www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Daljinec za "rampo"

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 1:30 pm    Naslov sporočila:  Daljinec za "rampo" Odgovori s citatom

Se kdo malo bolje spozna na te daljince ?

Gre za zelene škatlice z 1 do 4-gumbi (rumeni, sivi, modri). V notranjosti je običajno en HT*** enkoder, 10-polno kodirno stikalo, led dioda kot indikator delovanja, VF del je s tranzistorjem, trimerjem, tuljavo na tiskanini.

Zanima me:

- na katerem frekvenčnem območju delajo ti daljinci ? (mogoče 430 MHz ?)

- ima kdo (uporabno) shemo za kak preprost VF indikator ?

Včasih mi kdo prinese tak daljinec v popravilo. Največkrat je vzrok oksidiran kontakt med baterijo in ploščico. Preprosto čiščenje kontaktov odpravi težavo. Vedno pa tudi ne. Zato bi rad preizkusil, če daljinec "seva" VF.

Hvala in lep pozdrav, Andrej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.08
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 1:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi tole! V tej trgovini imaš kar nekaj sprejemnikov. Z malo dodatki (npr. LM386) boš slišal ali dela in kaj oddaja.
Pozdrav, Branko

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
LEDuser
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 5.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam vprašanje glede oddajno/sprejemnih modulčkov. Rad bi vspostavil komunikacijo med dvema napravama (nizek baud) in ker se še nikoli nisem ukvarjal z RF me zanima kaj vse potrebujem za delovanje. Ali je možno na eno nogico RF modula priklopiti signal in potem on pošlje in ko ga sprejemnik sprejme se ta koda pojavi na nogici sprejemnika?
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je! Pojdi na Svet elektronike in poišči nekje na njihovi strani PDF z navodili.

Pozdrav, Branko

Tukaj je

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Obelix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 2:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislil sem na nekaj bolj preprostega. Dioda, kondenzator, indikator z vrtljivo tuljavico, tiskanina...

LpA
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked Če to ni dovolj preprosto....

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred časom sem za indikacijo dela teh daljinčkov uporabljal kar prenosni ČB televizorček, na UHF področju. Ko "ujameš" signal daljinčka na sprejemniku, se na ekranu pojavijo temne črte, v zvočniku pa slišiš demoduliran ton. Po istem principu sem tudi uglaševal doma narejene kopije teh daljinčkov.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 4:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se popolnoma strinjam s tabo. Vendar je precej televizorjev ki ne gredo tako nizko na UHF področju. Jaz sem mu dal predlog na njegovo iskanje sheme. Če bo šel sam delati tiskanino in ostalo, ga bo stalo več, pa še kakšni drugi problemi bodo. Tu pa je gotova rešitev. VF modul, LM386, baterija in to je to! Vedno pri roki (če ne založiš), pa še kodo se da videti. Wink

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav razumem, bom iz "glasbe", ki bo prihajala iz zvočnika, lahko razbral kodo.

Če imam popoln posluh, lahko ta glasbeni vzorec "zajodlam".

Potem bi pa lahko recimo z radioamatarsko postajo odpiral rampo Wink

Žal nimam tako dobrega posluha.

LpA
Nazaj na vrh
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.24
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 08, 2009 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sem te prav razumel si na začetku spraševal kako bi preveril če oddaja vf....zdaj bi pa z jodlanjem že kar odpiral rampe?????

Tudi jaz včasih pogledam kakšen daljinček, preizkusim ga pa tako, da imam poleg en sprejemni modul, katerega sem izpulil iz uničenega avtoalarma, kateremu sem na izhod pribil en piezzo. Če slišim ----no kar pač oddaja daljinček... je najverjetneje dober,ce je pa samo vf brez modulacije ---potem iščem napako naprej.....
P.S.
če rabiš kakšen sprejemni modulček pa se mi javi pod zs

lp

lado
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 488 dni