www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predelava baterijskega vrtalnika
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ilboy
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Jul 2008 15:20
Aktiv.: 0.17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 3:49 pm    Naslov sporočila:  Predelava baterijskega vrtalnika Odgovori s citatom

Na boljšjaku sem za nizko ceno nabavil baterijski vrtalnik(bohr mašino) Black&Decker,brez baterij,ki bi jo rad predelal za pogon rezalnika za tiskane ploščice.Napajalna napetost je 7,2V.Zdaj me pa zanima,kako močan trafo bi rabil za pogon vrtalnika?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Huh. Te igrače ko jih malo obremeniš pojejo kar nekaj. Moj 12V vrtalnik je max izmerjeno potegnil nekih 25A.
Nazaj na vrh
Perhan
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04
Aktiv.: 0.91
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trafo???
Jo misliš priklopiti na omrežje? Na vrtalniku piše za kakšno moč gre, pomnoži krat 3 in kupi tak transformator. Pa ne pozabi na usmernik!

p.s. Se sploh vrti dovolj hitro da boš z njo lahko žagal?
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.03
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S tem rezalnikom ne boš posebno zadovoljen. Še posebej, če boš rezal material tipa FR4 in podoben (epoksi s steklenimi vlakni).

Kupi raje Proxxon KS230 ali nekaj podobnega. Uporabiš list z zobmi iz karbidnih trdin.

Lep pozdrav, Andrej
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.93
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od baterijske vrtalnike ima eletromotorček premalo obratov za rezkanje.Nabavi tako kot je pisal Obelix.
Nazaj na vrh
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.00

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 6:06 pm    Naslov sporočila:  Re: Predelava baterijskega vrtalnika Odgovori s citatom

ilboy je napisal/a:
Na boljšjaku sem za nizko ceno nabavil baterijski vrtalnik(bohr mašino) Black&Decker,brez baterij,ki bi jo rad predelal za pogon rezalnika za tiskane ploščice.Napajalna napetost je 7,2V.Zdaj me pa zanima,kako močan trafo bi rabil za pogon vrtalnika?

Ne rezkalnika.

Sam imam bolj pomisleke nad dolgotrajnim delovanjem pogona (pregrevanje).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.78
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam doma motorček od paličnega mešalnika testa. Vrti se "frdamano" hitro. Imam pa 250W. Zanima me pa, kako bi lahko bi pritrdil rezilo na gred ki ima premer cca 3-4mm, da bi naredil mini cirkular?
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 14, 2008 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko probaš z atx napajalnikom
ilboy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2008 12:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala,ste me prepričali da nima smisla vztrajati pri tem projektu.Ker pa bi rad mašinco na vsak način uporabil za kaj koristnega,sem premišljeval,če bi glede moči in majhnih obratov lahko služila kot strojček za navijanje transormatorjev.
Čakam predloge Razz
Lp B
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.98
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2008 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ilboy je napisal/a:
Hvala,ste me prepričali da nima smisla vztrajati pri tem projektu.Ker pa bi rad mašinco na vsak način uporabil za kaj koristnega,sem premišljeval,če bi glede moči in majhnih obratov lahko služila kot strojček za navijanje transormatorjev.

Seveda se jo da uporabiti za ta namen. A če že imaš namen narediti tak strojček, potem raje uporabi kak stepper motor. Z tem boš namreč imel tudi nadzor nad številom ovojev. Še več, celo kot, kjer gre žica na tuljavnik boš precizno zadel.

SANY0001 (Large).JPG
 Opis:
Domača izvedba strojčka za navijanje s pomočjo stepper motorja
 Velikost datoteke:  82.01 KB
 Pogledana:  127 krat

SANY0001 (Large).JPG

andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2008 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na google sem slučajno videl izdelavo navijalnega stroja,a žal ne vem več za naslov.Sicer da napraviš ni težko.Že prej ko nismo imeli tiskalnika, sem uporabil pušo od ležaja,2 ležaja in os z podaljšani vijak z ročajem.In zavaril na steber.Za štetje sem uporabil mehanični števec.
Nazaj na vrh
ilboy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2008 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole sem našel na spletu.Zelo zanimiva zadeva Very Happy
http://digilander.libero.it/giunchifabrizio/bobina.htm
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2008 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta je uporabljen elektromotor od brisalca starega tipa.Ki pa je močan.
Nazaj na vrh
pegla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32
Aktiv.: 1.20
Kraj: Sv.Anton

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2008 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tema mi je ravno prav prišla.

Kolega je izrazil željo, dabi rad namesto baterij natakmil nekakšen
"transformator" in to priklopil na 220V~.

Projekta sem se že nekako lotil, in delno ugotovil, da načeloma bi se dalo spravit v baterijsli vložek (brez baterij) switcher ki bi napajal vrtalni stroj.
Elekrtonika bi bila v nadstropijih,spodaj razsmirnik 220v~, zgoraj 14,4V=,krmilil
bi ga pa čip 3524.
Do sedaj je vse skupaj še na programu eagle (napravil prvo TIV zaradi prostora)
problem vidim le pri izbiri velikosti ferita.

Kakšno je vaše mnenje it naprej ali se ustavit tle Question

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Perhan
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04
Aktiv.: 0.91
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 15, 2008 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker je bila tema odprta nekje v smislu narediti napravo za žaganje TIV, me zanima ali kdo žaga TIV z vbodno žago?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni