|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.04 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 11:22 pm Naslov sporočila: priklop mikrofona na uC |
|
|
Pozdravljeni!
Ker mi je malo dolgčas, sem se odločil da nekaj naredim.
Začel bi delat stikalo na plosk, ki bi bilo priklopljeno na atiny2313.
Doma imam par kondenzatorskih mikrofonov.
Ne dobim pa načina kako bi ga vklopil na atmela,da bi dobil na vhodu pozitivni signal ob plosku.
Mi lahko kdo pomaga?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 1:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj če bi narisal kako to sedaj počneš?
Takole nahitro pa: Mikrofon rabi napajanje. Ponavadi en uporček proti plusu. Signal je prevej nizke vrednosti, tako da bi rabil še en ojačevalnik, potem pa bi signal usmeril z eno diodo in jo peljal na A/D vhod na ukontrolerju, če ojačevalec ne naredi dovolj velikega signala.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krupivnk Član

Pridružen-a: Tor 27 Feb 2007 20:45 Prispevkov: 335 Aktiv.: 1.50 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem si naredil stikalo na plosk približno po tej shemi . Signal sem nato peljal na komparator od pica12f675, ki je sprožil prekinitev ob spremembi izhoda komparatorja. Programsko sem nato določil da stikalo preklopi le v primeru da zazna 2 ploska v razmaku od 200 do 400 mS, ter tako izločil večino motenj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pobesneli Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24 Prispevkov: 1070 Aktiv.: 5.04 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 1:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
A si uporabil celotno shemo, ali le del nje?
Kako se določi na mikrofonu + ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krupivnk Član

Pridružen-a: Tor 27 Feb 2007 20:45 Prispevkov: 335 Aktiv.: 1.50 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabil sem samo tisti ojačevalni del s tranzistorjem + tisti C2 ter dodal sem še upor proti iz izhoda proti gnd(za napetostni delilnik). Signal za na komparator dobiš tam kjer pride s tranzistorja preko C2 na drugi pin od 555timerja. Jaz sem sicer vezje predelal za na 5 voltno napajanje... Tudi sam sem najprej mislil zadevo realizirat z AD pretvorbo. Vendar bi jo bilo potrebno zelo hitro ponavljati da bi ujel tisto špico(glej priponko) na signalu,ki jo iščeš.
Tako sem raje vzel komparator kjer potem samo čakaš na prekinitev + hitro lahko nastavljaš nivo občutljivosti z zunanjim delilnikom napetosti. Za polariteto mikrofončka sem pa kar poiskusi:)
Opis: |
odziv na plosk(napajanje 9v) |
|
Velikost datoteke: |
380.17 KB |
Pogledana: |
33 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni