www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

oddajnik+sprejemnik
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
king25
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Jul 2004 1:06
Aktiv.: 2.44
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 31, 2005 1:50 pm    Naslov sporočila:  oddajnik+sprejemnik Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Rabim oddajnik in sprejemnik,ki bi bila med sabo oddaljena maximalno 2m. Zato sem razmišlal da bi kot sprejemnik naredil FM radio v smd tehniki,ker nisem nič drugega našel...
Na oddajnik bi priklopil mp3 predvajalnik in na razdalji 1m bi bil sprejemnik,ki bi ta signal lovil. Ne rabi biti v stereo tehniki, ampak je mono čisto dosti! Delovati pa mora samo na eni nastavljeni frekvenci,ki ni zasedena.

Zanima me če ima morda kdo načrt za FM radio s čipom, da je celo vezje res miniaturno (smd) in napajanje cca. 3Vdc.
Našel sem sicer TDA7088T...ima kdo mogoče kak drug predlog ???
Delovati pa mora samo na eni fiksni frekvenci

Sprejemnik mora biti res majhen. Oddajnik pa je lahko večji.

Prosim za kakršnokoli pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 31, 2005 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da obstaja narejena varianta MP3 player-ja z vgrajenim FM oddajnikom. Če se ne motim, ga je kupil Kralj. Mogoče o tem o kaj več napiše.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.40
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 31, 2005 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem ga zadnjič kupil sestri. Cena 13k. 256 Mega, FM radio, itd. Postaje lovi presenetljivo dobro za svojo velikost in ceno.

lp,CD
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2005 8:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si za samogradnjo , ti priporočam čip BA1404 . Poceni in enostavno.

BA1404.pdf
 Opis:
Načrt stereo oddajnika

Download
 Ime datoteke:  BA1404.pdf
 Velikost datoteke:  73.1 KB
 Downloadano:  122 krat

king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2005 3:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno to rabim ISKRA.

Hvala za nasvet Silvo in CarpeDiem.

Iskra a si mogoče že naredil kak tak oddajnik s tem čipom??Rezultati?
Se ga bom lotil!

LP
Nazaj na vrh
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2005 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na netu sem našel takšen preprosti oddajnik:

http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/fmt1.htm

In me zanim, če lahko namesto mikrofona dam gor kr signal iz mp3 predvajalnika??

Našel sem tudi :

http://users.volja.net/borutkoz/oddajnik.htm

Kaj priporočate od teh dveh?

LP
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2005 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obe varianti sta vrjetno delujoči. A glede enostavnosti je tudi vprašanje stabilnosti. En tak dokaj stabilen oddajnik mi je pred časom dal Lojz, ki se oglaša tukaj. (mogoče še ima kje načrt Confused ) Tisti oddajnik sem dal kolegu, ki ga uporablja kod brezžični mikrofon.
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2005 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oprosti moji nevednosti , me pa vseeno zanima, kakšen smisel ima brezžično prenašati MP3 na razdaljo enega metra ????

lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 01, 2005 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi rad poslušal MP3 v avtomobilu kjer nima radia z MP3 player-jem Confused
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 02, 2005 1:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S takšnim oddajnikom, ga tudi poslej ne bo (ali pa zeeeelo kratek čas)

lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 02, 2005 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

king25 je napisal/a:
Točno to rabim ISKRA.

Hvala za nasvet Silvo in CarpeDiem.

Iskra a si mogoče že naredil kak tak oddajnik s tem čipom??Rezultati?
Se ga bom lotil!

LP

Ja dela . edin problem je KRISTAL ! jaz sem slučajno enega staknil v stari šari. Za praktično uporabo , pa sem vseeno kupil enega "kitajčka" == EMISIJA== jih prodaja za 3600 sit.
Confused Mojega se mi ni dalo testirati za praktično uporabo v avtomobilu , pa sem zapravil te peneze , Na našem koncu namreč vlada v etru popoln kaos (BERLUSKONI in ostali Italijani) , pa nikakor ne moreš najti proste frekvence na avtoradiju.
Zakaj tak oddajnik ? Ideja je ta , da imaš "svojo" muziko povsod s seboj, pa tudi to je znano da zelo radi kradejo CD avtoradije .
Na žalost pa na Sežanskem ta varianta odpade Evil or Very Mad

Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 02, 2005 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No kot je Silvo napisal, verjetno misli tale oddajnik http://members.tripod.com/rclindia/trans.html . Deluje dobro, je dokaj stabilen in enostaven za izdelavo. Se splača poskusit.
king25
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 02, 2005 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsem hvala za odgovore. ISkra,mislil sem si sestavit ta oddajnik ampak se mi je tudi zaustavilo pri kristalu Confused . NI ga za dibit,tako da bo zaenkrat odpadel ta projekt.
Poizkusil pa bom načrt, ki ga je pripel LOJZ.
Zanima me če lahko namesto mikrofona dam direktno gor signal iz mp3 predvajallnika (rabim sam mono)???

Hvala

LP
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 16, 2005 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iskra je napisal/a:

Ja dela . edin problem je KRISTAL ! jaz sem slučajno enega staknil v stari šari. Za praktično uporabo , pa sem vseeno kupil enega "kitajčka" == EMISIJA== jih prodaja za 3600 sit.
Confused Mojega se mi ni dalo testirati za praktično uporabo v avtomobilu , pa sem zapravil te peneze , Na našem koncu namreč vlada v etru popoln kaos (BERLUSKONI in ostali Italijani) , pa nikakor ne moreš najti proste frekvence na avtoradiju.
Zakaj tak oddajnik ? Ideja je ta , da imaš "svojo" muziko povsod s seboj, pa tudi to je znano da zelo radi kradejo CD avtoradije .
Na žalost pa na Sežanskem ta varianta odpade Evil or Very Mad

Na Mobisux-u je nastala podobna debata. Iskra oz. ostali iz primorske...tam sprašujejo kako je s frekvenco 107,7 Mhz jo tudi "umetajo" Italjani?

robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 17, 2005 8:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lojz je napisal/a:
No kot je Silvo napisal, verjetno misli tale oddajnik h**p://members.tripod.com/rclindia/trans.html . Deluje dobro, je dokaj stabilen in enostaven za izdelavo. Se splača poskusit.

Po mojih izkušnjah dober oddajnik, ki deluje na oddaljenosti 10 km, kar pa mislim, da on ne potrebuje.

Pa še eno zanimivo razmišljanje: Če slučajno napišem na forum, da rabim "creck za to in to..." me bo administrator takoj bombardiral, da kršim pravila itd...
Če pa nekdo legalno vpraša kako bi lahko kršil zakon o telekomunikacijah in oddajal na frekvencah, kjer navadnim smrtnikom to ni dovoljeno, pa mu vsi veselo pomagajo, čeprav so kazni za takšna dejanja definitivno večja kot za creckanje programa. Če bi mu kdo predstavil oddajnik, ki deluje na 433 MHz, bi to bilo legalno, ker je pač to področje, poleg 27MHz, namenjeno navadnim smrtnikom. Samo toliko v razmislek...

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni