www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Robot ki sledi črti

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mk0388
Član
Član

Pridružen-a: Čet 30 Okt 2008 21:52
Aktiv.: 0.79
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 11:46 am    Naslov sporočila:  Robot ki sledi črti Odgovori s citatom

Lep pozdav

V srednji šoli sem izdelal robota ki je sledil črti....mikrokontroler družine 89c2051 Atmel....podatke sem zajemal digitalno(IR senzorja)...sedaj me pa zanima če bi bilo možno ta problem rešiti analogno...in kako?

Lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je možno. Z IR diodo narediš napetosti delilnik, ki je odvisen od odbite svetlobe. Glede na napetost potem z operacijskim ojačevalnikom krmiliš motor. Če je močan odboj svetlobe (bela podlaba) gre robot v eno, sicer v drugo smer.

Na primer tako.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.02
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako nekako...

LDR.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  LDR.gif
 Velikost datoteke:  5.11 KB
 Downloadano:  81 krat

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mk0388
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

uuu...dobra ideja tistle z operacijci:P
aja..zaka ne morn slike zdownloadat mi ofne pravila...D

no...zdej še mam pa vprašanje o motorčkih...na splošno za pogon robota...koračne ali servo ali kaj podobnega (predvem me zanima zakaj eni ali drugi...plusi in minusi ?

hvala za odgovore
Nazaj na vrh
Dexboy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 01 Sep 2008 22:46
Aktiv.: 5.45
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mk0388, jaz sem pri svojem robotu uporabil servo motorčka "predelana" - ven sem vzel tiskano vezje, kabla sem prispajkal direktno na motor. Ter na zobniku sem odrezal košček, ki motorju ni pustil da se zavrti več kot dovoljeno.. To je to Smile Imaš motor, prenos (zobniki) in to je to Very Happy
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
mk0388
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja ja, sej [slovenščina je zame španska vas] sn tud to nardil..sam zdej bi nardil [slovenščina je zame španska vas] robota ki bi biu grajen na hitrosti..torej, a naj zvišam napetost pa večje kolese "inštaliram" al bi bla še kaka druga opcija..
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 02, 2008 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DC motor (lahko tudi direktno iz servota) in malo manjša kolesa, in maš zelo veliko hitrost.

Ali pa si omisli nov DC motorček v kaki modelarski trgovini, ki ima vgrajen reduktor 1:4 pa do 1:10 in daš potem malenkost večja kolesa,

Za manj digitalno izvedbo(še vedno ni analogna), pa lahko tudi uporabiš, 2*SFH5110 in IR LE Diodo vmes, ter ne555 za frekvenco in krmilnik za motorčke. Na ta način lahko tudi nekaj elementov nabaviš v SMD obliki in ti le še krmilnik za motor določa velikost vezja.

Ko sta oba na stanju 1 gre naprej, in ko se signal na enem senzorju prekine enostavno ustavi ta motor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 500 dni