www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Rad bi začel programirati
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.59

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 1:54 pm    Naslov sporočila:  Rad bi začel programirati Odgovori s citatom

Rad bi začel programirati, pa ne vem s katerim programskim jezikom naj začnem. Pred cca 15 leti smo v srednji šoli nekaj malega uporabljali Pascal. Ko sem prišel v službo sem se nekaj malega naučil C++ Builder od Borlanda in nato 1 leto "pomagal" sodelavcu. Zatem je on odšel v drugo službo in vse se je končalo.
Sedaj pa bi rad spet začel.
Zanima me predvsem izdelava programov za komunikacijo med doma narejenim CNC strojem in PC računalnikom, oz. predvsem komunikacija s hardwerom. Občasno sem imel potrebo po kakšnem programu, ki bi ga naredil v Excelu z VBA.
Torej, česa naj se začnem učiti:
- Delphi
- C++ Builder
- Visual C
- Visual Basic
- C sharp
- ???

Vem, da je skoraj z vsemi možno narediti določeno stvar, vendar vsak ima neke prednosti in slabosti. Prosim predlagajte mi kaj bi bilo najbolj primerno za moje potrebe.

lp, prom
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
drVrh
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Aktiv.: 4.37
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP

Najprej ti predlagam da se naučiš osnov programiranja, kaj so recimo spremenljivke, operatorji, krmilni stavki, zanke itd. Nato to teorijo preizkušiš še v praksi z C++ naprimer ali katerem koli drugem jeziku, nato pa začneš delati bolj zakomplicirane aplikacije itd.

Knjige knjige in knjižnice (Strukturirano programiranje...)

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
bolha95
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Aktiv.: 1.39
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 3:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si programiral v VBA za Excel ti predlagam da se spraviš na Visual Basic. Dobiš ga na netu free verzijo imenuje pa se Visual Basic 2008 Express.

Link: http://www.microsoft.com/express/vb/

Nazaj na vrh
Lagrange
Član
Član

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2003 10:07
Aktiv.: 0.69
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najširši spekter uporabnosti boš zajel s C in C++. C prevajalnike dobiš za skoraj vse arhitekture in operacijske sisteme. Tudi prehod na C# je potem lažji.

C je še najbližje strojnemu delu, tako da bi ti predlagal le tega. C++ je v naravi objekten in je že nekoliko dlje. Se pa da tudi v C++ programirati čisto funkcijsko.

Jaz bi začel s C, ko bi bile zadeve nekoliko bolj jasne pa preskočil na C++.

Večino embedded zadev je podprtih s C.

Vsekakor pa naredi tako kot je predlagal predhodnik. Najprej si poglej kaj sploh je programiranje. Osnove so povsod približno iste.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
promehanik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj dodam še to, da osnov se še kar spomnim (spremenljivke, zanke,...) Seveda bom začel z osnovnimi primeri, vendar me zanima predvsem okolje v katerem naj začnem. Poznam pa vsakega malo (pascal, basic in C).

bolha95,
a Visual Basic 2008 Express je primeren za prog. hardweara?
Videl sem že enostavne aplikacije narejene z njim, ne pa še za npr. za komunikacijo s PIC-em in nato na steperje.

lp, prom
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.65

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na predznanje Delphi (oz. Lazarus - opensource) in pascal za MCUje ali C za MCUje - dalec najmanj dela z uvajanjem in potem programiranjem, ker so ti stvari ze znane.
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 62.10
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če sklepam po sebi -Delphi . Tudi sam sem imel nekaj predznanja Pascala. V času dos-a sem sicer precej pisal v Clipperju. Za začetek zelo dobra knjiga.
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
polh
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Apr 2005 18:27
Aktiv.: 0.95
Kraj: Maribor-Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 6:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi na tvojem mestu najprej predelal C. S tem nimaš tako dosti dela. Saj ne rabiš preštudirati vseh božjih knjižnic, vsaj da znaš dobro uporabljati pointerje in poznaš sintakso. C je namreč uporaben skoraj vsepovsod ( od PIC-kov do Windowsov). Ko boš C obvladal boš imel osnove in znal boš jezik, ki je precej nizkonivojski in ti omogoča marsikaj zabavnega. Nato si pa glede na potrebe in OS oz. platformo izbereš kakšen višjenivojski jezik, ki se ga boš kar hitro priučil in tako nadaljuješ...
Nazaj na vrh
bolha95
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Aktiv.: 1.39
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 14, 2008 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

promehanik je napisal/a:

bolha95,
a Visual Basic 2008 Express je primeren za prog. hardweara?
Videl sem že enostavne aplikacije narejene z njim, ne pa še za npr. za komunikacijo s PIC-em in nato na steperje.

lp, prom

Z basicom se da narediti kaj enostavnega. RS232 komunikacijo lahko zelo hitro in enostavno vzpostaviš s parimi ukazi in uporabo aktivnih komponent (Active X). Za kaj več je pa vsekakor C++ prava izbira. Najbolj je odvisno to kaj točno želiš oziroma kaj želiš delati s hardwerom.

Nazaj na vrh
promehanik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 15, 2008 4:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.
Zanima me v čem je razlika med Visual Studio Express (zastonj) in tistim, ki ga kupiš?
V čem je razlika med Visual C# in Visual C++?
Ali gre razvoj Delphija še kaj naprej? Sem slišal, da ga je Borland prodal in da ga Microsoft vse bolj prehiteva???

lp, prom
Nazaj na vrh
AtKo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 15:46
Aktiv.: 0.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 17, 2008 12:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo zapiski predavanj za jezik C (iz FE 1. letnik).
Osnove lepo razložene.

http://fides.fe.uni-lj.si/~lrnv/racunalnistvo2/zapiskipredavanj.pdf
Nazaj na vrh
MCAT
Član
Član

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 22:06
Aktiv.: 1.43
Kraj: Moravče (JN76JD)

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 23, 2008 12:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo mimogrede. Zanima me koliko časa bi porabil, da bi se naučil C, če že kar dobro obvladam Delphi. Kašne so podobnost in razlike?
drVrh
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Aktiv.: 4.37
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 23, 2008 12:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dober programer se mora naučiti oz. mora obvladati drug jezik v 14 dnevih, meni je sicer to uspelo sem preskočil iz VisualBasic na VisualC++ in VisualC#, pa imam osnove programiranja komaj 4 lete (od 7 razreda OŠ).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
promehanik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 24, 2008 3:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na enem tujem forumu sem videl priporočilo naj se začne programirati s C++ in NE z Visual C++. Kaj si vi mislite glede tega.
Če si jaz prav predstavljam je mnogo hitreje in enostavneje narediti eno aplikacijo v Visual C++. Potegneš ven razne forme, butone, check boxe in ostale zadeve ter v ozadju napišeš kodo. Zanima me ali je sploh možno npr. buton narediti v klasičnem C++?
Ne vidim pravega namena delati Win program, ki naj bi imel soliden grafični vmesnik z klasičnim C++. Ali se motim?

lp, prom
Nazaj na vrh
dragoon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51
Aktiv.: 2.06
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 24, 2008 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

res je, za začetek si namesti Dev-cpp, to je klasični prevajalnik za c/c++. z njim se najlaže naučiš programiranja, osnov. naredi eno konzono aplikacijo in vadi zanke, branje fajlov, pisanje na zaslon,...

programiranje v visual studio ni klasično programiranje, tukaj delaš podprograme za posamezne evente, kot so klik na gumb, vnos texta,... tukaj v bistvu ne vidiš main funkcije, ker za vse poskrbi kompiler.
ja, programiranje gui v klasični tehniki je res jalovo početje..

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programska oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 471 dni