|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Buky Neznanec

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2009 13:55 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jan 23, 2009 2:13 pm Naslov sporočila: Logo za krmiljenje ogrevanja |
|
|
Lepo pozdravljeni vsi skupi.
Spomladi nameravam na streho montirati heat pipes sončne kolektorje, ki delujejo že pri nizkih temperaturah v sončnem vremenu. Ker nameravam to narediti na vikendu, kjer med tednom ni porabe sanitarne vode, bi toploto izkoristil za ogrevanje radiatorjev.
Avtomatiko bi rad izvedel z LOGO.tom
Predvsem me zanima kako bi s tem nadomestu diferencialni termostat.
Imam pa 30 heat pipes, 200 l bojler in buderus peč na olje.
Rad bi izvedu tako, ko bi temperatura v kolektorju narasla na 30 stopinj, bi vklopu pumpo in grel vodo v bojlerju, ko bi v bojlerju narasla temperatura na 30 ali več, bi vklopu pumpo, ki bi posredno preko kače v bojlerju grela peć, ko bi temperatura v peči zrasla na 30 ali več bi vklopu pumpo za ogrevanje radiatorjev.
Hvala za nasvete |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pet Jan 23, 2009 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
a je želja prav z logotom naredit? _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Buky Neznanec

|
Objavljeno: Pet Jan 23, 2009 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, želja zato , ker mam logota, pa še enostaven je za programirat, vsaj zdi se mi.
Dobrodošli pa tud še kakšni predlogi , če so enostavni |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stbe Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25 Prispevkov: 155 Aktiv.: 0.65 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Pet Jan 23, 2009 3:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj ima analogne vhode? Rabil boš še temperaturna tipala in ustrezne pretvornike.
Drugače pa napiši program z pogoji, če je temperatura v kolektorjih 5 stopinj višja od temperature v bojlerju se vključi črpalka za gretje bojlerja, itd... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Pet Jan 23, 2009 3:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej rabiš vezje, ki ti iz temperaturnega tipala naredi uporaben signal, s katerim nahraniš Logota.
Rabiš v bistvu cca 4 take zadeve in Logo mora imeti ustrezno št. analognih vhodov. Ker pa praviš da je programiranje enostavno, lahko 4 tipala priklopiš na en analogni vhod, z izhodi Logota pa preklapljaš tipala.
Vse ostalo je skoraj tako enostavno kot programiranje....
P.S.: Ne preveč upat, da boš z enim kolektorjem pozimi grel radiatorje... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Buky Neznanec

|
Objavljeno: Pet Jan 23, 2009 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Logo ima dva analogna vhoda.
Upam da bo vsaj malo izkoristka , saj v marcu bi že moralo kej bit. Heat pipes so dobri glih zato ker že pri minus temperaturi delajo.
Hvala za pomoč, upam da je bo še kej.
Lepo se imejte, jst se poslavljam za en teden. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Buky Neznanec

|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 10:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Po dolgem spanju, je spet aktualno, saj je sonca že kar neki.
No tisto, da je z logotom enostavno, ni čist [slovenščina je zame švedska vas], se hiter stvar zakomplicira.
Mislim da bo bolj enostavn izvedba z diferencialnim termostatom. Dobi se kit izvedba za ca 20 EUR. Prosim, če mi lahko kdo razloži, kako deluje diferencialni termostat.
Kakšna so tipala, a so samo preklopniki nastavljeni na določeno temperaturo ali so termo členi. Črpalka se mora vedno vklopit, ko je temperatura v kolektorju višja kot v bojlerju, se pravi da je točka vklopa vedno različna, lahko je pri 30 stopinjah ali pa pri 60 stopinjah. Hvala za pomoč |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je to, kar sem ti povedal v prvem postu...namreč sej je lepo za videti, kako ogrevanje naredijo z raznimi krmilniki, itd...a vendar ni tako enostavno, zlasti ne komparacija dveh ali večih analognih signalov (temperatura), pa še bi lahko našteval...
Mislim, vsaj po moje da je najboljša rešitev z TEMI dif.termostati...Jaz ga imam že mislim da 4. leto in dela b.p.
Če pa želiš narediti samogradnjo, pa kar v napad....
P.S: lahko se oglasiš če ti šk.loka ni predaleč in prideš pogledati, kako vse skupaj izgleda. _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Buky Neznanec

|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 4:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor, bi res prišel enkrat pogledat, če lahko. Naslednji teden? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
kamot...
Javi na ZS, ko boš imel čas.... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
V skrajni sili- sem ravno zamenjal klasični diferencialni termostat z digitalnim (oboje samogradnja). Mi je dve leti deloval b.p., edinole motilo je, da ni prikazoval temperatur. Oba uporabljata KTY 10 sonde.
Če ga boš potreboval (klasičnega seveda) ga lahko oddam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sosije Član

Pridružen-a: Pet 14 Avg 2009 11:10 Prispevkov: 21 Aktiv.: 0.11 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Avg 16, 2009 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kateri tip sobnega temperaturnega tipala lahko vežem na analogni vhod Logota? Bi tako naredil, da ko je temperatura različna od nekega intervala, mi vklopi klimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Avg 17, 2009 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Sosije je napisal/a: |
Kateri tip sobnega temperaturnega tipala lahko vežem na analogni vhod Logota? |
 _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sasko Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 23:51 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.21
|
Objavljeno: Sre Avg 19, 2009 1:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Tipala z analognim izhodom...največkrat je tokovni izhod od 4-20mA narediš delilnik napetosti pa ga priklopiš gor v kolikor pa je PT100 pa rabiš pretvornik iz PT100 na analogni vhod, a vendar govoriš o diferenčnem stikalu, jaz ga ne bi delal z logotom, ker je pač logo... Na logotu pa imaš če me spomin ne vara 2 analogna NAPETOSTNA vhoda je tako ? Skalkuliraj koliko stane potem en analogni vhod v odvisnosti od izbranega tipala ? Se splača napram diferenčnemu termostatu ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni