www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Predelava tedenske stikalne ure

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
R.P.
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Apr 2005 19:26
Aktiv.: 0.41
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 27, 2008 11:34 am    Naslov sporočila:  Predelava tedenske stikalne ure Odgovori s citatom

Iskal sem tedensko stikalno uro z napajanjem 24VAC in ker jo nisem našel sem vzel Schrack-ovo BZ32871 z napajanjem 220VAC

Sama predelava na 24V AC ni tako problematična, problem nastane dodatna zahteva in sicer dodati moram vezje ki bi pri izpadu napajanja daljšega od 1s zakasni vkop ure za 4s po tem ko se napajanje pojavi.
To pa zato ker se elektronika kompresorja pri daljšem izpadu kot 1s izklopi in javi napako (izpad omrežne napetosti), ki pa se izbriše če se ura vklopi 4s za tem ko dobi elektronika kompresorja napajanje.
Najlažje bi bilo če bi dodal še časovnik ki bi dal uri napajanje 4 sekunde za tem ko bi se pojavila napajalna napetost vendar bi jaz to rad integriral v uro.
Torej sestaviti moram vezje ki
-se napaja z 24VAC ( od 20VAC do 28VAC)
-izhod ure se vklopi če je omrežna napet prisotna 4s in je ura vklopljena
-izhod ure se izklopi če je izpad omrežne napetosti daljši od 1s
-za izhod ure bi dal najraje optokopler lahko tudi rele saj mora stakniti proti masi logični vhod elektronike kompresorja (20V in pri tem teče tok max 5mA),
-sama ura rabi za napajanje 10 V in daje na izhodu 3V ko ni vklopljena tudi ko dela brez 10V
napajanja, dela le na baterijo CR2032 (3V baterija) in 0V ko je vklopljena
-vezje moram spraviti v ohišje ure
V priponki je dosedanja shema vezja ki skrbi za napajanje ure in vklop releja ter slike ure.

Poskušal sem izvesti dodelavo z NE555 in MC14541 vendar se mi vse konča pri shemi. Največ težav mi povzroča da se mora vezje resetirat če izpade napajanje za več kot eno sekundo. Če bi pustil na izhodu rele bi ta zelo hitro sesedel napajalno napetost in povzročil reset , vandar se mi potem pojavijo težave z napajanjem
Če ima kdo kakšno dobro rešitev dodelave in bi mi hotel pomagati bi mu bil zelo hvaležen.
bil zelo hvaležen.

Shema ure.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  31.95 KB
 Pogledana:  36 krat

Shema ure.jpg

IMG_2457.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  197.3 KB
 Pogledana:  7 krat

IMG_2457.jpg

IMG_2458.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  225.17 KB
 Pogledana:  1 krat

IMG_2458.jpg

IMG_2460.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  158.78 KB
 Pogledana:  75 krat

IMG_2460.jpg

lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 27, 2008 12:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že velikokrat omenjeni LOGO od Siemensa bi to znal rešiti. Vse kar želiš v enem ohišju, pa še dovolj spominskega prostora za razširitve ti bo ostalo. Po sliki sodeč pa je zelo podobne velikosti kot tvoja ura
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
R.P.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 27, 2008 3:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri LOGO od Siemensa bi ti predlagal in v kolikšna je približno njegova cena.
Torej mora imeti vgrajeno tedensko uro, in možnost zaznavanja izpada omrežja ter možnost sprogramiranja 4 sekundne zakasnitve vklopa izhoda, ko pride napajanje nazaj. Torej za vklop izhoda morata biti izpolnjena pogoja da je napajanje prisotno 4 s in je ura znotraj nastavljenega časa. In če je izpad napajanja daljši od 1s se mora vse začeti znova.
LP Robert

lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 28, 2008 7:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nabavi LOGO! 12/24 RC. Brez napajanja obdrži uro nekaj dni. Lahko ga sprogramiraš preko tipk na njem, enostavneje pa je s programom. V tem primeru pa je potreben še pripadajoč kabel. Mogoče ti ga pa lahko sprogramira kdo v bližini. Ribnica je kar malo daleč zame.

Cenovni razred okoli 100-150€
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 28, 2008 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale logo dela na 230V? Verjetno bo potem rabil še en usmernik.
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 28, 2008 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In kaj bi logo porekel na izpad svojega napajanja?
Sicer pa se mi zdi, da bi se v ta namen kakšen Moellerjev Easy izkazal za veliko cenejšega.
Se pa dobi marsikaj od tega tako na 24 kot 230V napajanja.
V vsakem primeru bi treba dograditi detekcijo izpada napajanja in pa vsaj kondenzatorsko zalogo nekajsekundnega napajanja 24V PLCja.

Za samogradnjo vsekakor cenejše narediti kaj iz osnovnih elementov.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 28, 2008 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Logo z oznako 12/24 je namenjen napajanju z 12 ali 24V ac / dc. Ob izpadu napetosti se seveda ugasne, ko pa napetost pride nazaj, začne z izvajanjem programa v spominu. In če mu v program postaviš uro z recimo 5 sekundno zakasnitvijo, bo izhod ponovno vklopil po 5 sekundah + čas, da "se pobere".
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 28, 2008 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izvedba z 4541 načeloma ne bi smela biti problematična. Manjši problem je mogoče reset po zelo kratkem izpadu. Tudi to bi se dalo rešiti. Malo bi moral spremenit napajalnik. Takoj za usmerniškim mostičem bi med + ter + elektrolita dal eno diodo. Paralelno k mostiču pa bi dal en zelo mali elektrolit - recimo 1 mi Od tam bi vzel napajane za za vhod optokoplerja. Izhod optokoplerja pa bi vklapljal MR (master reset 4511) Tudi ob zelo kratkem izpadu napajalne napetosti bi v tem primeru prišlo do reseta - kljub temu da je večji elektrolit še vedno nabit ter je na vezju še zadostna napetost. Pin AR pa lahko uporabiš kot vhod za signal iz ure.
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 28, 2008 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem zadevo hotel poskusiti, pa nisem našel nobenega 4541, če prav jih imam nekje "celo palco" Evil or Very Mad . Ker je bil na testni plošči ravno en mali mikrokontroler (tiny13) sem na hitro v par vrsticah napisal progamček.

Koda:

;----------------------------
;reset vezje
;www.elektronik.si
;----------------------------

.include "tn13def.inc"
.def TMP=r16
.equ IZHOD=0x0
.equ R_VHOD=0x1      ;vhod ura
.equ U_VHOD=0x2      ;vhod reset

.org 0x0
   rjmp GProgram

.org 0x11
GProgram:
   ldi TMP,low(RAMEND)
   out SPL,TMP
   sbi PORTB,R_VHOD      ;pullup RB1
   sbi PORTB,U_VHOD      ;pullup RB2
   sbi DDRB,IZHOD         ;izhod RB0

Reset:
   cbi PORTB,IZHOD
   sbic PINB,R_VHOD
   rjmp Reset
   rcall Pavza4S
Z1:
   sbic PINB,R_VHOD
   rjmp Reset

sbis PINB,U_VHOD
   rjmp URA_OFF
   sbi PORTB,IZHOD
   rjmp Z1

URA_OFF:
   cbi PORTB,IZHOD
   rjmp Z1

;-----------------------------------------------------------
;Pavza 4S   Oscilator 4,8Mhz
;-----------------------------------------------------------
Pavza4S:
   push r20
   push r21
   push r22
   ldi r20,200
   ldi r21,103
   ldi r22,98
P_zanka:
   dec r20
   brne P_zanka
   dec r21
   brne P_zanka
   dec r22
   brne P_zanka
   pop r20
   pop r21
   pop r22
   nop
   ret

Zadeva bi morala delati. (testirano na testni plošči)

PS Šele sedaj, ko sem shemo že pripel sem videl - napačno je označen pin signal ure. Mora biti 7 ne 6.

PA280040.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  412.91 KB
 Pogledana:  4 krat

PA280040.JPG

PA280042.JPG
 Opis:
Načrt vezave
 Velikost datoteke:  416.46 KB
 Pogledana:  18 krat

PA280042.JPG

stursc
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 29, 2008 10:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi tako, bolj preprosto, seveda je potrebno zagotoviti napajanje
testiral na testni plošči.
Zakasnitev je 5sek. Z 100uF elko =11 sek.

LP, stursc

zakasnitev.GIF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  zakasnitev.GIF
 Velikost datoteke:  5.09 KB
 Downloadano:  33 krat

Nazaj na vrh
R.P.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2008 11:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predelavo sem naredil z Tiny 13 po Silvotovi zamisli, sicer je malo spremenjena shema in je še malo spremenil program.
Sekundno zadržanje izhoda pa sem opustil ker ni nič spremenilo za to pa bi rabil kondenzator nad 4700μ kar bi povečalo napajalnik in povečalo špico pri vklopu.
Silvo še enkrat se ti zahvaljujem za pomoč.
LP Robert

IMG_2489.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  234.36 KB

IMG_2489.JPG

IMG_2490.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  213.43 KB

IMG_2490.JPG

Končna shema.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  24.49 KB
 Pogledana:  19 krat

Končna shema.jpg

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni