|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.50 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 3:06 pm Naslov sporočila: triak in induktivno breme(kontaktor) |
|
|
Pozdravljeni!
Kot sem že v tej temi napisal delam 5 kanalni timer,kateri krmili kontaktor,le da sem sedaj uporabil attiny2313. Prvi z klasičnimi elementi,555,4072,upori,dela bp. Pri tem se mi pa pojavi problem ko na triak priklopim induktivno breme,v mojem primeru kontaktor,je vedno na 1,ko sprožim triak sklene kontaktor,ko postavim na 0 pa ostane kontaktor skelnjen. Taisti kontaktor sem uporabil tudi v prvem timerju,le da pri drugem imam galvansko ločen z optosklopniko MOC3061.
Shemo(priklop optosklopnika na triak) sem uporabil iz datasheeta od MOC3061:
Zamenjal sem že triak,ter probal ročno odpirati/zapirati,pa nič. RC filter imam,tako kot pri prvem timerju,za upor imam 68 za kondezator pa 100nF/400V. Zamenjal sem tudi R1 in R6(v moji shemi),pa ni efekta. Morda kdo ve zakaj je tako? Pri prvem sem uporabil brez optosklopnika,vrata triaka sem veza direktno preko upora na izhod ALI vrata,ter med A1 in A2 RC filter.
Triak dela,tudi optosklopnik,saj žarnico lepo izklaplja in vklaplja,ker je ohmsko breme.
P.S: Na moji shemi je drugi optosklopnik,nogice so pa pravilno povezane za moc3061. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 4:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali je napetost , ki jo priklapljaš preko triaka na kontaktor enosmerna? Na skici vidim + in - !!?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 4:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
surla je napisal/a: |
Ali je napetost , ki jo priklapljaš preko triaka na kontaktor enosmerna? Na skici vidim + in - !!?? |
Izmenična! Tisto so samo potenciali,drugače je ta del na omrežni napetosti. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 9:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozabil sem omeniti,da sem na taprvem uporabil direktno omrežno napetost za napajanje celotnega vezja,uporabil le velik kondezator ter upor,na koncu pa stibiliziral z zenerco,tukaj pa trafo,ter stabilizator,kar se tiče napajanja.
A je že kdo imel takšen problem? _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ne "zabluzi" mikrokontroler? Si poskusil prekiniti vhod na optični sprežnik? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zmanjšaj C1 na 10nF in povečaj R2 na 330E, ali pa uporabi triac z večjim dv/dt (snubberless). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Da ne "zabluzi" mikrokontroler? Si poskusil prekiniti vhod na optični sprežnik? |
Kontroler dela,testirano z žarnico,jo lepo prižge in ugasne. Optosklopnik sem odsajkal dol,ter samo sklenil 4 in 6(na podnožju optosklopnika),kontaktor sklene,a se ne razklene ko spustim te dva pina.
Citiram: |
Zmanjšaj C1 na 10nF in povečaj R2 na 330E, ali pa uporabi triac z večjim dv/dt (snubberless). |
Sprva sem uporabil BT137,sedaj pa imam TIC206,isti učinek. Nisem pa še nič spreminjal RC filtra,bom jutri ter poročam,seveda bom testiral isto kot sem zgoraj opisal,prvo brez optosklopnika,potem pa z.
Hvala za pomoč. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 11:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dvakrat sem prebral zgornje sporočilo a ne razumem kaj uporablaš - navaden optokopler ali optični sprežniki, ki je namenjen za vklop triaca? Navaden optokopler ni primeren za vklop triaca. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.87 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
A ne bi smel biti ta RC filter vezan paralelno k kontaktorju? Sedaj je serijsko, kar je lahko vzrok, da kontaktor po sprožitviji še dovolj napaja, da ostane pritegnjen. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dvakrat sem prebral zgornje sporočilo a ne razumem kaj uporablaš - navaden optokopler ali optični sprežniki, ki je namenjen za vklop triaca? Navaden optokopler ni primeren za vklop triaca. |
Se opravičujem,hitro sem v datashetu prebral da je optosklopnik,imam optični sprežnik MOC3061,ki sem vezal po shemi na strani 4 v datasheetu.
http://www.atnet1000.com/pdf/MOC3061.pdf
Citiram: |
A ne bi smel biti ta RC filter vezan paralelno k kontaktorju? Sedaj je serijsko, kar je lahko vzrok, da kontaktor po sprožitviji še dovolj napaja, da ostane pritegnjen. |
Shemo imam po datasheetu in nisem nič spreminjal. Vezano imam pa vzporedno glede na triak in sicer med A1 in A2. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moglo bi delovati. Sam sem naredil kar nekaj krmilnikov za rabo v industriji praktično na enak način. Nikoli ni bilo težav. Je triac pravilno priključen? Da nisi slučajno zamenjal med sabo G ter A1? Triac v tem primeru tudi deluje a se včasih zelo čudno obnaša. Pri večjih obremenitvah pa se segreva. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Čet Jul 31, 2008 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moglo bi delovati. Sam sem naredil kar nekaj krmilnikov za rabo v industriji praktično na enak način. Nikoli ni bilo težav. Je triac pravilno priključen? Da nisi slučajno zamenjal med sabo G ter A1? Triac v tem primeru tudi deluje a se včasih zelo čudno obnaša. Pri večjih obremenitvah pa se segreva. |
Vse skupaj mi deluje,če priklopim žarnico,ali kaj drugo,kar ni induktivno breme,ko pa priključim kontaktor pa imam probleme,ki sem jih opisal zgoraj. Ko je kontaktor sklenjen, je prisotna napetost na njem,čeprav,sem triak zaprl. Triak se nič ne greje.
Tole mi je res čudno.
Ali ste triake uporabili za krmiljenje kontaktorjev?
Sam sem naredil prvi timer,le da nisem uporabil moc3061,ampak sem direktno preko upora na vrata triaka priključil na izhod ALI vrata,pa mi lepo dela,nič ne ostane sklenjen. Res pa je,da je bil napajalnik izveden drugače,kot v tem primeru.
Bom pa jutri na protoboardi sprobal samo triak ter kontaktor,vrata pa bom preko upora vezal na ALI vrata,tako kot sem to storil pri prevem projektu. Danes je malo pozna ura že.
Hvala za odgovore. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Pet Avg 01, 2008 3:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš vzporedno s triakom RC člen je možno da preko njega teče tolikšen tok da drži kontaktor pritegnjen. (Odstrani RC člen ali zmanjšaj kondenzator.) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pet Avg 01, 2008 7:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam spremembo C1-R2 na 100nF-220 . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pet Avg 01, 2008 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem krmilil vsemogoče izmenične porabnike. (kontaktorje, ventile celo direktno enofazen elektromotor za pogon hidravličnega agregata) Poskusi odstraniti RC člen. Sam ga običajno nisem uporabljal. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni