|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
Objavljeno: Ned Jan 11, 2009 12:37 am Naslov sporočila: AVR in RSR485 |
|
|
Hi
Med seboj hočem povezat več AVR_jev na večji razdalji v RSR485 half duplex načinu. Ker nimam izkušenj z tem bi vprašal nekaj stvari. Če bo eden master in ostali slave, ali potem slave lahko kliče master ali mora master stalno preverjat slave in dobi odgovor določenega slave. Malo sem iskal o tem protokolu na www, pa sem našel vse razen tisto ne, kar iščem. Mi lahko kdo svetuje kakšno dobro povezavo.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Ned Jan 11, 2009 3:30 am Naslov sporočila: |
|
|
RS485 ti določa samo fizičen nivo komunikacije (simetričen prenos, half-duplex in multi-drop...na kratko). Kakšen bo podatkovni protokol (in višje...po ISO modelu), je tvoja stvar. Zato tega nisi našel na internetu.
Preprosto si tok podatkov določiš sam. Važno je samo to, da ne pride do kolizije (hkratnega oddajanja več naprav). Najenostavnejše je master-slave, da dotični slave odda vedno takoj, ko vpraša master - vsi ostali slave-i pa morajo biti tiho.
Da se sicer tudi zakomplicirati stvar, da slave-i oddajajo kadarkoli brez vprašanja master-a, vendar ti tega ne priporočam, ker moraš vnesti algoritme za anti-kolizijo, vse skupaj pa počasi preide na klient-klient komunikacijo. Se pa da..... Odločitev je tvoja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3360 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Jan 11, 2009 9:25 am Naslov sporočila: Sam |
|
|
Sam sem povezal nekaj mikroprocesorjev različnih tipov (at89c4051, at89s8252, atmega) v mrežo 485 in sem prav zadovoljen.
Sam sem si izmislil zelo preprost protokol, fiksne dolžine telegramov, (8 bajtov) tako da naslovim mikroprocesorko napravo, ji izdam ukaz in parametre ukaza. (recimo prižgi luč dvorišča za 15 minut) Zadeva je multimaster, tako nekateri sužnji pošiljajo informacije v mrežo, (temperature, Stanje PIR senzorjev, itd) in tisti na mreži, ki jih te informacije zanimajo, si jih pač zabeležijo v svoj RAM.
Ker je moj protokol sila preprost, nimam preverjanja, ali je informacija res prišla na cilj. temperature recimo pošiljam periodično, če ni sprejeta prvič, bo pa drugič. Večje nesreče ne bo. Tudi če se luč na dvorišču ne bo prižgala, ne bo večje nesreče.
Za zanesljivo komunikacijo bi bilo potrebno pač več programja, in to v mali 4051 ne bo šlo.
Zadeva je realizirana v Bascom-u. _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Ned Jan 11, 2009 12:57 pm Naslov sporočila: Re: Sam |
|
|
vilko je napisal/a: |
Za zanesljivo komunikacijo bi bilo potrebno pač več programja, in to v mali 4051 ne bo šlo.
Zadeva je realizirana v Bascom-u. |
Ne vem ali Bascom podpira LPC900; ce jih, potem obstaja LPC925, ki je fizicno enako velik kot AT89C4051 (dobi se tudi v DIP ohisju, ne samo SMD), ima pa vec prostora za programe (8K), je bolj zmogljiv (256B internega RAMa, hitrejse delovanje pri istem taktu, hardverski I2C, interni oscilator, A/D konverter, moznost push-pull delovanja izhodov, interni reset, itd.). Edina slabost je drugacen razpored pinov na ohisju, vkolikor bi iskal "drop-in" nadomestek za omenjenega Atmelcka.
Tomaz (Silica) je omenil, da bi se jih dalo dobiti tudi v kolicini 100 kosov in cena je bila zelo razumna (2 dolarja na kos ali nekaj podobnega), ampak jaz s stotimi trenutno nimam kaj poceti. Ce bi bilo vec interesentov, da bi minimalno kolicino narocila razdelili, bi jih tudi jaz vzel del. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
Objavljeno: Ned Jan 11, 2009 9:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi
Ko gledam več načrtov za RSR485 povezavo je nekje na liniji A in B zaporedno upor 10 E šele nato zaključni upor 120E in potem na drugi strani isto, nekje pa teh uporov 10E sploh ni. Kaj je tu razlika?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3360 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 8:32 am Naslov sporočila: Nu |
|
|
Ni kritično. Na majhnih razdaljah (50m- po hiši) in majhnih hitrostih (9600 Bd) ni kritično. Sploh nismem zaključeval z upori _________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Pon Jan 12, 2009 9:33 am Naslov sporočila: |
|
|
meni tudi ni bilo potrebno terminirati RS485 povezave pri 19600 hitrosti. Uporabljam pa MAX3070 čip, ki deluje tudi pri 3.3V.
Zdaj bom poizkusil zadevo uglasiti pri 115200 baudih _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni