www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Popravilo HAMEG 203-6

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Zmelly
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 21:58
Aktiv.: 0.54
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 04, 2011 7:11 pm    Naslov sporočila:  Popravilo HAMEG 203-6 Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

V popravilo sem dobil osciloskop HAMEG 203-6. Zadeva ob vklopu zasveti za cca. pol sekunde, nato pa ugasne tako zaslon kot tudi power lučka. Imajo ti osciloskopi kakšne znane napake, oz. kje bi jo bilo najbolje iskati? Napajalnik?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zmelly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 04, 2011 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, uspelo mi je ugotoviti da je težava nekje na 5V2 liniji napajanja. Vhodnih 12V je lepih, na izhodu pa le 2-3V. Odstranil sem T516 in na to mesto pripeljal zunanjih 5V in stvar dela. V vezje mi teče nekako 80mA, ampak T516 se je pred tem precej grel. Sicer tranzistor ni videti skurjen, ampak ali ga lahko zamenjam s kakim bc337 ker bc237 nimam pri roki?

v1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  42.64 KB
 Pogledana:  27 krat

v1.JPG

Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 04, 2011 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zmelly je napisal/a:
V vezje mi teče nekako 80mA, ampak T516 se je pred tem precej grel.

Račun pravi, da se na tem tranzistorju pri 80 mA kuha:

Edit pozabil upoštevati 5.1 Omega upor, popravljam izračun:

P = 6.4 x 0.08 = 0.511 W

kaj je kljub popravku še vedno odločno preveč za tranzistor, ki je deklariran za 0.3 W!

Nekje je še okvara, zato se ti napetost sesede. Lahko je nekje v 5.2 V liniji vsaj en slab (elektrolitski) kondenzator, ki pušča. Tu bi razložilo, da inštrument sicer dela, vendar ima preveliko porabo. Če seveda res dela vse.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zmelly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 04, 2011 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za pomoč, imel si prav! S tranzistorjema ni bilo nič narobe, sem jih brez potrebe vlačil ven iz vezja. d'oh!
Prebit pa ni bil elektrolit, ampak 100nF kondenzator Shocked
Sedaj deluje vse, našel pa sem še eno napako. V vsakem primeru, ne glede ne položaj gumbov (DUAL,ADD,CHOP) sešteva signale iz 1. in 2. vhoda... Joj joj.. ampak to bo počakalo do jutri! Very Happy
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 04, 2011 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, napredek vsekakor je.

Mogoče je sedaj problem v preklopnikih / stikalih? Mogoče se je kateri med odpiranjem škatle zataknil v nekem vmesnem položaju?

Sicer imam občutek, da sem ga pri prejšnjem nasvetu krepko pokronal in je R554 51.1 Omega V tem primeru, tranzistor ne bo odpovedal, se bo samo dobro segrel, če pride do povečane porabe na tej napajalni liniiji, kar se je tudi zgodilo.
Nazaj na vrh
Zmelly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 06, 2011 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No tudi težava s kanali je odpravljena, ni bil problem v stikalih, ampak zopet kratek stik na 100nF kondenzatorju. Tokrat direktno na tranzistorju, ki naj bi preklapljal med kanali. Confused
Eh čudno, nisem vedel da 100nF kondenzatorji tako radi odpovedujejo. Shocked
Bi bilo smiselno zamenjati vse??
Nazaj na vrh
slavko p
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2010 22:01
Aktiv.: 0.82
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 6:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšne vrste kondenzatorjev so, oz. ali je na njih oznaka firme?

Lep pozdrav
Slavko p
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zmelly je napisal/a:
Bi bilo smiselno zamenjati vse??

Po moje vsekakor, ne verjamem, da ostalim iste serije "kvaliteta" kaj močno odstopa.
Nazaj na vrh
Zmelly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede proizvajalca nimam pojma, kondenzatorji pa izgledajo takole:

kond.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  53.74 KB
 Pogledana:  0 krat

kond.jpg

Nazaj na vrh
Zmelly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si bom pa najbrž res vzel kako urico časa in zamenjal vse. Jih ni tako veliko.
Edino osciloskop bo potrebno razstaviti... zgornja popravila mi je namreč uspelo narediti brez tega... s spajkalnikom med platami Razz
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni