je napredovala od takrat in, da to ne drži več
lp
Boris |
Od kdaj? On je namreč letnik okrog 1973 ali mlajši!!!!
Če bi to bil kdo tik pred penzijo, se niti sekiral nebi.
V glavnem sem imel prav in to mi je dovolj!
Očitno je, da če z ritjo narediš faks, ti v realnosti ne koristi kaj dosti- dobro, pride prav, kot priznanje OF in podobne medalje. Za kako parado....
lp _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70833.69
|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

|
Objavljeno: Pon Sep 08, 2008 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
borisz je napisal/a: |
Vprašaj ga, če ni študiral zgodovine
lp
Boris |
Glede na to, da ves čas oldtimerje popravlja, je to čisto možno  _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni