|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2008 10:22 pm Naslov sporočila: "Skakanje" napetosti |
|
|
Imam sledeči problem, ki pa si ga ne znam razložiti. Razlogov za nepravilno delovanje je lahko več...
Imam doma narejeni usmernik s čipom LM338. Torej problem:
Pri relativno majhnih napetostih 2 - 10V, ko s potenciometrom naprimer višam ali nižam napetost mi napetost najprej malo "poskoči" za kakšnega 0,5V. Ali pa ko naprimer nastavim napetost na 5V, potem želim pa napetost znižati, pa najprej malo "poskoči", tja do cca 6V, potem pa se znižuje in obratno...
p.s. to se dogaja pri odprtih sponkah ali pri obremenitvi.
Kaj bi bil lahko vzrok temu? Napetost neobremenjenega usmernika je namreč zelo stabilna (preverjeno z osciloskopom), Lahko je potenciometer, kar najbolj sumim, saj je, ko je bil še na novo narejen lepo spreminjal napetost.
Hvala za vse kar boste napisali.
Nazadnje urejal/a gregzy87 Sob Sep 13, 2008 11:30 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2008 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta "skok" napetosti pri zniževanju le te se tudi meni dogaja. Enako kot tebi. Ko hočem napetost znižati, se vedno najprej za kak volt dvigne. _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Sob Sep 13, 2008 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prej me to namreč ni toliko motilo, sedaj pa imam več opravka s stvarmi, ki zahtevajo bolj natančno nastavitev napetosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
pri takšnih vprašanjih pride prav načrt, po katerem je naprava bila izdelana.
Piše tudi
Citiram: |
Napetost neobremenjenega usmernika je namreč zelo stabilna (preverjeno z osciloskopom) |
, kar je malce čudno - stabilnost napetosti bi meril z digitalnim voltmetrom, ne z osciloskopom. Z osciloskopom bi meril samo brum.
Pravilnost načrta lahko preveriš na naslovu http://www.national.com/mpf/LM/LM338.html#Datasheet . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
xsyt Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19 Prispevkov: 1346 Aktiv.: 6.48 Kraj: Slov.Bistrica
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 2:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker ne vem kakšen usmernik imaš, ti priporočam izgradnjo tega; http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html
Za nastavljanje napetosti uporabi precizni potenciometer. Če ti ni za izgraditi novega usmernika, na izhod daj elko kondenzator malce večje kapacitete, potenciometer pa zamenjaj za nekoliko boljšega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
To se pravi, da se da valovitost, ki je protipomenka besedi stabilnost da izmeriti z navadnim volt metrom, in nikakor ne z osciloskopom. Pomoje je to ravno obratno. Ravno z osciloskopom se vidijo "hribi", ki nastanejo zaradi premalo zglajene napetosti.
Tale usmernik, ki ga je pripel xsyt, je pa zelo v redu, 10x boljši od mojega, moti me samo to, da ni tok nastavljiv do 5A, ampak je samo do 3A. Saj to bi se dalo še malo modificirati.
Zamenjal bom potenciometer, tako kot sem že mislil narediti...
Hvala za komentarje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.92 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Sep 14, 2008 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
To se pravi, da se da valovitost, ki je protipomenka besedi stabilnost da izmeriti z navadnim volt metrom, in nikakor ne z osciloskopom. |
- valovitost bi jaz meril z osciloskopom na AC, torej da gre skozi samo izmenična komponenta. Preštel bi, koliko delcev je od vrha do vrha (sinusoide), množil s številko na preklopniku in tako dobil valovitost ali brum ali kakorkoli se temu že prav reče, že dolgo nisem bil v šoli. Verjamem pa, da je valovitost neobremenjenega izhoda praktično zanemarljiva.
Stabilnost pa bi meril z digitalnim voltmetrom. Če je neobremenjen izhod 12.00V, polno obremenjen pa 11.98V, bi rekel, da je zadeva kar stabilna.
Problem pri vseh tovrstnih regulatorjih je, da moraš za polni obseg (2-30V) imeti vsaj en odcep na transformatorju, npr. 2x 12V . Drugače je pri nižjih izhodnih napetostih (npr. 5V) razlika med vhodno in izhodno napetostjo prevelika ter se že pri manjšem izhodnem toku vklopi regulatorjev omejilnik za moč (P = U*I) in delno ali popolnoma zapre izhod. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 7:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni pa napetost niha pri tem usmerniku s xsyt -ovega linka. Tam nekje +-1V okoli nastavljene. Včasih pa skoči do maksimuma in ostane tam zalepljena. Ker se to zelo poredko dogaja, še nisem ugotvil, kaj in kje je vzrok. Je pa to vzrok, zakaj nanj ne upam priključiti občutljivih stvari.
Ali se je še komu dogajalo podobno in kako je to rešil? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri vseh naštetih simptomih bi jaz posumil potenciometer. Ali oscilacije zaradi slabih kontaktov ali premajhne "blokade" - premajhni kondenzatorji ali predaleč od čipa.
Da se izvesti še en enostaven poskus. Na izhod napajalnika priključi en majhen zvočnik preko kondenzatorja max 1uF. Ko spreminjaš napetost, boš točno slišal, če kaj prasketa, šumi ali oscilira na audio frekvencah. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

|
Objavljeno: Pon Sep 15, 2008 4:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa bi lahko najenostavneje povečal izhodni tok na 5A na tistem usmerniku z linka zgoraj? Ali ne da tranzistor 2N3055 10A toka? Torej bo potrebna drugačna modifikacija. Kakšen upor zamenjat pomoje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.98
|
Objavljeno: Tor Sep 16, 2008 6:59 am Naslov sporočila: |
|
|
@aly: Potenciometer zagotovo ni, ker se napetost skokovito spreminja na cca 1sek. Kondenzatorji: možno, ker sem sam naredil TIV. Čeprav operacijci po shemi nimajo predvidenih blok kondenzatorjev pri napajanju.
Nekaj časa sem sumil previsoko napajalno napetost operacijcev (umax =36V, priklopljeni tudi na 42V), ampak po testu z variakom pri višji napajalni napetosti sem to hipotezo opustil. Saj pravim, se to poredko dogaja in tako ne morem ugotoviti vzroka. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.12 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Sep 16, 2008 7:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Zelo verjetno je, da regulator oscilira. To se lahko zgodi, če ni blokirnih kondenzatorjev (100n) tik ob čipu. Frekvenca nihanja je lahko zelo visoka in najenostavneje je to preveriti z osciloskopom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni