www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Enostopenjski tranzistorki ojačevalnik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 8:31 am    Naslov sporočila:  Enostopenjski tranzistorki ojačevalnik Odgovori s citatom

Za šolo bi potreboval opis delovanja enostopenjskega tranzistorskega ojačevalnika, ker na Googlu nisem našel nič pametnega vas prosim, če lahko nekdo njegovo delovanje opiše tu.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.86
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na netu oziroma na forumu poišči link do knjige Elektronski elementi in vezja, tam boš dobil vse potrebno.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 11:37 am    Naslov sporočila:  Re: Enostopenjski tranzistorki ojačevalnik Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Za šolo bi potreboval opis delovanja enostopenjskega tranzistorskega ojačevalnika, ker na Googlu nisem našel nič pametnega vas prosim, če lahko nekdo njegovo delovanje opiše tu.

"Nic pametnega" nisi nasel zato, ker nisi iskal, oz. ker tebi "pametno" pomeni "nekaj kar lahko copy&pasteam, podpisem in predstavim kot mojo seminarsko".

Ce v Google vpises transistor amplifier, je prvi rezultat iskanja tole, torej opis delovanja enostopenjskega tranzistorskega ojacevalnika.

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja sem iskal vendar ne pod angleščino, ker tam nisem ravno doma, poleg tega seminarske naredim sam in ne copy paste.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pregledal sem link v angleščini, ker sem razumel zelo malo stvari sem uporabil google prevajalnik in je seveda nastala polomija.

Našel sem tisto knjigo na tem forumu a je v njej govora predvsem o izračunu, a imam vezje že narejeno, izmerjeno z enosmernimi meritvami in izračunano.

Sicer bi nam delovanje morali najbrž razložiti v šoli a niso. Še vedno iščem enostavno razlago delovanja brez formul in računov.

BostjanVidmar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 13:46
Aktiv.: 1.41
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sklepam da si drugi letnik kake elektro šole (vsaj mi smo to delali pri praksi v drugem letniku) in dobro vem, da ste tranzistorje že vzeli pri kakšnem predmetu in je samo stvar da malo pomisliš kako deluje tranzistor in skupaj daš.
Če si delal enosmerne meritve, to pomeni, da nimaš še naspajkanih kondenzatorjev, kateri so namenjeni temu, da prepuščajo skozi le izmenično. Kolektorski upor je za nastavitev delovne premice, bazna upora za nastavitev delovne točke, emitorski upor pa za stabilizacijo delovne točke. Tranzistor pa seveda poveča vhodni signal za faktor beta.

Prosim, če me kdo popravi če kaj ni prav - govorim iz glave Very Happy

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.91
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
imam vezje že narejeno, izmerjeno z enosmernimi meritvami in izračunano
-
Citiram:
iščem enostavno razlago delovanja brez formul in računov
-

malce čudno Confused a če pomislim, da sem včasih znal izračunati diferencialno enačbo tretjega reda (ali nekaj podobnega, v glavnem neka huda matematična stvar), pri čemer pa pojma nisem imel, kaj je tu uporabnega, kaj sem pravzaprav sploh izračunal.... Confused
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 4:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja vezje imam zaenkrat le za enosmerno napetost. No končno sem dobil neko uporabno razlago. Ja in hodim v 2. letnik SŠER.

Hvala vsem!

sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.93
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 23, 2008 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi imamo letos pri laboratorijskih vajah to...
tako sem jaz napisal(dobil 5 Laughing ):

Citiram:
Zgornje vezje je enostopenjski ojačevalnik s tranzistorjem v orientaciji s skupnim emitorjem.
Z uporom Rc omejimo tok skozi tranzistor in določimo delovno premico, upor Re pa stabilizira delovno točko. Ko se zaradi segrevanja poveča tok skozi tranzistor, se poveča padec napetosti na Re in posledično zmanjša padec napetosti na tranzistorju – tok skozi tranzistor se zmanjša. Delovna točka zaradi tega le malo niha. Upora R1 in R2 pa služita za delilnik napetosti, s katerima določamo napetost na bazi tranzistorja. C1 in C2 sta ločilna kondenzatorja in blokirata enosmerno napetost.

EDIT: sheme mi ni uspelo dati gor, zato sem pripel 1. stran poročila...

lp

777.doc
 Opis:
prva stran poročila

Download
 Ime datoteke:  777.doc
 Velikost datoteke:  48 KB
 Downloadano:  72 krat

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.91
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2008 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Transistoren
Nazaj na vrh
s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.68
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 10, 2008 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stavek:

Single transistor amplifier

dela na Googlu čudeže

lp, Jože.
Nazaj na vrh
oskar345
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 06 Mar 2009 17:22
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 09, 2009 11:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala to bo pa prav prišlo
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni