www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

regulacija obratov enosmernega motorja (12V -od brisalcev)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 7:11 pm    Naslov sporočila:  regulacija obratov enosmernega motorja (12V -od brisalcev) Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Zanima me, kako bi zmanjšal število obratov pri motorju od pogona avtomobilskih brisalcev. Namreč, namen ga imam uporabiti pri vrtenju mešalnega ventila pri centralnem ogrevanju, a je hitrost pri 12V nekoliko prihitra.

Je to izvedljivo z nižanjem napajalne napetosti? Ali pa mogoče s kako PWM regulacijo?
krmilil ga bom z mikrokontrolerjem preko močnostnega tranzistorja.

lp
uroš

kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mehanski prenos? Wink
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mešalni ventil se ponavadi krmili z veliiiiko manjšim motorjem, moči pod 1 W. Podobni motorčki so bili včasih v programatorjih pralnih strojev...
s PWM ne boš prišel tako nizko, definitivno rabiš raduktor.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izdelava pogona za mešalni ventil v domači garaži je pomoje skrajni fanatizem, še posebej ako nimaš vnaprej razjasnjenih pojmov vsaj kako deluje serijsko izdelan MP. Ker nimaš tega, močno dvomim da imaš tudi ostale pogoje za izdelavo na nivoju.

Tu je v veliko pomoč vpogled v serijskega, ko vidiš da zadeva ni brez razloga zakomplicirana za svojih slabih 100EUR.

1. zanemarljiva poraba
2. enostavno krmiljenje
3. konstantna hitrost vrtenja (še kako pomembno za PID)
4. končna stikala vgrajena
5. enostavna prigraditev na mešalni ventil
6. neobčutljivost na preobremenitev (ja, mešalni ventil lahko tudi zablokira)
7. enostaven preklop na ročno delovanje
8 . ličen izgled
9. relativno majhna zadeva
10. itd.....
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 7:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res. Sploh je cena mešalnega ventila z motorjem relativno nizka v primerjavi z solidno krmilno elektroniko, ki hitro doseže 500 evrov in več...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
malci
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05
Aktiv.: 4.03
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem predivdel motorček od pečice, a sem po testiranju ugotovil, da ima premajhno moč.
Zato sem sedaj zamenjal samo motor in pritrdilni element, ostalo sem pustil enako (isti jermenici, isti jermen)
Samo, ker sedaj traja obrat motorja cca 2 sekundi, bi znižal obrate za polovoci ali več, predvsem zaradi ustavljanja v točno določeni poziciji - motor nima električne zavore.
Tudi glede moči se mi ne zdi problem, ker ta motor porabi cca 1A = 12W - za nekajrat dnevno - ni panike.
Serijsko izdelani pogoni so cca od 60eur dalje - dvo ali tri položajni, sam pa bi potrboval 4 položaje.

Kot pravim, mehasko je že narejeno, prenos pa je 1:1

lp
uroš

KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.90
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej konrad katalog deset amperski regulator. Sproban pri meni dobro deluje. Naročiš lahko sestavljenega, lahko pa kot kit..cena tam nekaj čez trideset evrov. Namenjen ravno za to.
Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sibica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24
Aktiv.: 5.59
Kraj: Vremska Dolina

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če mu znižaš napetost ali tok....mu posledično znižaš tudi moč...tako da ne bo dobro...
najbolje da vzameš močnejši modelarski servomotorček....ali pa koračni motor....in potem naredi prenose....
Lp, Alen
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eh, fant... Še osnovnih pojmov nimaš razčiščenih...

Ne dvo- ali tro-položajnih, ampak dvo/trotočkovno krmiljenih.

Dvotočkovni ima res samo 2 položaja, ker je namenjen odpiranju/zapiranju krogelnih ventilov.

Trotočkovni pa pomeni, da ga ustaviš kjerkoli, in to je zadeva ki jo rabiš za mešalni ventil.

Regulacija, bazirana na 4 položajih mešalnega ventila bo delovala precej klavrno...
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je tole vse skupaj malce čudno. Mešalni ventil nima "položajev" ali podobno, ker se regulira zvezno, torej se lahko ustavi kjerkoli. In da je motorček od pečice preslab Think kot rečeno, jaz imam kupljen mešalni ventil, seltronovo elektroniko ter v kompletu kupljen motorni pogon in je notri motorček, ki nima 1W porabe. Ampak ne rabi 2 sekundi za en obrat, raje 2 minuti za pol obrata. Zadeva mora iti ZELO počasi, ker drugače se bo ventil 24 ur na dan odpiral-zapiral-odpiral-zapiral...itd do skuritve. Vedeti moraš da se temperatura v stanovanju zeloooo počasi odziva na spremembo ventila.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.63
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

offtopic Ko smo ravno pri tem. Zanima me zakaj se pri centralnem ogrevanju sploh uporblja mešalni ventil, ker mi ga doma sploh nimamo pa vse ok funkcionira?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z nižanjem napetosti se z regulacijo nikamor ne pride.. če se uporablja enosmerni motor in se potrebujejo določeni obrati,se uporabi frekvenčno inpulzno tehniko tako moč ostane ista,enako napetost..Ta regulator kot ga ima konrad sem ga rabil takoj in nisem imel časa za doma izdelat svojo podobno verzijo. Kupil sem kit. Ima tokovno zaščito in ima mosfet končno stopnjo. Dodal sem trafo,usmerniški greatz ter gladilne elkote,spravil v škatlo in po letu dni deluje brezshibno. Nič se ne greje to je dobro.
Če koga zanima je pod kat.štev.192287-09,stran584 katalog2009,konrad
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
offtopic Ko smo ravno pri tem. Zanima me zakaj se pri centralnem ogrevanju sploh uporblja mešalni ventil, ker mi ga doma sploh nimamo pa vse ok funkcionira?

Saj tudi avtomobili naprimer včasih niso imeli praktično nič elektronike, dinamo z reglerjem, bimetalni avtomat za žmigavce in konec.
Danes pa... No ja, poraba je mnogo nižja, komfort pri vožnji pa neprimerno višji.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pzufic-->pri vas doma imate sobni termostat in črpalko. Torej, ko sobna temperatura pade pod nastavljeni nivo, termostat vklopi črpalko, ta pa segreje radiatorje, ti pa sobo. Ko temp. naraste nad nastavljeni nivo, se črpalka ustavi in radiatorji se ohladijo. In ponovi vajo.
SIstem ventila pa deluje tako da z obračanjem ventila reguliraš temperaturo vode, ki gre v radiatorje. Torej če temperatura v sobi pade, se malce odpre ventil, temp. vode pa naraste za recimo 5 stopinj, zato se tudi temp. sobe malce dvigne. Ko se vzpostavi ravnovesje je to to.
Razlika je v tem da pri sobnem termostatu imaš enkrat hladne, drugič vroče radiatorje, pri mešalnem pa je temperatura radiatorjev stalno enaka, pač odvisna od zunanje temperature.

Toliko na kratko.
Nazaj na vrh
KlavdijC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 26, 2009 8:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aja sam ne uporabljam to za centralko.. Cool Ampak je dodatek nekemu pogonskemu bobnu na firmi. Je kull tudi za različne vrtalnike kot npr gravatorstvo ali vrtanju lukenj v tiv in podobno
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni