|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
-Miran- Član

Pridružen-a: Sob 27 Dec 2008 13:09 Prispevkov: 36 Aktiv.: 0.18 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sob Dec 27, 2008 1:30 pm Naslov sporočila: napajalnik za pognajat avtoakustiko |
|
|
Najprej naj povem da sem po izobrazbi sicer štromar, ampak sem delal energetsko smer, tako da se mi o elektroniki ne sanja skoraj nič. Zdaj bi pa rad naredil napajalec za poganjat avtoakustične komponente. Se pravi en sistem, ali dva z po 2*100WRMS na sistem in enim subom 300WRMS. Napajalnik bi naredil na nazivno moč 500W. Torej kupil bi en trafo 230/12, 500W in pa še elemente za usmernik. Zdaj pa me zanima kakšne elemente vse rabil, ali bi naredil nek preprost grec ali kaj drugega, hočem pa da je 12V enosmerna napetost čim bolj stabilna. No in tu se mi začnejo porajat vprašanja, če bi moral poleg usmernika slučajno dati kake večje kondenzatorje, da bi krili udarce suba, da nebi ko bi sub začel tolči usmernik počepnil, torej bo treba IMO elemete za usmernik kar precej predimenzionirati, ali pa pač tudi ne. Torej hočem imet napajalnik, ki bo v vskakem trenutku sposoben subu in sistemu zagotovit moč katero bo htel, tudi ob dveurnem priganjaju. Lahko pa naredim napajalec tudi za nazivno moč 800W ali več.
Trafo bi verjetno kupil toruiden in sicer na tejle strani sem gledal:
http://www.iskra-tela.si/si/prodajniprogram/transformatorji/
Čeprav me tile toruidi malo skrbijo, zaradi gretja jedra(vrtinčni tokovi).
Elemente za usmernik bi pa šel iskat v ICE trgovino na Brinjah LJ. pa prosim če mi vsaj okvirno nakažete, oz razložite, oz date lin do strani s slikami kako bi usmernik zlotal skupaj. Slišal sem da se gretz kupi že narejen, kaj poleg gretza bi še doadal, kondenzator? Če ja kako velik kondenzator ? Pa mogoče še kaj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elos Član

Pridružen-a: Sob 15 Mar 2008 12:23 Prispevkov: 171 Aktiv.: 0.81
|
Objavljeno: Sob Dec 27, 2008 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nevem zakaj bi te skrbeli vrtinčni tokovi v toroidih, noter je itak orientirana pločevina kot pri C jedrih in vrtinčnih tokov ni (malo je v sami pločevini).
Za napajalnik pa potrebuješ: transformator, greatz (usmerjajnje), kondenzator (glajenje) in nato še regulacijo izhodne napetosti, če boš uporabil 12v trafo boš po glajenju dobil okoli 16v in ta napetost se ti bo sesedala ob obremenitvi (za večje moči PWM regulacijo, da nimaš izgub, gretja - velik hladilnik).
To je primer enega PWM usmernika do 6A, treba bi ga predelati za večje moči.
LP
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
133.04 KB |
Pogledana: |
26 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sob Dec 27, 2008 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
poglej na reber-jevo stran...se mi zdi da ima nekaj zate....
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Dec 27, 2008 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
poglej na reber-jevo stran...se mi zdi da ima nekaj zate....  |
Mogoče človek ne ve kaj si mislil.
Tukaj je ta stran.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sob Dec 27, 2008 2:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, brane...
Mea culpa
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
-Miran- Član

Pridružen-a: Sob 27 Dec 2008 13:09 Prispevkov: 36 Aktiv.: 0.18 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sob Dec 27, 2008 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
elos je napisal/a: |
Za napajalnik pa potrebuješ: transformator, greatz (usmerjajnje), kondenzator (glajenje) in nato še regulacijo izhodne napetosti, če boš uporabil 12v trafo boš po glajenju dobil okoli 16v in ta napetost se ti bo sesedala ob obremenitvi (za večje moči PWM regulacijo, da nimaš izgub, gretja - velik hladilnik).
LP |
Vidiš, zato bi jaz rad naredil tako, da se napetost ob obremenitvi nebi sesedla. In zanima me zakaj bi se napetost sploh sesedla, saj v vsakem trenutku trafo na primarju iz omrežja dovaja moč, torej če elemente in trafo dimenzioniraš na dovolj veliko moč, se nima kaj sesedati, ali pač. Sej priznam da o elektroniki res nimam pojma, zato morda butasto sprašujem.
In ja sem pregledal reberjev napajalnik. Vsaj glede na moč mislim da bi to res bila taprava stvar, imam pa nekaj vprašanj glede tega napajalnika. Zakaj je v njem en kup tranzistorjev in kar nekaj kondenzatorjev, ali vsi ti tranzistorji služijo več ali manj za regulacijo končne napetosti(piše da lahko reguliraš od 12-15V). Kaj pa če bi jaz to malo poenostavil in se odločil da bi imel na izhodu napajalnika nekje 13V(če ne drugače bi zastavil na malo višjo napetost s samega usmernika, potem pa bi dodal upor s katerim bi znižal končno napetost na željeno, bi pač kuril nekaj moči na uporu, saj to ne bo laufalo 24/7) in nobene regulacije, ali bi bilo potem dovolj dati skupaj, trafo, gretz, kondenzator, pa še nekaj za glajenje. Ker bi res naredil čim bolj preprosto in robustno če hočete. Če pa je v elektroniki pač tak "red" da se stvari tako delajo, bi pa mogoče se spravil delat čisto po načrtu, kaj pravite. Je pa tako, poganjal bom zvočnike, preko avtoojačevalcev, če kaj vem si avto ojačevalci itak sproti "delajo zalogo moči" tako da domnevam, da sama preciznost napajalnika nebi smela biti zelo pomembna za te stavi pognajat. Lahko da se motim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Dec 27, 2008 5:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen Miran!
Postavil si toliko vprašanj na kupu da je težko odgovoriti.
Citiram: |
.......In zanima me zakaj bi se napetost sploh sesedla, saj v vsakem trenutku trafo na primarju iz omrežja dovaja moč, torej če elemente in trafo dimenzioniraš na dovolj veliko moč, se nima kaj sesedati, ali pač. Sej priznam da o elektroniki res nimam pojma, zato morda butasto sprašujem. |
Na to vprašanje si boš moral kot štromar sam odgovoriti. Spomni se na vršne in efektivne izmenične napetosti in njihovo usmerjanje. Zagotovo si se tega učil.
........Zakaj je v njem en kup tranzistorjev in kar nekaj kondenzatorjev, ali vsi ti tranzistorji služijo več ali manj za regulacijo končne napetosti (piše da lahko reguliraš od 12-15V). |
Da tranzistorji služijo za regulacijo napetosti, kondenzatorji pa za glajenje.
Kaj pa če bi jaz to malo poenostavil in se odločil da bi imel na izhodu napajalnika nekje 13V(če ne drugače bi zastavil na malo višjo napetost s samega usmernika, potem pa bi dodal upor s katerim bi znižal končno napetost na željeno, bi pač kuril nekaj moči na uporu, saj to ne bo laufalo 24/7) in nobene regulacije, ali bi bilo potem dovolj dati skupaj, trafo, gretz, kondenzator, pa še nekaj za glajenje. Ker bi res naredil čim bolj preprosto in robustno če hočete.
|
Na tem uporu bo nihal padec napetosti v odvisnosti od potrošnje (glasbe). Zato so potrebni tranzistorji za stabilizacijo.
.......če kaj vem si avto ojačevalci itak sproti "delajo zalogo moči" tako da domnevam, da sama preciznost napajalnika nebi smela biti zelo pomembna za te stavi pognajat. Lahko da se motim. |
Nebi se ravno strinjal s tem.
......Ker bi res naredil čim bolj preprosto in robustno |
je najenostavneje če priklopiš na robusten akumulator, ki ga vsake toliko polniš.
Sicer pa prosim napiši zakaj misliš to uporabljati. Če je za ozvočenje kakšne delavnice je moj zgornji odgovor na mestu.
Branko
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
forest70 Član

Pridružen-a: Ned 20 Jul 2008 1:00 Prispevkov: 588 Aktiv.: 2.86 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sob Dec 27, 2008 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vidim, da ti marsi kaj ni jasno.
1. Transformator ima nazivno napetost, ki se pri obremenitvi nekoliko sesede neglede na moč.
2. Izmenično napetost merimo efektivno vrednost. Ko le to usmerimo pa merimo maksimalno vrednost, ko pa obremenimo ta vir pa pade napetost približno na efektivno vrdnost.
3. Za gladit napetost pri veliki porabi moramo dati veliko kondezatorjev. Približno 1000 F /A
4. Paralelno vezani tranzistorji pa zagotavljajo dovolj veliko moč in tok
Torej za veliko moč, je ni neke oskubljene varjante - žal.
Lep pozdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPG78 Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09 Prispevkov: 2342 Aktiv.: 9.89 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: Sob Dec 27, 2008 6:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri napajalniku takšnih moči bi začel raje razmišljati o predelavi računalniškega (stikalnega) napajalnika.
LP, Peter
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni