www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

eeprom 24C06 nemorem vpisovat

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
krivic
Član
Član

Pridružen-a: Čet 13 Nov 2008 20:40
Aktiv.: 0.06
Kraj: Zagorje O/S

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 13, 2008 8:52 pm    Naslov sporočila:  eeprom 24C06 nemorem vpisovat Odgovori s citatom

problem je sledeč, naredil sem LPT I2C programator iz spletne strani http://www.lancos.com/e2p/easyI2Cbus.gif
Čip sem povezal, ga prebere, novih nastavitev pa nemorem vpisat ker napiše da čipa ne najde. Gre se za čip iz printerja in je treba vpisat nove nastavitve da je kartuša spet "polna". Kje bi lahko bil problem da ga prebere, vpisat pa negre?

hvala

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DMan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Avg 2004 15:03
Aktiv.: 0.50
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 13, 2008 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

24C06??

Moram reči da še nisem videl 24C06.
Tiste predstavnike družine 24Cxx z 8 bitnim naslavljanjem s katerimi pa sem delal (24C01.. 02 ..04 ..0Cool pa imajo tudi WP pin (write protect).

Če si pustil EEPROM na originalnem PCB potem je to najbrž tvoj problem(proizvajalec tonerja želi prodajati nove).

Preveri WP pin kam je vezan in po potrebi spremeni.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 13.66
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 13, 2008 10:25 pm    Naslov sporočila:  Površno Odgovori s citatom

Površno sem si ogledal shemo.

Pin 7 Je wp ali write protect, če je ta na high se pravi na +5V je pisanje onemogočeno
Nazaj na vrh
krivic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 13, 2008 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pardon, sem se zatipkal, 24c04 je, pin 7 je na PCB povezan na GND. Tukaj pa prilagam sliko. Kaj mi priporočate da naredim? pina 3 in 4 sta brikana

slika vezja:

Slika 005.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.1 MB
 Pogledana:  8 krat

Slika 005.jpg

Nazaj na vrh
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.72
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 13, 2008 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nevem kako deluje, oziroma kaj zahteva tisti eeprom programator, ampak mislim da bo najbolje če eeprom odlotaš ven in ga priključiš na programator. Uporabiš kakšno improvizirano podnožje ali podobno...

Pin 4 je masa in pin 3 je eden od naslovnih pinov. Ta je lahko vezan na plus ali pa na maso, s tem pa se določi kakšen naslov bo imela napravica na I2C vodilu. To je seveda nujno, če je na vodilu več naprav, sploh če so med seboj enake. Naprimer več kartuš, vsaka ima tak eeprom, ampak vsak mora imeti drugačen naslov, katerega ravno določiš s pini 1, 2 in 3. Za programiranje pa pina 3 in 4 ne rabiš brikat.

Pin 7 praviš da je na masi, kar je vredu. Tako boš lahko pisal v eeprom.

Sedaj gleda po podatkovnih listih, in vidim da so nekateri eepromi teh oznak (24C04) malo drugačni kot smo jih vajeni:
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/23723/STMICROELECTRONICS/24C04.html (ta je proizvajalca ST)
Mogoče je tudi to vzrok da ti ga ne prebere, ker imajo malo drugačne priključke.

Tu se mi poraja vprašanje - kaj če bi kar pri novi kartuši vezal pin 7 na plus, in s tem preprečil da bi tiskalnik pisal po eepromu in mu s tem govoril da se kartuša prazni?
Nazaj na vrh
krivic
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 13, 2008 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sej čudno pri vsem tem je da ga z ponyprog preberem, vidim kako printer zmanjšuje zapis iz številk na FF(primerjam prebran log in log sveže kartuše), kar sem dojel kot praznjenje kartuše....podatkovne pine pa sem priključil tako, da niso imeli stika z elementi na PCB tako da mi odstranjevanje ne reši problema, ker je povezava na IC direktna
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 233 dni