www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DCF77
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 08, 2009 2:33 pm    Naslov sporočila:  DCF77 Odgovori s citatom

Že pred časom sem kupil en tak modulček. Včeraj, ko sem nekaj iskal mi je slučajno prišel pod roko. "Pritisnil" sem ga na testno ploščo, da bi videl, če sploh deluje. Iz njega je sicer prihajalo nekaj, a tisto ni bilo uporabno. Ko sem zadevo že mislil opustiti, misleč, da je zanič, sem le pogledal priloženo navodilo. Ugotovil sem, da je izhodni tok signala manjši od 5 mi A kar je bilo očitno tudi za osciloskop premalo. Dodal sem en darlington ter na njega priključil ledico. Zadeva je začela delati kot je treba. Modulček se je v zelo kratkem času sinhronizirall. Prilagam posnetek oscilograma nekje od 10 sekunde naprej (tam, kjer so pomembni podatki) Način kodiranja sem opisal. Mogoče komu pride prav.
Če se mi bo dalo, bom mogoče dal na ploščo še en mikrokontroler ter spisal en programček. Morem se še odločit a bo PIC ali AVR Wink

P1080024.JPG
 Opis:
Takole izgleda modulček. Včeraj zvečer se je brez težav sinhroniziral na mizi - danes je potreboval več časa, zato sem ga malo odmaknil od PC-ja (DCF signal se namreč oddaja na dolgem valu 77.5kHz )
 Velikost datoteke:  311 KB
 Pogledana:  19 krat

P1080024.JPG

dcf77.jpg
 Opis:
Posnet signal nekje od 10 -60 sekunde, kjer so pomembni podatki
 Velikost datoteke:  104.59 KB
 Pogledana:  94 krat

dcf77.jpg

P1080023.JPG
 Opis:
Analiza kodiranja
 Velikost datoteke:  407.27 KB
 Pogledana:  95 krat

P1080023.JPG

P1080025.ZIP
 Opis:
Sinhroniziran modulček-film (sicer ni nič posebnega vidi se utripanje ledice)

Download
 Ime datoteke:  P1080025.ZIP
 Velikost datoteke:  2.91 MB
 Downloadano:  34 krat

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 08, 2009 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na kaj se je ta sprejemnik praviš sinhroniziral?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 08, 2009 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z oddajnikom pri Frankfurtu, ki je sinhroniziran s atomsko uro. Pravzaprav sinhroniziran ni ravno prava beseda tu, ker modulček le sprejema signal, potem ga je pa še treba dekodirati. Ko je signal uspešno dekodiran, bi se lahko reklo, da je ura sinhronizirana. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 08, 2009 6:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jjakob je napisal/a:
Z oddajnikom pri Frankfurtu, ki je sinhroniziran s atomsko uro. Pravzaprav sinhroniziran ni ravno prava beseda tu, ker modulček le sprejema signal, potem ga je pa še treba dekodirati. Ko je signal uspešno dekodiran, bi se lahko reklo, da je ura sinhronizirana. Smile

Dejansko poteka neko usklajanje znotaj samega spejemnika, kajti preden začne iz njega "nekaj" prihajat rabi kar nekaj časa. Čas, ki pa je potreben, zavisi od kvalitete sprejema. Konkreto gre za tale modulček. Zraven je napisanih nekaj skopih informacij.

red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.27
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 09, 2009 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz sem pred leti naredil z podobnim iz kondrada DCF uro in datum na LCD.
pa mi je lepo delovala.
Sinhronizirala se je ponavadi samo ponoči ko je bil signal čistejši, je pa res da je uni modul imel krajši ferit.

Zdej mam pa en projekt v planu z tem modulom pa sem ono vezje nekam založil in mi bo tale link prav prišel.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.95
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 09, 2009 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
jjakob je napisal/a:

Dejansko poteka neko usklajanje znotaj samega spejemnika, kajti preden začne iz njega "nekaj" prihajat rabi kar nekaj časa. Čas, ki pa je potreben, zavisi od kvalitete sprejema. Konkreto gre za tale modulček. Zraven je napisanih nekaj skopih informacij.

mja, doma imam namizno uro, ki tudi sprejema signal z Frankfurta, na display-ju so črtice za signal.
ko nastavljaš čas (npr. ko zamenjaš baterije) rabi če me spomin ne vara približno 20s za vzpostavitev pri polnem signalu...

lp

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 09, 2009 6:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

red_mamba je napisal/a:
jaz sem pred leti naredil z podobnim iz kondrada DCF uro in datum na LCD.
pa mi je lepo delovala.
Sinhronizirala se je ponavadi samo ponoči ko je bil signal čistejši, je pa res da je uni modul imel krajši ferit.

Zdej mam pa en projekt v planu z tem modulom pa sem ono vezje nekam založil in mi bo tale link prav prišel.

Pri meni je signal sorazmerno dober tudi podnevi. (sever Slovenije) Če signala ni, je razvijanje nečesa tekega skoraj nemogoče Sad.

Sicer sem ravno prišel iz Graza. Bil sem tudi v Neuhodu. Žal sprejemnikov niso imeli več. Kupil sem en kos "za rezevo" v Conradu. (ca 12€) Le ta ima boljše karekterisike.
Dva izhoda - normalen ter invertiran z jakostjo 1mA. Napajanje od 1.2-15V. Bom poročal kako deluje, ko ga bom probal.

borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 09, 2009 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DCF ure menda startajo, ko prvič sprejmejo informacijo o uri, minuti in sekundi. Dalje lahko tečejo same, do naslednjega dobrega podatka u točnem času, ko se opravi korekcija.
Ljubljana je na robu sprejema in v železobetonskem bloku so razmere še slabše, kot sicer. Lahko, da se ura sploh ne sinhronizira.
Sam DCF sprejemnik je preprost, direkten, AM sprejemnik s kvarčnim filtrom.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 09, 2009 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno pripravljam, da dam na testno ploščo displej. Sicer je pri meni sprejem dokaj stabilen. Informacija o kvaliteti signala se sicer s samega sprejemnika ne da prebrati , a spisal sem preprost program, ki počaka na sinnhro inpulz nato šteje do 59 (če si pogledal zgornji diagram - sam protokol je zelo enostaven, Vsako sekundo sprejemnik na izhodu da en impulz ca 100mS-0 200ms-1. 60 bit je izpuščen za njim sledi 1.sekunda. )
Razmišljam, pa kako je narejena mehanska ura na kazalce. Doma imam namreč eno tako uro, ki bo stara kakih 20 let. Sama prestavlja letno/zimski čas. Prav tako se sama nastavi pri menjavi baterije. Potrebno jo je le nastavit na zadnjo celo uro.

P1090029.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  421.27 KB
 Pogledana:  8 krat

P1090029.JPG

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 10, 2009 11:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oddajnik DCF77 se sliši okoli 2000 km daleč. Jaz ga lahko sprejemam s svojim SDR sprejemnikom 24 ur na dan (SNR 25 - 35) QTH lokator JN86JD. Imam tudi dve uri, krmiljeni s tem signalom, ki se lepo sami nastavljata. Ena od njiju je podobna Silvotovi. Zanimivo je videti kako "znori" ko se mora nastaviti na točen čas. Hiša je stara z debelimi zidovi, kot so gradili pred osemdesetimi leti. Ljubljana je bližje oddajniku od mene in bi se moralo tam pravtako lepo sprejemati ta signal. Tukaj je link do slovenskega radioamaterja, ki se intenzivno ukvarja s sprejemom na VLF. On ima prave antene, ne pa neko sr.... kot jaz. Zanimivo je kaj je vse za slišati na tako nizkih frekvencah.
Splača se pogledati slike njegovih aparatur. Malo sem mu "fauš". Wink

DCF77_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  184.02 KB
 Pogledana:  15 krat

DCF77_1.jpg

DCF77_2.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  54.29 KB
 Pogledana:  5 krat

DCF77_2.jpg

DCF77_3.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  71.95 KB
 Pogledana:  2 krat

DCF77_3.jpg

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2009 12:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Signal doseže brez problemov tudi do mene (JN75ON), ampak ker sem v montažni hiši polni alu-folije zadeva deluje le na dveh mestih v hiši...
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2009 2:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz imam eno (oziroma dve) taki uri budilki in moram reči, da je tudi stara hiša zgrajena po 2 svet. vojni in nimam nobenih problemov in lovi točno.

Prvo sem nabavil že pred precej leti ko je bil Conrad (e-trading v Idriji) in so omeli samo kataloško prodajao precej drago za Doič_marke in mi je služila kar precej časa potem pa je "oslabel" displej in se ni več videlo številk na njej. Sedaj pa imam eno, ki sem jo nabavil za 2,6K prejšnje valute.

Nastavi se pa sama ko zamenjaš baterije pa moram reči, da je še prva baterija v njej.

Lp Srečko

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2009 7:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Površinski val (čez dan) veliko težje pride do Ljubljane JN76GB, kot do JN86. Razlog pa so Alpe.
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.05
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2009 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:
Površinski val (čez dan) veliko težje pride do Ljubljane JN76GB, kot do JN86. Razlog pa so Alpe.
Very Happy Točno! Jaz imam od mene pa do oddajnika par sto km ravnine. Drugače pa:
Citiram:
In Entfernungen über 1100 km tritt der Bodenwellenanteil immer mehr zurück, und es überwiegt dann die Raumwelle, deren Ausbreitung in großen Entfernungen besonders am Tage recht konstant ist. Zwischen 1100 und 2000 km Entfernung sind Feldstärken der Raumwelle zwischen einigen hundert und etwa 100 miV/m zu erwarten.
Zato imam podnevi zelo velik fading.
Sicer pa te ure ne rabijo stalnega signala, samo tu in tam za sihronizacijo.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2009 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred leti sem ugotavljal možnost sprejema DCF v Ljubljani, ker je točnost nosilne frekvence oddajnika zelo velika (10^-12/dan). Ideja je bila uporabiti DCF signal za sinhronizacijo 10MHz frekvenčne normale. Tedaj so bili GPS moduli še zelo dragi. Signal za kaj takega ni uporaben ravno zaradi prevelikega fadinga.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni