www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Električno omrežje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Drago_G
Član
Član

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2010 15:12
Aktiv.: 1.63
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2012 3:24 am    Naslov sporočila:  Električno omrežje Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Danes sem imel preveč časa in sem opazoval daljnovode. Pa se mi je pojavilo nekaj vprašanj. Upam da imamo na forumu koga, ki bo znal in hotel odgovoriti.

Torej, na eni strani je elektrarna (oziroma več le teh), na drugi strani moje vtičnice v hiši z 230V izmenične napetosti. Kaj je pa vmes? Kakšne napetosti se uporabljajo za prenos?
Nekaj sem gledal na Elesovi strani in sem videl podatke o 400 kV, 220 kV in 110 kV. To so verjetno glavni daljnovodi, toda ti ne pridejo direktno do moje hiše. Kakšne napetosti se uporablja vmes? Koliko pretvorb je še potrebno? 1, 2, ...?

Kakšna je razlika med dvosistemskimi in enosistemskimi daljnovodi?
Katere daljnovode ima pod seboj ELES in katere lokalni distributer elektrike?
Čemu služijo omrežnina in drugi prispevki, ki se pojavljajo na računih za elektriko?

Upam, da nisem preveč zamoril dneva s temi verjetno neumnimi vprašanji. Hvala za odgovor.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.84
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2012 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mestih med končnimi trafo postajami se uporablja tudi 3kV.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
primozsu
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2005 9:11
Aktiv.: 1.74
Kraj: MB - Šentjur

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2012 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na sponkah generatorjev so lahko različne napetosti (odvisno od nazivne moči generatorja). Od 3kV pa do 20kv (zelo pogosto 6.3 kV). Od tu se transformira na 110 ali pa na 400 kV.
Za prenos se po večini uporablja 400 kV in 110 kV (to ima čez ELES). Od 110/20 kV ali 110/10 kV transformatorja pa imajo čez distributerji. Pred priključkom v tvojo hišo je še distribucijski transformator iz 20/0.4 kV ali 10/0.4 kV ali 3/0.4 kV. Torej v hišo dobiš 400 V medfazne ali 230 V fazne napetosti.

Dvosistemski daljnovod ima, kot že ime pove, dva sistema. Torej za vsako fazo posebej sta dva ločena voda. Posledično se lahko prenaša dvojna moč.

Omrežnino plačaš za delovanje ELES-ovega in lokalnega distribucijskega podjetja, da omrežje vzdržujejo, posodabljajo, ...

Lp, Primož

daljnovod.jpg
 Opis:
Na levi je steber za dvosistemski daljnovod na desni pa za enosistemski.
 Velikost datoteke:  59.77 KB
 Pogledana:  7 krat

daljnovod.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2012 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

primozsu-vemu odgovoru lahko še dodam to, da se za prenos uporabljajo tudi 220kV daljnovodi, a se ji sedaj ne gradi več (npr. Kleče- Divača)

Prav tako se v mestih opušča 10kV sistem (110/10) in primestje 35kV sistem (Litija) in se prehaja na 20kV. A preden se bo 10kV opustilo, bo preteklo še veliko Ljubljanice.

Glede meje med Eles-om in distributerjem, ni jasne meje glede na napetostni nivo. Se pa vrti okrog 110kV. Nekateri 110kV daljovodi so tudi v pristojnosti distributerja ( npr. napajalni za RTP Vrhnika), drugi pa v pristojnosti ELES-a (npr. za napajanje Talum-a...).

Lastnik vsega omrežja je pa itak država.

malci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2012 11:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Po mestih med končnimi trafo postajami se uporablja tudi 3kV.

Kje? V Ljubljani ne. 3kV DC uporablja železnica.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.84
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 04, 2012 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas od enega Trafota do drugega..

EDIT: to se pa dogaja če je sneg zunaj, v glavi pa nič...
ne vem, zakaj sem imel v glavi 3kV...v resnici je 20 kV.
se posipam s pepelom... d'oh!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Drago_G
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2012 3:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse odgovore. Torej če na hitro povzamem vse odgovore, da vidim če nisem kaj napačnega razumel.

V elektrarni je napetost odvisna od lastnosti generatorja (3 kV do 20 kV), nato se transformira na napetost daljnovoda (400 kV, (220 kV), 110 kV). Ta napetost pride do distribucijskega mesta, kjer se transformira na 20 kV. Ta napetost je v daljnovodu do lokalne trafo postaje, kjer se pretvori v "normalno" napetost 400V medfazno (230V fazno). Torej 3 pretvorbe od proizvajanja do moje vtičnice. Je tako nekako na papirju (pustimo lokalne posebnosti)?

Dvosistemski daljnovod je torej daljnovod z 6+1 (zaščitna ali kaj že je tista zgornja?) žicami, medtem ko je enosistemski daljnovod s 3 ali 3+1 žicami? Drži ta groba vidna razlika?

Prečni transformatorji so namenjeni omejevanju pretoka električnega toka (posledično moči) skozi daljnovod? Kako delujejo?

Hvala za odgovore. Vprašanj pa mi najbrž še ne bo zmanjkalo.

malci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2012 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
z 6+1 (zaščitna ali kaj že je tista zgornja?)

Ja 7. oz 4. žica je strelovodna vrv, narejena iz jekla (Fe), ostale so iz jekla (na sredini) in aluminija (okrog jekla) (Al/fe) preseka od 35 , 70 mm na 20kV do 120,240 ali več na višjih napetostih. V strelovodno vrv je lahko integriran tudi optično vlakno.

pred desetletji so bile strelovodne vrvi tudi na 20kV, a so povzročale več nevšečnosti kot koristi, tako da jih sedaj skoraj ne vidiš več.

Citiram:
Prečni transformatorji so namenjeni omejevanju pretoka električnega toka (posledično moči) skozi daljnovod? Kako delujejo

Ja prečni transformato omejuje pretok energije, pri nas je v RTP Divača. V primeru, da v Italiji izpade kak pomemben daljnovod, se posledično preko slovenije pretakajo ogromni tokovi, - deluje pretokovna zaščita itd.itd.. do razpada sistema - zoprna zadeva.
Kolikor je meni znano, deluje na principu premika vhodno -izhodnega faznega kota, detajlov pa ne poznam, me pa zanimajo.

lp
uroš

spužva
Član
Član

Pridružen-a: Sob 14 Jul 2007 10:03
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 05, 2012 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, tako gre pretvorba od elektrarn do porabnikov.

V SLO imamo eno in dvosistemske daljnovode, v tujini pa tudi večsistemske. Prenosna moč 110 kV DV je cca 100 MW, 400kV pa cca 1300MW.
Pa še ELES v živo:

http://195.47.226.39/modload.php?&c_mod=omrezje&op=fullscreen

Žica na vrhu DV se imenuje zaščitna vrv. namenjena je zaščiti pred strelo. Ozemljena je na vsakem stebru. V njej je pogosto tudi optična povezava.

Prečni TR je kar zapletena zadeva. Več si preberi tule:
http://www.ung.si/~library/diplome/PTF/218Prelec.pdf
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Drago_G
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 06, 2012 1:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uf, gradivo se nabira, najti si moram le še čas za preučitev (če bom kaj razumel, saj energetika ni ravno moje področje). Hvala za gradivo ter za razlage.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 485 dni