|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.39 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 11:22 pm Naslov sporočila: DD-WRT na Belkinu F5D7230-4 |
|
|
Predno se lotim menjave firmware-a me zanima, ali je tole že počel kdo. Informacij na netu je kar nekaj, nič konkretnega pa nisem našel za mojo verzijo HW (v1010). Dobrodošel bi bil tudi opis postopka.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frenki, sam imam že dalj časa Belkinov router F5D7230-4, verzijo 1223yy, na katerem teče DD-WRT v24-sp1 std (07/27/08). Začel sem z eno od starejših verzij in ga bolj ali manj redno posodabljal. Zanimivo, da mi že od vsega začetka router prepozna kot verzijo 1000.
Sam sem naložil nov firmware s pomočjo ukaza tftp. Glavni problem je zadeti pravi trenutek, kdaj pognati ukaz. Ko ga zadeneš, gre vse avtomatsko. Počakaš nekaj minut in tvoj Belkin se zbudi z novim FW.
Iz izkušenj lahko povem, da DD-WRT deluje kar stabilno. Za razliko od originalnega FW nisem opazil, da bi se router sam resetiral ali zablokiral. Enkrat sem se nekaj igral z nastavitvami in zgodilo se mi je, da se mu je totalno "zmešalo". Router mi je prepoznal kot Siemens Gigaset SE-505, s katerim sta hardversko identična, in vse tri MAC naslove postavil na nula! Po dveh-treh ponovnih nalaganjih novega FW se je stanje spet normaliziralo.
Verjetno si že pogledal na domačo stran DD-WRT, kjer je tudi lista podprtih naprav z navodili in ostalimi opombami.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.39 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 7:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Waldo hvala za odgovor. FW je šel gor brez težav, rabim pa malo pomoči pri konfiguraciji. Opcij v primerjavi z originalnim FW je en mali milijon. Predno se bom prekopal čez tole bo še trajalo. Če ima kdo, ki tole pozna nekaj minut časa za telefonski pogovor bi bila verjetno najhitrejša varianta.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.12 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dodajam še eno uporabno opcijo. V kolikor uporabljate tftp na linuxu ali mac os x potem lahko prenesete firmware še lažje.
Ukazi:
tftp ip routerja
binary
rexmt 1
verbose
put firmware
Tako bo računalnik vsako sekundo se poizkušal povezati z routerjem. Samo reboot in čakaš na uspešen prenos.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, lahko kdo iz priloženega ugotovi v čem je težava z wan povezavo? Se pa zadeva identično obnaša tudi pri nastavitvi statičnega IP-ja.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
95.44 KB |
Pogledana: |
40 krat |

|
|
87.75 KB |
28 krat |

|
|
106.31 KB |
31 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 10:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
frenki
imaš WAN povezavo zagotovo DHCP ali se povezuješ nakakšnega ponudnika internetnih storitev. Ti v primeru da zamenjaš router (ta spremeni MAC naslov s spremembo firmwara včasih) ti tvoj modem ali drugi wan router to zazna kot napako in zato vedno ponovno zaženi vse komponente.
Poizkusiš lahko tudi z ročnim vnosom IPja. Da ti lažje pomagamo prosim opiši tvojo konfiguracijo sistema.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo Frenki!
Automatic configuraton - DHCP je najpogostejši način WAN priklopa pri ponudnikih kabelskega interneta. V končni fazi dobiš sicer zmeraj enak IP naslov, ker ti ponudnikov server vedno dodeli istega na podlagi MAC naslova na WAN portu routerja. Če tvojega MAC naslova ni v ponudnikovi bazi, ne boš dobil IP naslova. Lahko da se je MAC spremenil, ko si spremenil firmware. Poglej v dokumentacijo ali pa, če kaj piše na nalepki od routerja. Včasih je naveden tudi MAC naslov. Primerjaj s tistim, ki ga ima router sedaj. Če je drugačen, ga lahko spremeniš ali pa pokličeš ponudnika in poveš, imaš sedaj drugačen MAC naslov. Ponavadi to ponudnik že ve, ker se router itak "predstavi", od tebe želi samo potrditev.
lp, Gašper.
_________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri kabelskih ponudnikih je v veliki večini dovolj že sam reboot modema. To zagotovo vellja za MB.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.99 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sva probala s Frenkijem tudi klonirati MAC mrežne iz PC-ja (ki deluje) na WAN port, pa ni šlo.
Najbolje bo, da si res pripraviš okolje, v katerem boš lahko z druge povezave čez internet pingal svoj WAN port na Belkinu. V njem pa na DD WRT-ju nastavi pod Security za ta čas, da ni kljukice pod "Block Anonymous WAN Requests (ping)"
_________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musty Član

|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 11:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poizkusita na tehnični pomoči internetnega ponudnika, informacije o modemu in sistemu pa zelo dobrodošle.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 11:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
Sva probala s Frenkijem tudi klonirati MAC mrežne iz PC-ja (ki deluje) na WAN port, pa ni šlo.
Najbolje bo, da si res pripraviš okolje, v katerem boš lahko z druge povezave čez internet pingal svoj WAN port na Belkinu. V njem pa na DD WRT-ju nastavi pod Security za ta čas, da ni kljukice pod "Block Anonymous WAN Requests (ping)" |
Še tole mi pade na misel za izločevanje možnih problemov:
1.) Če imaš morda še en router (na njem mora biti DHCP servis aktiven):
Povežeš en LAN port od tega routerja in WAN od Belkina. Preveriš kaj se zgodi. Ali dobi naslov?
2.) Če postaviš originalni firmware nazaj ali potem funkcionira?
lp, Gašper.
_________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.54
|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
A ne bi najprej raje ugotovila ali FW in HW delujeta pravilno ? Uporabi en drug router (ali pa en racunalnik z dvema mreznima, ki je nastavljen kot gateway), potem nastavi ta Belkin tako, da bo prikljucen na ta tvoj router in najprej usposobi povezavo preko tvojega routerja. Ne rabis dostopa do interneta, rabis samo toliko, da gre promet iz LAN segmenta Belkina v WAN segment, od tam pa nekam naprej (lahko v drug LAN segment).
A to deluje ?
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 1:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Poskusimo po vrsti. Ponudnik dostopa je T2. Naročen je statični IP. Oprema ponudnika Smartcom SVM104 in Tilgin. Na SVM104 gre nekako takole: 2x internet in 2x neke vrste privatni segment namenjen TV streamu. Konfiguracija Tilgina mi ni povsem jasna, domnevam, da je tukaj zaradi telefonije (2x PSTN vmesnik) in 4 portni switch. Zdaj pa routerji. Ker me nevedeni Belkin za...va sem postavil še enega Linksysa in brez težav nastavil delujočo konfiguracijo. Povsem vseeno je, ali je wan tega routerja vključen v SVM104 ali v Tilgina zadeva deluje pravilno z nastavljenim statičnim IP-jem in ostalimi parametri, ki sem jih dobil. Konfiguriran je tudi wlan in vse dela b.p. Če v enega od portov (SVM104 ali Tilgin) nataknem direktno kabel PC-ja dobi ponudnikov dinamični IP, se poveže in PC dela. Do tukaj vse OK. Zdaj pa k Belkinu. Ta router je bil v uporabi pri prejšnjem ponudniku in je zadeva delovala. Z originalnim FW je delal tudi v tej konfiguraciji na statičnem IP. Podiranja sem se lotil, ker sem opazil, da mi požre cca 30% na hitrosti prenosa v primerjavi s PC-jem priklopljenim direktno. Gor sem zložil omenjeni DD-WRT. Konfiguracija klasična, nastavim samo wan, lan, dhcp in wlan. Wlan in lan segment se med seboj vidita, tudi komunikacija med napravami v teh segmentih gre bp. Wan segmenta pa ne uspem dvignit na noben meni logičen način. V primeru nastavitve statike je zadeva videti Ok, nič pa na wan segmentu ne gre skoz. Enako je v primeru nastavitve dinamike, le da v tem primeru LED-ica wan občasno utripne.
V bistvu mislim, da sta možni dve varianti - zadeve ne nastavim pravilno, ali pa neodgovarjajoča verzija FW. Za danes bom zadevo prespal in se stvari lotil kasneje.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.54
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 4:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi ce bi tega Belkina postavil nekam v lokalno mrezo in z njim premostil dva segmenta (en LAN, en WAN), se pri trenutnih nastavitvah (razen IPjev in pritiklin seveda) oba segmenta ne bi videla ?
Jaz bi v takem primeru najprej preveril kaj vidijo racunala z obeh strani - torej ping na LAN port z ene strani, ping na WAN port iz druge strani. Ce pride oboje do cilja, je narobe nastavljen routing. Ce ne pride oboje do cilja, imas nekje nastavljeno pretirano izbircnost prometa (firewall, MTU, kaksen cuden QoS, itd.) ali napacno nastavitev omrezja (tole je bolj long shot za referenco za koga drugega, ki bo naletel na to temo - najbrz nisi zamestral osnovnih stvari kot je netmask ). Ce je FW pravi zate, ne vem kaj bi lahko bila se tretja moznost.
Ker imas staticni IP in nobenih posebnosti a'la PPPoE, je testiranje se toliko lazje, ker bo dejanska uproaba identicna testom v lokalnem omrezju (z nekaj spemenjenimi stevilkami), torej ti niti ni treba skrbeti da bi bil kaksen bug v firmwareu, ce bi ena stvar ze delovala.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.65 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Tor Feb 17, 2009 8:20 am Naslov sporočila: |
|
|
frenki: če imaš kakšno bolj hitro povezavo v net, je čisto možno, da je tale tvoj belkin hardversko podhranjen, da bi jo lahko prebavil, sploh z vključenim NAT in firewallom.
Linksysi imajo hitrejši proc., pa vem da jim tudi sape zmanjka, če imaš npr. 40/20.
LP!
|
 Download |
Ime datoteke: |
linksys_proc.jpg |
11.03 KB |
Downloadano: |
19 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 13 Ur