|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jahtba Član

Pridružen-a: Čet 27 Okt 2005 23:38 Prispevkov: 251 Aktiv.: 1.06 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 9:33 pm Naslov sporočila: swicht stikalo - večportno |
|
|
sedaj imam večportni swich (nekateri porti imajo slab stik) in nameravam nabaviti drugega od 16 do 24 portnega. Na kaj moram biti pozoren pri izbiri ? Iz imen,oziroma oznak ni jasno kaj kateri model ponuja. Ali je 10/100/1000 Mbit/s nujnost ali je dovolj že 10/100 Mbit/s ? Je mogoče mrežo urediti z dvema osem portnima swichema namesto z enim 16 portnim ? Skratka,kaj je tisto po katerem prepoznamo dober switch ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 10:00 pm Naslov sporočila: Re: swicht stikalo - večportno |
|
|
jahtba je napisal/a: |
Na kaj moram biti pozoren pri izbiri ? |
Da bo zadoscal tvojim potrebam
Citiram: |
Ali je 10/100/1000 Mbit/s nujnost ali je dovolj že 10/100 Mbit/s ? |
Sam ves ali imas racunalnike, ki zmorejo 1 Gb/s ali ne (vecina novejsih to zmore).Zakaj bi se namerno omejeval na nizjo hitrost, razen ce imas zelo omejen proracun ?
e mogoče mrežo urediti z dvema osem portnima swichema namesto z enim 16 portnim ? |
Ja, ce imas 14 ali manj racunalnikov, sajje potrebno tudi oba switcha povezati med seboj in pri tem gresta dva porta.
Skratka,kaj je tisto po katerem prepoznamo dober switch ? |
Glede na to, da najbrz ne bos kupoval kaksnih profesionalnih primerkov, bi rekel, da so zate najbolj aktualni parametri cena, poraba energije in dobavljivost rezervnih delov (D-Linkom recimo veselo krepavajo napajalniki, ki jih Xenya brezplacno zamenja, a tega vecina ljudi ne ve ...). V nizjem cenovnem razredu je tako ali tako vse priblizno isti smorn. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jahtba Član

Pridružen-a: Čet 27 Okt 2005 23:38 Prispevkov: 251 Aktiv.: 1.06 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Sob Jan 31, 2009 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
recimo izbiro:
1024DT (ozko ali široko ohišje) 24 portni
3Com® Baseline Switch 2024 3C16471B 24 portni
3com Superstack II 3300 XM 24 portov
kateri je od naštetih boljši ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 2:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Se vedno nisi povedal, kaj je zate boljse - cimnizja cena, cimboljse hlajenje, cimtisje delovanje, cimnizja poraba, moznost upravljanja, QoS, ... Namesto da isces odgovor na precej nesmiselno vprasanje, navedi omejitve, katere imas (financne, prostorske, energijske, itd.) in opisi kaj bi sploh rad dosegel, pa bos dobil najbolj smiselne odgovore. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 4:34 am Naslov sporočila: Re: swicht stikalo - večportno |
|
|
jahtba je napisal/a: |
Ali je 10/100/1000 Mbit/s nujnost ali je dovolj že 10/100 Mbit/s ? |
Od gigabitnega omrežja pričakuj spodobne hitrosti le, če:
- boš imel na strani klientov (desktopi, delovne postaje), strežnikov in na strani stikala podporo za jumbo frame;
- boš imel na strani klientov in/ali strežnika diskovni podsistem, ki bo sposoben temu slediti (hitrost branja/pisanja).
Jaz sem bil velik navdušenec nad gigabitno mrežo , pa sem vse skupaj hotel za male denarje sprobat, tako da sem kupil dve gigabitni realtek-ovi "gospodinjski" mrežni kartici in direktno povezal dva računalnika (brez switcha) s Cat6 UTP kablom.
Največ, kar sem dobil skozi, je bilo do 20MB/s , kar je 2,5x več, kar se da realno dobiti iz 100Mbit povezave (tam dobiš 8-10MB/s).
Torej namesto faktorja 10, faktor 2,5. Takoj naj še povem, da je 1000Mbit/s prej ideal kot stvarnost.
Če boš hotel zadostiti zgoraj navedenima navedenima pogojema, potem pričakuj stroške.
Stroške pri mrežnih, ki morajo vse podpirati enako velikost jumbo frame-a, stroške pri stikalu, ker vstopni modeli gigabitnih stikal ponavadi jumbo frame-a nimajo implementiranega in nazadnje še morebitne stroške pri hitrejših diskih.
Pa do kakovosti kabliranja (tip kablov, ki ga imaš trenutno) sploh še nismo prišli.
Če ti je recimo 20MB/s (za prenos velikih datotek ) vseeno dovolj dobra hitrost, potem lahko najdeš kakšen vstopni model gigabitnega stikala in se z drugimi pogoji ne ukvarjaš (rezen tega, da morajo imeti tudi računalniki gigabitne mrežne kartice, sicer je vse skupaj nesmisel).
Sploh pa, če si z obstoječo mrežo zadovoljen, samo popravi slabe stike na switchu, pa ti je to najcenejša rešitev.
Ko sprašuješ glede izbire med SMC-jem in 3Com-om:
1024DT in Baseline sta unmanageble, torej ne znata ničesar; Superstack pa je, po specifikacijah sodeč, malo naprednejši (vlan, matrix port)
http://www.3com.com/products/en_US/detail.jsp?tab=prodspec&sku=3C16985B-US&pathtype=purchase
Za 40€ bo kar dober.
lp, Gašper. _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 11:26 am Naslov sporočila: Re: swicht stikalo - večportno |
|
|
bero je napisal/a: |
...Največ, kar sem dobil skozi, je bilo do 20MB/s , kar je 2,5x več, kar se da realno dobiti iz 100Mbit povezave (tam dobiš 8-10MB/s).
Torej namesto faktorja 10, faktor 2,5. Takoj naj še povem, da je 1000Mbit/s prej ideal kot stvarnost..... |
Motiš se. 1000 Mbit/s je stvarnost. Deluje prav lepo. Tvojih 20 MB/s pa je omejitev branja oz. pisanja tvojih diskov. Zapisovanje na disk cca 60MB podatov preko mreže je skoraj hipno, če disk to zmore. Recimo da imam na razpolago "disk" z 120GB cache-a.
LpT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 2:34 pm Naslov sporočila: Re: swicht stikalo - večportno |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Motiš se. 1000 Mbit/s je stvarnost. Deluje prav lepo. Tvojih 20 MB/s pa je omejitev branja oz. pisanja tvojih diskov. Zapisovanje na disk cca 60MB podatov preko mreže je skoraj hipno, če disk to zmore. Recimo da imam na razpolago "disk" z 120GB cache-a.
LpT |
Zdravo mucek4!
Ko sem te stvari sprobaval (3 leta nazaj), sem mel na obeh računalnikih dovolj hitra diska, ki sta bila sposobna vsaj 50MB/s pisanje. Zato sem tak porazen rezultat lahko pripisal le tisti kartici od Realteka. Še teh 20MB/s sem dobil na prenosu velikih fajlov, ko sem dal za hec še font fajle kopirat, mi je šlo pa kar na smeh. Ampak to je potem že bolj problem TCP/IP overhead-a.
Daj povej, kakšno imaš infrastrukturo, da ti dobro deluje. Ravno nameravam spet malo probavat, kako opitmalno (beri poceni) iti na gigabitni LAN. V mislih imam INTEL PWLA 8391 GT za PCI slot oz. INTEL EXPI9300PT za PCIe. Potem pa še kakšno layer-2 stikalo ampak so dragi, da boli glava.
Ko pravim, da se mi zdi 1000Mbit/s ideal, je to podobno kot pri 100Mbit mreži, ko še nisem nikjer videl, da bi ven dobil 12,5MB/s.
lp, Gašper _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Ned Feb 01, 2009 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hojej. Sam računalnik, kjer sem dobil veliko količino podatkov je bil IBM P5 595 - beri > 1M €. Mreža Cisco.
Imam pa doma linksys 8 port 1000 Mbps switch, pa lahko preizkusim še doma. Domov pridem jutri zvečer. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.87 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 05, 2009 6:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na službenem omrežju (beri oprema Extreme) kjer je samo profesionalna roba gre iz prenosnika na prenosnik HP na HP z 1GB eth porti prenos 110Mb/s, Sem pa v domačem omrežju ugotovil, da niti približno ethernet kartice nizkega cenovnega ranga ne izpolnjujejo navedenih vrednosti - beri firma Planet, kar pa je seveda glede na ceno realno pričakovati.
Tukaj imate odlično orodje za testiranje propustnosti v omrežju: http://www.ixchariot.com/products/datasheets/qcheck.html
jahtba zate pa en nasvet. Najprej razjasni kaj sploh v omrežju želiš početi s stikalom. Ali bo to navaden switch ki ne rabi poznati ničesar drugega kot pošiljati promet po portih ali mora poznati tudi VLANE, Qos in tako naprej. Glede na to, da si omenil 3Com stikala ti lahko povem, da niso slaba izbira za nižji cenovni rang. No, najprej podaj nekaj osnovnih informacij....v kakšnem okolju bo stikalo (podjetje, privat), kaj se zahteva od stikala, koliko imaš na razpolago budgeta in tako naprej potem ti bomo pa mogoče lahko pomagali.
LP
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni