www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

LCD monitor, laptop in napajanje
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vranči
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 9:59
Aktiv.: 0.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 10:33 am    Naslov sporočila:  LCD monitor, laptop in napajanje Odgovori s citatom

Zdravo!

Za darilo ( Very Happy ) sem dobila nadvse čudovit, velik in lep LCD monitor - veliko namreč programiram in vedno tarnam (zgleda dovolj glasno), da imam na monitorju laptopa premalo prostora... skratka, dobila sem novcat monitor. Priklopila sem ga na moj laptop in uav.. čudovito! Ker pa moj laptop noče delat brez elektrike več kot uro in pol, sem ga priklopila. In lej ga zlomka, slika na mojem lepem novem monitorju začne trepetati Confused (tako nekako, kot se je dogajalo pri 'ta starih' monitorjih, če je bilo osveževanje nastavljeno na čist premal). Ko pa izklopim napajanje laptopa pa je spet vse kot mora biti.

Povprašala sem pri kolegih disketarjih, kaj naj storim, pa so me nekako debelo gledali ... videti je, kot da sem prva, ki se ji je kaj takšnega zgodilo. Odpravila sem se tudi do trgovin s tehničnimi/računalniškimi artefakti, do dveh servisov, ampak kaj drugega kot 'nastavite pravilno resolucijo sekundarnega monitorja' nisem dobila. No nasvet je bil neuspešen, ker se te zadeve nastavijo avtomatsko. Težava naj bi bila v mojem laptopu, ki naj bi preveč 'elektrike čez spuščal' (to pravi moj brat). AMPAK! Dobila pa sem tudi nasvet pravega disketarja, ki je predlagal 'ločilni transformator'. Ali bi to pomagalo? Ali je to drag artefakt?

Se je kdo že srečal s podobnim problemom?

Help?

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 10:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je tako: LCD je priključen na laptop. Slika na LCDju trese samo takrat, ko je laptop priključen na 220 voltov?

Če je tako, je to zelo nenavadno. Poizkusi:
- napajalnik od laptopa odmakni čim dalj od LCDja. Za test vsaj en meter. Odmakni tudi laptop.
- dobro vtakni in privij (!) VGA kabel na monitorju in na laptopu.
- dobro zatakni napajalni kabel v monitor. Do konca.
- laptop in monitor priključi na isto vtičnico: Vzemi razdelilec, ga vtakni v zidno vtičnico. Laptop in monitor (in nič drugega) priključi v razdelilec.
- poglej varčevalne nastavitve laptopa. Mogoče je, da ob vklopu napajanja računalnik (napačno) poizkuša varčevati z elektriko in zmanjša osvetlitev LCDja. Pri nižji svetilnosti se lahko opazi tresenje osvetlitvene žarnice. Računalnik lahko preklopi tudi v neko za LCD neprimerno resolucijo/refresh.
- če je monitor dober, pokaže frekvence osveževanja. Ali je 60 Hz? Resolucija?
- ko vklopiš napajanje laptopa in začne slika tresti, izklopi in nazaj prižgi samo monitor. Ali še trese?
- Poizkusi še z drugim laptopom.
- ko slika trese, izključi napajalnik od laptopa iz zidne vtičnice in ga vključi nazaj z obrnjenim konektorjem za 180 stopinj.
- če imaš v bližini kakršnokoli fluorescentno razsvetljavo (varčne žarnice), za test ugasni take luči.
- ta hip nimam več idej.

Ločilni trafo ni rešitev.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vranči
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Ja, LCD je priklopljen na laptop. In JA, slika migota samo takrat, ko je laptop prikopljen v električno omrežje. Sem probala priklopit tudi na drug monitor istega proizvajalca in iste znamke, pa dogaja enako. Tudi z drugim moitorjem sem testirala ... tam pa ni problemov... baaa. Torej preostane še drug laptop, samo četudi to deluje, mi ne pomaga prav dosti, ker sem pač na mojega 'navezana' Very Happy

Skratka, tole sem že poskusila:
- napajalnik sem dala stran od monitorja kolikor je bilo možno - nič bolje
- dobro sem privila kabel - nič drugače
- priklopila sem laptop na drug tokokrog kot monitor, pa je bilo morda za spoznanje bolje
- glede varčevanja: mislim, da je vse nastavljeno kot mora biti, saj se osvetlitev na laptopovem monitorju precej poveča, ko ga oštromom in ko vklopim LCD se nič ne spremeni.
- sem tudi vklopila in izklopila pa ne pomaga.

V isto vtičnico - hm... bom probala, vendar mislim, da ne bo delovalo...

- še kakšna ideja?

Hvala za vse ideje in nasvete!

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 11:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšno resolucijo kaže monitor, kadar trese?
Kakšno resolucijo ima nastavljeno laptop, kadar LCD trese?

Jur
Nazaj na vrh
Vranči
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Laptopov monitor: 1024x768, LCD 1280x1024 ... kot mora biti... Confused V resoluciji ni problem, ker sta obe nastavljeni na 'tovarniške' vrednosti.
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 11:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ce je z enim monitorjem problem, z drugimi pa ne, je prvi ocitno zanic. Vrni ga v trgovino in zahtevaj takega, kjer se slika ne trese.
Vranči
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hmm Sokrat... to pomoje ne bo šlo, ker se slika šejka na vseh monitorjih tega modela. Ni težava v monitorju ampak je, po mojem mnenju, v mojem laptopu. Če zadevo priklopim na stacionaren PC dela... če izklopim moj laptop iz štroma dela... če se pa laptop polni, pol se pa trese...
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno monitor pobere nekakšne motnje. Za to sta dve možnosti - slab monitor ali slab računalnik. Pod slabo ne mislim defektno ampak nezadostno imunost proti motnjam. Računalnik je očitno kar hud vir motenj. Mogoče bi pomagal kakšen RF filter na omrežni napeljavi? Ta žal ne bo pomagal, če monitor lovi motnje preko zraka...
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poizkusi zamenjati še napajalnik laptopa.

Jur
Nazaj na vrh
dragoon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51
Aktiv.: 2.04
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napajalniki od laptopov imajo vsi(večina) to hibo, da pošiljajo motnje nazaj v omrežje, ker so pač svitčerji. Rešitev bi bila filter na napajnju obeh, računalnika in monitorja. Ali pa če poskusiš priklopit na dve razlišni fazi, samo te možnosti najbrž nimaš.
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih pomaga, če obrnemo vtič za 220V.
Vsekakor pa naj bo napajanje prenosnika in monitorja iz iste vtičnice (razdelilec).
Nazaj na vrh
Vranči
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen filter pa bi rabila? Predvsem me zanima, kako se mu reče in mogoče v kakšni sorti trgovine ga dobim.

Pomoje bi to bilo to!!!

dragoon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:

Vsekakor pa naj bo napajanje prenosnika in monitorja iz iste vtičnice (razdelilec).

Zakaj iz iste vtičnice, a ne bo tako monitor dobil kar največ motenj?

Vranči
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mogoče pa bi to iz iste vtičnice delovalo... mogoče comp dobi preveč elektrike, pa bi bilo bole... malo (fejst) sem pozabila, ampak kako ze gre ... U = I * R ... aaaa... pol pa, če ... joj... pozabila

Nazadnje urejal/a Vranči Pet Sep 28, 2007 6:52 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dragoon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 28, 2007 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vranči je napisal/a:
mogoče pa bi to iz iste vtičnice delovalo... mogoče comp dobi preveč 'štroma', pa bi blo pol boljš... mal (fejst) sem pozabila, ampak mensezdi, da je U = I * R ... aaaa... pol pa, če ... joj... pozabila

Ne ni to Smile Komp dobi tolk štorma( I ), kolkor si ga vzame( R ) --- I=U/R.

Offtopic: Kaj si pa študirala? štrom menda ne ali kaj?

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni