www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Trafo-paralelno
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.83
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 01, 2008 7:33 pm    Naslov sporočila:  Trafo-paralelno Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Imam trafo EL66-2 230V/2×12V 2*15VA in me zanima kako bi vezal sekundarno stran paralelno, se pravi, da bi iz njega dobil 2,5A. Ali je potrebno vmes dati kakšne upore? Prosim za kakšne skice, načrte.

Predvidevam, da sta si navitji ekvivalentni in ne bi bilo potrebno kakšno uravnavanje?

Muči pa me še en problem; izhodna napetost je 12V ob usmeritvi bo le ta okrog 15V v prostem teku. Rad pa bi imel stabiliziranih 12VDC. Uporaba reguletorjev 78xx ali kakšnega lm388 se mi ne zdi ravno dobra odločitev, saj potrebuje nekoliko višjo napetost vsaj 3V, da je izhodna ob obremenitvi še stabilna, kar pa v mojem primeru po moje ne bo. Obremenitev bo nekonstantna 600mA-2A.
Gre se mi predvsem za to, da se ne prekorači 12VDC in da ne pade pod 11,5VDC.
Ima kdo kakšno dobro rešitev z majhno uporabo elementov?

gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.71
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 01, 2008 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da ni problema, če vežeš dva po napetosti identična transformatorja vzporedno. Pazi edino na polariteto, da se nebosta med samo "izničla".
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 01, 2008 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kolikor se meni zdi, trafo paralelno ne gre pred usmernikom. Za njim pa bi verjetno šlo.
Nisem pa štromar in lahko, da sem napisal neumnost.
lp

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 01, 2008 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektroliti ti bodo 12VAC dvignili na cca. 16VDC kar bo še dovolj za 7812.

Pri paralelni vezavi sekundarja pa res pazi na pravilno polariteto, ker ti bo drugače TR spustil dim v par minutah po priklopu ... Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.09
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 01, 2008 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predno sekundarje vežeš vsporedno, najprej jih zveži zaporedno in protifazno. Preveri ali je napetost na konceh 0V. Če ni, sekundarjev ne smeš vezati vsporedno.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 01, 2008 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj raje ne uporabiš dve diodi več in energijo iz transformatorjev združiš šele na enosmerni strani ?
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 01, 2008 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Zakaj raje ne uporabiš dve diodi več in energijo iz transformatorjev združiš šele na enosmerni strani ?

Kakšno vezavo imaš v mislih z dvema diodama več?

Od trafota naprej nameravam uporabiti 3A grec. Ali priporočaš uporabo dveh grec-ev, vsakega za en odcep 12VAC in nato združim pluse in minuse obeh grec-ev? Ali se rahlo neskladje v napetostnih potencialih ne bo preneslo na grece kot poraba energije? Je to še vseeno najvarnejša vezava za trafo, da ga ne obremenim v nepotrebno?
Experimentiral ne bi rad veliko, saj ima trafo notranjo varovalko (je vlit v ohišje) in ga lahko kaj hitro uničim.
Razmišljam o preizkusu z upori, samo za izmeritev tokov, če se bodo pojavili pri takšni vezavi, kar bi pomenilo, da sekundarjev ne morem tako vezati. V kolikor bodo toki reda pod 100mA pa bi vezava bila OK. Z vrednostjo uporov bi tok omejil na neko varno vrednosti. Sicer pa je samo vprašanje v polariteti kot ste že omenili. Ob rahli razliki med navitjema pa bo tekel nek (upam da) minimalen tok.

Razliko med navitjema bi lahko opazil že z samo meritvijo napetosti na posameznih odcepih sekundarja, v kolikor bo eno navitje imelo nižji napetostni potencial bo posledično sprejemalo zaradi višjega potenciala drugega navitja nek tok.
No nekaj bom moral preizkusiti a najprej želim prebrati še kaj koristnih komentarjev.

@borber;ali lahko utemeljiš svojo izjavo?

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 01, 2008 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha.. čakaj, če sem prav razumel imaš samo en transformator.
No potem pa namesto mostička uporabi le dve diodi in je problem rešen.

forest70
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00
Aktiv.: 2.85
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 01, 2008 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Transformator laho vežemo paralelo pod naslednjimi pogoji:
1. da ima enako prestavno razmerje
2. prebližno enaka kratkostična napetost Uk
3. da razmerje med nazivnimi močmi ne bo večje od 1 : 3

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2008 12:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, trafo sem vezal paralelno z uporabo varovalk na odcepih za vsak primer. Problemov ni bilo, greje se nič ne, v mirovanju moram izmeriti še samo tok med navitjama, da vidim, če je kaj razlike ali ne.

Ob usmeritviji in uporabi kondenzatorjev na grecu in za njim mi je napetost zvišalo na 18V, le ta pa pade na okoli 11.8V pri 1.2A obremenitve. Če uporabim lm317 za stabilizacijo na 12V mi nap. ob tej obremenitvi pade na borih 7V.

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.96

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2008 1:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

15VA ni čisto enako 15W, zato je 2.5A že preobremenitev.

Pri polnovalnem usmerjanu dveh sekundarjev z le dvema diodama pa itak ne izkoristiš polne moči trafota, ampak samo pol.

Koliko imaš sploh kondenzatorjev v usmerniku? Je vsaj 2200 mi F, raje 4700?

Koliko se ti pri obremenitvi sesede AC?
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2008 1:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj sem napisal koliko pade AC.

No zdaj sem trafo prevezal na serijsko vezavo, tako da ima regulator dovolj napetostnega prostora. Napetost na izhodu regulatorja je stabilna do 1A, razlika nastavljene nap. je nekje 0.03V, ko ga obremenim (iz 12.08V na 12.05V). Več kot 1.25A pa trafo itak ne da od sebe saj takrat deluje že varovalka v trafotu.
AC napetost v tem primeru pade iz 38V na 30V, torej je na regulatorju 10V padca, cca 10W na hladilno rebro, ki je kar konkretno. Velika izguba energije.
No dobro je vsaj to, da je napetost stabilna skoraj do maximuma.

Veliki kondenzatorji ti ne pomagajo veliko ob konstantnih obremenitvah.

Očitno z uporabo paralelne vezave regulatorji v tem primeru odpadejo. Ima kdo kakšen predlog kaj bi lahko še uporabil, da bi obdržal paralelno vezavo in imel stabilnih 12VDC? Gre se mi predvsem za tistih 2.5A, ki ju zmore trafo v takšni vezavi.

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.96

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2008 1:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno moram k okulistu, saj ne najdem kje si zapisal padec AC pri obremenitvi...

In kje imaš iz 2x12VAC kar naenkrat 38VAC?

Pa pojasni kako imaš namen iz 30VA trafota dobit trajnih 12V in 2.5A pri ne-ohmskem bremenu ter izgubah na linearnem regulatorju?
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2008 2:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se oprvičujem, narobe sem napisal.

Podatki trafota:
prim. 230VAC
sek. 2*12VAC
sek-I 1.25A (fuse) 15VA
sek-II 1.25A (fuse) 15VA

Ob pretvorbi v DC dobim pri vezavi 2×12V 38VDC pred regulatorjem, s tem znižam na stabilnih 12VDC. Napetost je stabilna do 1A, do 1.2A pade še za nekaj mV. Trafo v tej vezavi zmore 1.25A (24VAC). Padec AC je 2VAC (iz 28VAC na 26VAC).

V paralelni vezavi bi zmogel 2.5A saj piše na trafotu 1.25A za vsak odcep pri 12VAC, vendar z uporabo regulatorja ne gre, saj mora biti razlika med vhodno in izhodno napetostjo regulatorja vsaj 3V in tako se mi zgodi, da že pri obremenitvi 1.2A pade napetost za usmernikom iz 18VDC na 11.8VDC, na regulatorju pa iz 12VDC na 7VDC. Tukaj AC padca nisem meril.

Zanimivo je to, da že na usmerniku pade napetost pod 12VDC v paralelni vezavi trafota ob obremenitvi 1.2A, pri čemer lahko sklepam, da se trafo v takšni vezavi ne more uporabiti, čeprav bi logično moralo delovati.
Moje vprašanje pa je; ali je še kakšna možnost stabilizacije napetosti na 12VDC brez uporabe regulatorjev za tok 2A.

A sedaj razumeš?!?

mikimouse
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 1:10
Aktiv.: 0.22
Kraj: Škofljica

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2008 2:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
Tudi sam imam problem pri paralelni vezavi transformatorjev. Rad bi namreč povezal dva toroidna transformatorja, moči 1kW, primar 220-240V~, sekundar 24 V.
Transformatorja sta seveda identična, istega prizvajalca.
Torej...ali je to varno?
Da ne pozabim, izhoda ne bom usmerjal, uporabljal bom 24V~.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni