www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DDR2 rami

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.50
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2009 6:01 pm    Naslov sporočila:  DDR2 rami Odgovori s citatom

Lp.

Sestavljam si računalnik in rabim malo informacij. Gledam za DDR2 rami vendar nevem kaj bi vzel. Ali bi vzel 800 Mhz ali 1066Mhz. Matično ploščo bom kupil Asus P5Q PRO, procesor Q6600. Zanimajo me predvsem zakaj so takšne razlike v ceni. DDR2 ( 1 )
DDR2 ( 2 )
DDR2 ( 3 )

Zakaj takšne razlike in kje se to pozna v delovanju sistema? DDR3 rame pa ne mislim kupovati samo zaradi cene.

Hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2009 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razlike med 800 in 1066 so zelo majhne oz. jih ni. To pa zato, ker imajo več MHz moduli ponavadi slabšo latenco oz. odzivnost. Tisti res hitrejši so jasno res dražji. Vendar pa glede na teste tistih povprečnih par % ne odtehtna cene. Zelo pomemben podatek pri pomnilniku je tudi latenca. Poglej podatke na enem od tvojih linkov, ki kažejo, da dosežeš boljšo odzivnost le pri povišani napetosti delovanja. Običajna napetost je 1.8V. Ponavadi tukaj nastane razlika. Manjše številke pri latenci so seveda boljše.

Bolje je kombinirati dva enaka modula kot enega samega: 2x2GB namesto 1x4GB.

Tole je samo enden od testov:

http://ixbtlabs.com/articles3/cpu/amd-phenom-x4-9850-ddr2-533-p1.html

Tale je zelo zanimiv:

http://www.tomshardware.com/reviews/ram-speed-tests,1807.html

P.S.
Cene se spreminjajo dnevno, zato je dobro pogledati koliko kaj stane. Čisto možno je, da bo (oz. je že) 1066 MHz kar naenkrat cenejši od 800 MHz.

klemen88
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2009 10:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj misliš, da bi se mi najbolj splačalo kupit. Ne delam si neki ''top'' računalnik zato mi je nesmiselno dati veliko denarja za komponente, ki ni bistvene razlike. Pomojem je tej boljša izbira dati 2 modula po 2gb 800mhz, ane?

Lp, Klemen

edit:
http://www.mimovrste.com/artikel/2440021215/q=800mhz/pomnilnik-ram-geil-ddr2-2x2gb-800mhz
To je pomojem kar dobra izbira ane?
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 06, 2009 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je tudi moje mnenje. Malce sem pogledal cene in določeni modeli 800 in 1066 modulov nimajo nevem kakšne razlike v ceni. Torej karkoli kupiš je OK. Nekateri primerki so pa res grozno dragi, definitivno ni vredno nakupa.
klemen88
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2009 12:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mhm hvala ti za odgovore Smile

Po vsej verjetnosti bom vzel 2x 2Gb 800Mhz. Bom dobil za enaki denar 4 Gb.

Lp
Nazaj na vrh
Batman
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 21:43
Aktiv.: 1.12
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2009 9:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzemi A-data rame z hladilnikom. Mogoče ne najhitrejši pri latenci, zato pa ugodni po ceni in zelo zanesljivi. Kingstona bi se izogibal. Po mojih izkušnjah imajo velik odstotek reklamacij.
Nazaj na vrh
klemen88
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 07, 2009 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lp.
Kingston rame sem dal samo za primerjavo. Zdaj sem se odločil, da [slovenščina je zame španska vas] bit 800Mhz in latenco dobro. Za proizvajalca mi je vseeno. Dokler je cena do 80-100 € za 4 Gb (2x 2Gb).
Nazaj na vrh
silica
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01
Aktiv.: 1.52
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 08, 2009 2:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzami katere koli rame, samo da so najcenejsi. Itak imas vsepovsod
moznost vrnitve. Dobra primerjava je www.ceneje.si.
Rami ti bodo crknili, ce sploh bodo, v prvih nekaj urah delovanja,
t.i. otroska doba, potem pa ti bodo dobro delali dokler se ti
ne zaprasi ventilator na procu ali napajalniku in ti vse skupaj pregreje.
Trenutno je zelo dober cas za nakup DDR2 RAMov, saj pod 8,5EUR/1Gb
bodo tezko prisli. DDR3 bodo se padali, vse skupaj pa se bo ustavilo
nekje sredi 2009, oziroma ko bodo propadle priblizno trije svetovni
proizvajalci RAMOv. Najslabse trenutno kaze ProMOS, Qimondi in
Nanyi, najbolje pa Samsungu, Micronu in Hynixu. Na trziscu je ogromen
presezek memorij, ustavitev proizvodnje pa ni mogoc, ker se poveca
strosek izdelave. Zaradi tega vsi proizvajalci ustvarjajo ogromne izgube.
Zato nasvet, kopujete RAMe sedaj, dokler so se poceni, ko bo krize konec,
se bodo podrazali.

LP Tomaz

silica
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01
Aktiv.: 1.52
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 18, 2009 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce malo spremljate www.ceneje.si, DDR2 cene spet rastejo.
Res da je ta rast trenutno posledica dvig dolarja in
pricakovanje da bo Obama resil svet, verjetnosti
pa, da bo DDR2 padel pod 10EUR/1Gb ne bo vec.

klemen88
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2009 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da nebom odpiral nove teme.

Matična plošča Asus P5Q PRO, 775

Intel Core2 Quad Q9550

Kingston Hyperx DDR2 2x2GB 800MHz (KHX6400D2K2/4G)

Trdi disk WD (WD5000AAKS) 500GB, 7200rpm, 16MB, SATAII

DVD recorder

Sapphire ATI Radeon EAH4850/HTDI / 1 Gb

Mislite, da bo za to konfiguracijo dovolj 600W napajalnik . Kolikor sem gledal na netu za porabo matične nisem našel podatka. Najdel sem samo za procesor in piše da ima porabo 95W.

Pa še eno vprašnje. Če se kdo spozna zakaj so takšne cene pri proizvajalcih grafičnih. Npr. Ta grafična Asus-ova ali Sapphire je razlika v ceni za 30 €. So kakšne razlike v hitrostih ali plačaš le firmo?

Hvala za odgovore.
Lp, Klemen
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2009 5:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razlike so predvsem v možnostih overclockanja in pa hlajenju. Moja Gigabyte (4850 Zalman) nima možnosti nastavljanja hitrosti ventilatorja, je pa zato precej precej bolj hladna (na full load ima manj kot nekatere na idle). Če bi to vedel prej, bi mogoče drugače izbral. Tako me čaka manjša HW predelava (škoda ventilatorja).

Sem pa bral, da DH4850 ne zna dobro izkoristiti 1GB (oz. performance gain je premajhen za to razliko v ceni - katere pa se spreminjajo dnevno). Raje preveri še kakšne teste, mislim, da sta ti dve kartici najbolj pogosti.

Z napajalniki je pa zelo čudno zadnje čase. Nekateri imajo več amperov na 12V railu, drugi na 3.3. Kaj je sedaj tisto, kar je pomembno? Kateri rail gre na CPU in grafiko, ki sta najbolj požrešna? Točnih definicij nisem našel.
Vsekakor pa bodi pozoren pri izkoristku, od teh 600W ti bo na koncu pri polni obremenitvi ostalo kakšnih 450W. Imam podobnega, le da je 14mm fan verzija.

Kje imaš pa hladilnik za procesor? Pride zraven?

klemen88
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2009 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Procesor je box izvedbe tako, da ima ventilator že v kompletu.

To je problem ja...ali je smiselno kupit 1Gb kartico čeprav je razlika v ceni okoli 20-30€. Bom pogledal malo teste.

Ne zdi se mi smiselno dati za napajalnik 80€ + za tistih 50W več.
Bom videl ali se bom sam lotil sestave ali bom kupil sestavljenega. Ker različne komponente dobiš pri različnih ponudnikih tudi do 20 € ceneje. Znanja imam dovolj vendar nimam ''jajc'', da bi si sestavil sam in slučajno kaj pokvaril Smile bi se sekiral celo živlenje. Vendar, če ne probaš nikoli neboš sam kaj poskusil.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2009 5:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je tovarniski (Intelov) hladilnik na E6300 zdrzal dober mesec, potem se je PC zacel sam ugasati, ker se je CPU pregreval. Zamenjal ga je en velik Thermaltake in temperatura je sla dol za ~30 stopnij in izklopov zaradi pregrevanja CPUja ni vec.

Glede garficne: imam en malce starejsi Sapphireov model Radeona (1950 Pro) in ocitno je Sapphire najbolj Cungalunga od vseh teh proizvajalcev. Zanic hladilnik pomeni nizjo ceno. Kdo od proizvajalcev ima boljsi hladilnik tezko recem, a slabsega prav gotovo nima nihce.

Moral bi ze spet sneti vse skupaj in ga na novo namestiti, pa se mi ne ljubi vec (sem ze parkrat naredil in je bilo potem nekaj casa dobro), se pa graficna zdaj segreje ob 2D desktop delu na 70+ stopinj, ob 3D pa mrkne po parih minutah zaradi pregrevanja.

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 21, 2009 8:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

klpzm je napisal/a:
Ne zdi se mi smiselno dati za napajalnik 80€ + za tistih 50W več.

Smiselno je dati nekaj več € za dober napajalnik, ki je po specifikacijah slabše moči. Sam imam doma 350W Enermax napajalnik, ki je po 5-ih letih obratovanja non stop 12V še vedno 12V. No ja. Na zaletku je bilo 12.001V, sedaj pa je 12.025V
Nazaj na vrh
jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.97
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 28, 2009 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res ni velike razlike! Vzemi Rame s frekvenco 1066mhz, saj ti bo v prihodnje lažje nadgrajevati z enakimi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni