www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problematika slovenskih forumov na temo elektrotehnike

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.14
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 08, 2004 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa dobivam vedno vecji obcutek, da na teh forumih "slonimo" le bolj samouki, studentje in ostali "revezi". Osebno poznam kar nekaj velikih strokovnjakov na prodocju elektrotehnike, ki vedo za te forume, ampak ne sodelujejo na njih.... Sad
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 08, 2004 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Simon, če le pogledaš sodelujoče, ki je do sedaj opisali svoje delovno področje vidiš, da gre za zelo izobražene ljudi, v večini nas ima kar veliko delovnih izkušenj. Po "raziskavi" je tudi povprečna starost obiskovalcev tukaj na forumu preko 35 (petintrideset) let. Kar tudi ni običajno za razne spletne klepetalnice in forume. Imam pa občutek, da nas tukaj vse druži ista stvar - ljubiteljstvo do elektronike ter računalništva. Moram reči, da mi je forum že kar močno prirasel k srcu, če ga ne bi bilo več bi mi nekaj manjkalo. Glede na obisk - blizu sto stalnih članov dnevno pa preko dvesto vseh obiskovalcev dnevno priča, da smo dober vsaj po moji presoji najboljši forum na temo elektronike Sloveniji (vsaj koliko jih sam poznam).

P.S.
Če se spomnim, da nas je v šoli v Velenju v moji generaciji v mojem odelku naredilo maturo manj kot 20 - če se prav spomnim nas je bilo le dva oddelka je cifra obiskovalcev več kot zadovoljiva ter presenetljiva Wink

slawc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 07 Mar 2004 11:43
Aktiv.: 0.89

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 08, 2004 10:54 pm    Naslov sporočila: icon_sad  Odgovori s citatom

Kader je kar precej dober, idej je veliko, le da so razdeljeni na vecih forumih. V Sloveniji je preveč forumov na temo elektronike. Eden je popolnoma dovolj. Pravila in teme so na vseh treh popolnoma enaka. V čem je problem? Ta igrača je moja in je boljša od tvoje? Mr. Green Igrače se lahko tudi delijo, še več... če jih sestavite dobite super duper igračo.

Verjetno se ponavljam...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 08, 2004 11:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
V Sloveniji je preveč forumov na temo elektronike. Eden je popolnoma dovolj.

Ne, s tem se pa ne bi strinjal. Glej, sam poznam konkretno tri forume na temo elektronike kateri so si si vsebinsko dokaj podobni razlikujejo pa se pred vsem po načinu zakaj so nastali. Tale naš nima nobenega komercialnega značaja. Namenjen je izključno druženju elektronikov. Tukaj ne vidiš nobenih reklam, nobenih kričečih povezav nekam... kot je frenki obljubil bo tudi v nadalje ostal tak. Sosednji SE je sigurno komercijalnega značaja. Elektro-N ima največ registriranih obiskovalcev. Svoj čas sem bil tam dokaj aktiven. Ta forum je konec koncev nastal ravno zaradi Elektro-N. Pa ne zaradi kake konkurence. Znida takrat nekako ni "mogel" urediti, da bi jaz lahko pripenjal z Netscapom, pa je frenki postavil en strežnik, ter instaliral eno platformo foruma, da bi lahko testirala kaj se pravzaprav dogaja. Forum je nekako začel živeti. Bil je že dogovor za povezavo z Elektro-N, na kar se je zaradi zlorabe dostopa do strežnika s strani administratorja z EN to ni zgodilo. Svoj forum imajo tudi RTV mehaniki. Le ta je zaprtega tipa. Na temo elektronike je govora tudi na Mobisuxu ter na Slo - Tec-hu. Glede na res veliko število vsemogočih forumov jih sam na temo elektronike v Sloveniji ne poznam več .

egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2004 12:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Glede na res veliko število vsemogočih forumov jih sam na temo elektronike v Sloveniji ne poznam več .

Bom pa še jaz povadal za enega:
http://www.volknet.net/forum/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2004 12:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Temo sem prerezal, ker se je nekoliko odmaknila od postavljenega naslova. Stališča so zanimiva, čeprav nekoliko pogrevamo že obdelano zgodbo.

Če gledam z različnih zornih kotov, bi se lahko strinjal z marsikatero zgoraj napisano trditvijo. Na nek način imamo to, kar si zaslužimo. Verjetno vsaj del krivde za takšno stanje nosi tudi trenutno stanje pri nas in naš značaj. Drži, da pridejo trije forumi na dva slovenca, ker bi vsak imel "svojo" igračo. Res je tudi, da se včasih pri sebi nasmejim, ko na treh forumih vidim identično sporočilo, ... Zakaj je temu tako pa dokončnega odgovora nimam, kot ga verjetno nima nihče med nami - imam pa svoje mnenje o vzrokih za tole.

Vse skupaj verjetno izvira iz nekaterih dejstev: Najprej verjetno drži, da vsak med nami rad razkopava po svojem vrtičku in niti slučajno tega ni pripravljen početi skupaj v družbi s sosedom. Še vedno je večinsko mnenje, da je neka stvar boljša če je uvožena, kot pa domača. Pa naj bo to shema nekega sklopa, čokolada, ali pa na forumu podano znanje. Veliko domačih strokovnjakov se da srečati na tujih forumih in skupinah, saj so domači vsi tako ali tako za eno figo. Redki so, ki so pripravljeni pomigati s prstom, če v ozadju tisti trenutek ne šelestijo bankovci. Internet je brezplačni medij in od tam samo jemljem - kako stvari pridejo gor pa me ne zanima. Internet je smetišče, kjer ne bom našel nič koristnega.

Tole je verjetno samo majhen del mnenj in prepričanj, ki vodijo v obstoječe stanje. Sam mislim, da nikoli nisem bil pristaš pretiranega drobljenja, saj v tem primeru noben od takšnih delov ne bo dosegel kritične mase uporabnikov, prispevkov, ... - ki bi mu omogočila razvoj in normalno delovanje. Do taga pa vsaj po moje še noben od omenjenih forumov ni prišel (vključno s tem). Znanja v slovenskem prostoru je veliko, najti je verjetno treba le način, kako ga na primeren način pripraviti do tega, da bo dostopno. V zadnjem času se aktivnost na forumih na nek način kljub vsemu segmentira, pa si to priznajmo ali pa ne. Verjetno se bodo počasi pojavile tudi vidnejše razlike. Res je kar pravi Silvo, tudi na povezovanju smo poskušali delati - takrat ne najuspešneje, čeprav vsaj z mojega zornega kota to na nekih zdravih temeljih ne bi smelo biti problematično. V enem sicer vzorčnem primeru je nekaj celo uspelo.

Veliko je možno še napisat o tem, zato mislim, da se bo razvila kar zanimiva diskusija na to temo. Upam, da se bo priključil še kak administrator ali moderator navedenih forumov. Zanimivo bi bilo slišati tudi njihova mnenja.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zrij
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2004 14:40
Aktiv.: 0.66
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2004 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bi razpravljal o kvaliteti ali izgledu posameznih slovenskih forumov na temo elektronike. Samo nekaj o številu.
V Sloveniji premoremo lepo število gostinskih lokalov, ki se med seboj zelo razlikujejo. Tako po velikosti, kvaliteti, nivoju, strežnem osebju, .... Vsak od teh lokalov ima tudi nekaj svojih stalnih gostov, ki tja zahajajo zaradi nekega razloga (družba ki jo tam srečuje, odnos, kvaliteta, vzdušje, ....). So pač stvari, ki ti zlezejo pod kožo.
Ne predstavljam si (več) razmer, da bi celotno področje Slovenije pokrivala zgolj ena gostinska veleorganizacija.
So pač kraji kamor raje zahajaš, so pač forumi na katere raje pokukaš in pač v skladu s svojimi željami, voljo in znanjem tudi sodeluješ.

Zdravko
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2004 10:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot moderator "sosednjega" OZS-jevskega (Silvo bi rekel RTV) foruma bi mogoče podal malo bolj drugačen pogled na to.
Meni je pa v tem ENOUMJU , ki je začel prevladovati v svetu , prav v veselje , da je vsaj pri nas malo "Staro Grškega" duha. Več forumov pomeni tudi več načinov obdelave podobne tematike in pripelje do pozitivnega razvoja. Samo primer , če bi imeli le Elektro-n forum , bi verjetno še sedaj deloval po začetnih principih. Tako pa malo konkurenca , malo pa tudi medsebojna pomoč pripomore k "tehničnem " razvoju večinoe forumov.
Posebej pa me pri večini resnih forumov veseli skrb za slovenščino , česar pa pri naših KULTURNIKIH ni ravno zaslediti.
Posebej bi pohvalil nekatere Frenkove poteze , naprimer to , da lahko slediš sosednji forum kar tu na tem. (svet elektronike) .
Mogoče bi veljalo to potezo nadgraditi z kakšnim še bolj konkretnim povezovanjem.
Predvsem pa bi se izogibal , recimo "etiketiranjem" , vnaprejšnjim "obsodbam" sosednjih forumov, posebej zato , ker se očitno na vseh forumih pojavljajo enaki problemi.

Mogoče bo Mare69 kaj več lahko povedal , o Wiki-ju , saj mislim , da bi recimo vsi malo bolj resni forumi ravno tu našli stičišče in se recimo na kakšnih projektih povezali.

slawc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2004 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zrij je napisal/a:

So pač kraji kamor raje zahajaš, so pač forumi na katere raje pokukaš in pač v skladu s svojimi željami, voljo in znanjem tudi sodeluješ.

Zdravko

Hm... lokal ni ravno posrečena primerjava z večimi elektro forumi pri nas. Mogoče da, če bi se forumi popolnoma tematsko razlikovali npr. samo avtomatiki, samo telekomunikacije itd.
Nazaj na vrh
slawc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2004 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iskra je napisal/a:
Več forumov pomeni tudi več načinov obdelave podobne tematike in pripelje do pozitivnega razvoja. Samo primer , če bi imeli le Elektro-n forum , bi verjetno še sedaj deloval po začetnih principih.

To ni nujno res. Več načinov obdelave podobne tematike pripelje do pozitivnega rezultata samo, če si te skupine medsebojno izmenjujejo informacije. To pa se ponavadi zgodi le redkokdaj. Te skupine so med seboj nekako "zaprte", včasih se najde kdo, ki uspe prenesti kak nasvet od drugod. S tem se pa manjša kvaliteta informacij (spomni se igre povej naprej - izmisliš si neko besedo, nato jo prišepneš sosedu in tako do konca).

No, vseeno mislim, da je dosedanji potek dogodkov koristil vsem: kvaliteta na vseh forumih se je dvignila.
Nazaj na vrh
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.36
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2004 2:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

slawc je napisal/a:
iskra je napisal/a:
Več forumov pomeni tudi več načinov obdelave podobne tematike in pripelje do pozitivnega razvoja. Samo primer , če bi imeli le Elektro-n forum , bi verjetno še sedaj deloval po začetnih principih.

To ni nujno res. Več načinov obdelave podobne tematike pripelje do pozitivnega rezultata samo, če si te skupine medsebojno izmenjujejo informacije. To pa se ponavadi zgodi le redkokdaj. Te skupine so med seboj nekako "zaprte", včasih se najde kdo, ki uspe prenesti kak nasvet od drugod. S tem se pa manjša kvaliteta informacij (spomni se igre povej naprej - izmisliš si neko besedo, nato jo prišepneš sosedu in tako do konca).

No, vseeno mislim, da je dosedanji potek dogodkov koristil vsem: kvaliteta na vseh forumih se je dvignila.

Zato sem tudi omenil "peskovnik " kjer pa bi recimo vsi elektroniki , neglede na katerem forumu so najraje , složno sodelovali na raznih projektih.

zrij
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2004 14:40
Aktiv.: 0.66
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2004 4:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

slawc je napisal/a:
zrij je napisal/a:

Zdravko

Hm... lokal ni ravno posrečena primerjava z večimi elektro forumi pri nas. Mogoče da, če bi se forumi popolnoma tematsko razlikovali npr. samo avtomatiki, samo telekomunikacije itd.

Primerjava je pač primerjava - priznam, lahko tudi neposrečena. Lahko bi uporabil tudi kaj drugega, na primer slovensko dnevno časopisje (Delo, Dnevnik, Večer, ...) ali pa kaj tretjega. Želim pač povedati to, da se zaradi drobnih stvari nekako bolj vežeš na eno od možnih opcij.
Tematsko razlikovanje forumov po prevladujočih področjih (avtomatika, telekomunikacije, ....) je brezpredmetno. Kolikor jaz spremljam ta forum ugotavljam, da sprašujemo in odgovarjamo na področja, ki bolj sodijo med hobi, ljubiteljstvo, domača delavnica,.... (tu pa se pojavljajo vsakovrstna vprašanja). Le malo je tem ki zadevajo strogo službeno področje, pa tudi če kakšno tako vprašanje zaide na forum, je največkrat kombinacija različnih področij.
Forum je namenjen elektrotehniki in računalništvu in kot tak lahko podpira (hvalabogu) zelo široko področje, poleg tega pa tudi kakšna strokovno "mimo" tema najde med obiskovalci odobravanje (npr.: Malo za šalo).
Upam, da se bo forum razvijal še naprej v smeri, ki se je je doslej lepo držal.

lp
Zdravko
Nazaj na vrh
slawc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 09, 2004 6:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zrij je napisal/a:

Tematsko razlikovanje forumov po prevladujočih področjih (avtomatika,

lp
Zdravko

Mogoče si me narobe razumel. S tistim "Mogoče da, če ..." sem mislil, da bi bila tvoja primerjava mogoče primerna, če bi bili forumi tako grupirani po tematiki, potem se jasno držiš tistega čigar tematika ti je bolj pri srcu. Ampak ni več važno.

Vse zadeve bi bile lahko dokaj enostavno rešene, če bi ljudje znali uporabljati in tudi na široko uporabljali usenet. Meni je všeč, mogoče zato ker me spominja na BBSe ko interneta ni bilo.
Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni