|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
noname Član

Pridružen-a: Tor 28 Nov 2006 19:10 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.98 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 10:21 am Naslov sporočila: Reset čip Samsung |
|
|
Pozdravljeni, imam laserski tiskalnik Samsung CLP-300 kateremu sam poLnim tonerje(do tukaj je vse vredu). Muči pa me težava da vsakič ko se toner izprazni je potrebno kupiti nov reset čip ki pa če dosti printaš je kar draga zadeva. Čip je na tiskanem vezju velikosti pribl. 1cm x 1cm na ploščici pa je smd element z oznakami H742 0281 za lažje odkrivanje mi je pomagalo da so na sprednji strani vezja kjer so priključni kontakti ki se naslonijo v konektor v notranjosti tiskalnika napisane oznake pinov.
GND - Masa
3.3V - Napajalna napetost
SCL - Clock
SDA - Data
Predvidevam da je to nek EEPROM v katerega tiskalnik samo zapisuje stanje tonerja in ko pride do 0 onemogoči tiskanje in prižge rdečo status LED na tiskalniku ter rdečo LED zraven barve katera se je izpraznila.
Ima kdo kakšno idejo kako prebrat in zapisovat vsebino tega "pomnilnika" ter z tem uživet stare reset čipe in prihranit nekaj denarja.
Ps. ne pisat stric GOOGLE ker sem o tem zdaj že 2 mesca iskal, in kaj več kot naprave za resetiranje teh čipov nisem našel (dokumentacije o le teh so večinoma v kitajščini, vendar tudi le te dokumentacije so samo navodila in druge zadeve za uporabo teh naprav ki so pa na spletu kar drage).
Hvala za odgovore LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
toncibalonci Član

Pridružen-a: Pet 03 Avg 2007 21:12 Prispevkov: 331 Aktiv.: 1.52 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Probaj pri http://www.svet-crnil.com. Tam imajo čipe,mogoče ti lahko kako pomagajo. Čeprav se mi 6€ ne zdi neka pretirana cena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri njih izdeka ni na zalogi, ne gre se zato da bi bila cena 6€ velika, gre se zato da imamo tri takšne tiskalnike (komplet čipov je okoli 20€ ker robo naročam iz tujine) Mesečno se izpraznijo ponavadi vsi trije tiskalniki vsaj 1x ker se veliko tiska. In če računamo je strošek minimalno 60€ samo z čipi brez tonerja ki pa ima tudi primerno ceno. (PS. za vse ki ste že kaj polnili laserske tonerje me zanima če je pomembno če je prah pravega proizvajalca ? namreč pri svetu črnil in drugih slovenskih podjetjih so mi zatrdili da mi nemorejo dobavit praha za ta tiskalnik kajti vsak model ima točno določen prah)
Zraven vsega naštetega se mi gre da bi bil izdelek za resetiranje oz. da bi probal te čipe naret v samogradnji Izzivi zahtevajo določena znanja da se jih lahko lotim, torej je gLavni problem da nimam dovolj podatkov o tem SMD.ju ki se na teh čipih uporabla. Predvidevam da je ta "EEPROM" (če je eeprom) namensko narejen zato ma tud PART NUMBER namenski in bom teško našel kakršne koli podatke.
Torej ostajamo še vedno pri prvem postu + ta dodatek za prah, hvala za vse odgovore LP  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm mogoče bi bila opcija priklopiti gor kakšen digitalni osciloskop in gledati kaj se dogaja. Mogoče bi bil celo po.scope prijetna rešitev. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem našel nekaj več podatkov (ne za ta čip) vendar nasplošno na tujih forumih kjer diskutirajo o programiranju teh čipov. Čip naj bi bil I2C, ki bi ga mogoče lahko prebral z ter ga probal z HEX editorjem uredit in ponovno zapisat. Original HEX polnih čipov sem namreč pred časom že dobil in videl da nima veliko zapisa tako da najverjetneje nebi rabil dosti spreminjat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
No vidiš. Potem pa sploh ni problema
Priklopiš nov cip, mu prebereš novo kodo.
Vstaviš star cip in mu zapišeš novo kodo.
Za to rabiš ustrezni programator (kot je oni na sliki) ter ustrezni SW, ki podpira tvoj programator. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
noname Član

|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj to ni problema to vse razumem, to mi sploh ne dela problemov vprašanje sem postavil le zaradi tega če ima že kdo izkušnje z tem ( ne da sem len pa mi ni za delat pa probavat) ampak da tudi drugi ki bi morebiti to potrebovali bi tukaj našli kakšen pameten odgovor.
Težava je namreč tudi v tem da vezje zgleda več slojno, na eni strani so samo štirje padi ki se naslovnijo na konektor v notranjosti tiskalnika, na drugi strani pa je par uporov kondenzatorjev in 8pin IC vezi in povezav pa ni videti razen med enim uporom in pinom čipa vidim eno povezavo pa med kondenzatorjema (vse je SMD) . Tako da nevem ali dam vezju samo GND ter 3.3V in probam preko SDA in SCL programirati ?
Na hitro narisano:
To bom popoldan probal kakšen programator za I2C skupaj spravit pa videt kako pa kaj. Sedaj imam še samo vprašanje kako je z prahi tonerjev ? Ima kdo izkušnje kako se obnese prah drugih proizvajalcev v SAMSUNG tonerjih ? Namreč v Sloveniji je slaba dobavljivost praha za CLP-300 v tujini pa imajo večinoma samo majhna pakiranja kar mi pa ne diši najbolj.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni