|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.35 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Tor Nov 23, 2004 4:13 pm Naslov sporočila: Seminarji |
|
|
vilko je napisal/a: |
Vsak začetek je težak. Najprej se moraš opremiti. Začenši z literaturo. Pa ne samo, da je na polici, prebrana ali vsaj prelistana mora biti. Potem s programatorji, pa testnimi pripomočki, in potem še nekaj časa ne bo nič videti.
Jaz sem zažel veliko lepše: Udeležil sem se enodnevnega tečaja BASCOM-a. Tečaj je bil opremljen z vsem potrebnim, tako je vsak udeleženec imel pred seboj svoj PC, programator, testno ploščo, knjigo vaj in potem smo malo poslušali predavanje, malo vadili, kar smo slišali.
In potem sem takoj odkupil kar tam na mestu vso opremo, (BASCOM prevajalnik, programator, testno ploščo in 8252 adapter), ki sem jo uporabljal na tečaju, in nadaljeval s študijem doma.
Na žalost je bila to enkratna prilika. Mislim, da od takrat ni bilo več te prilike. Če pa bo, jo zgrabi!
Na žalost pa sem ostal na 8051 nivoju, (Atmel at89c2051, at89c4051 in at89s8252)ki gre počasi v pozabo. Če bo kdaj prilika - tečaj za začetnike AVR, bi se takoj pridužil.
Assembler ima prednost: je brezplačen. Vendar ima tudi slabe strani: vse stvari moraš 'štrikati' sam ali pa si dobiti podprograme, ki pa niso več brezplačni. Če hočeš recimo na LCD napisti "Dober dan!" je v Bascomu dovolj da napišeš ukaz
LCD "Dober dan!"
V assmeblerju pa moraš naštudirati LCD arhitekturo, in potem na prave pine v pravem timingu prenesti informacijo "Dober dan!", ki si jo prej nekje v memoriji definiral. To je samo za primer.
Bascom ima podporo za LCD, RS232 komunikacijo z PC-jem ali drugim mikroprocesorjem, I2C elemente, 1Wire elemente, in vse lepo štima in dela, imaš v Help-u primere, pa tudi celo knižnjico primerov dobiš zraven.
Pozdrav
Vilko |
So še možnosti BREPLAČNI SEMINARJI
Samo organizirati se je treba in biti dovolj blizu
Iskra post sem premaknil, ker po moji presoji nima nobene veze z programiranjem atmelov, kajti povezava kaže na debato o picu. Tudi tisto "brezplačno" mislim, da je zavajajoče. Tečaji pri vas mislim, da so namenjeni le članom vaše obrtne zbornice.
Silvo
_________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.35 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Sre Nov 24, 2004 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
iskra je napisal/a: |
BREPLAČNI SEMINARJI
Samo organizirati se je treba in biti dovolj blizu
Iskra post sem premaknil, ker po moji presoji nima nobene veze z programiranjem atmelov, kajti povezava kaže na debato o picu. Tudi tisto "brezplačno" mislim, da je zavajajoče. Tečaji pri vas mislim, da so namenjeni le članom vaše obrtne zbornice.
Silvo
|
No mogoče bi moral stvar malo bolj natančno razložiti.
Ti seminarji so RESNIČNO brezplačni in so namenjeni strokovnemu usposabljanju v smislu priprave na zaposlitev /med drugim) namenjeni so naprimer nezaposlenim , prvim iskalcem zaposlitve in med drugim tudi nam obrtnikom. Upam da mi bo tu Kralj priskočil na pomoč in bolj natančno razložil možnosti.
Seminarji so plačani iz sredstev EU zahtevajo pa precejšnjo resnost udeležencev (morajo biti rezultati)
Prepričan sem , da bi se jih udeležilo kar precejšnje število "forumašev" če bi zanje vedelo, posebej ker so dejansko BREZPLAČNI in izredno KVALITETNI.
Kar pa se tiče naših OZS-jevskih seminarjev pa imamo tam tudi seminarje o naprednih tehnologijah (nanocevke ) varnosti na internetu .... in podobno , pa bi mogoče lahko še kdo prišel poleg , čeprav ni OZS-jevski , saj bi tu paticipacija znašala mnogo manj kot jo zahtevajo razni organizatorji podobnih seminarjev . Samo poizkati je potrebno skupni imenovalec. _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.08 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pet Nov 26, 2004 7:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmmm
Samo predlog. Ce so ljudje pripravljeni na seminar in ce so ucitelji in ce so ljudje dalec narazen predlagam sledece.
Ker nas vecina ima internet zakaj nebi napravili tecala "on-line" Saj ni treba videokonferenco. Dovolj bi bil ze kaksen IRC kanal ali kaj podobnega. Vem, da to ni to, kot da bi stvar videli v zivo, ampak mislim, da bi stvar bila zanimiva.
Kaj menite ostali? _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3366 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2004 7:31 am Naslov sporočila: Hmm, razmišljam o predlogu.. |
|
|
Hmm, poizkusimo lahko, toda jaz že sedaj dvomim.
Nekaj zaradi moje osebnosti, ki sem tak, da bremzam zadevo še predno vidim ovinek, nekaj zaradi tega, ker si predstavljam, da so za takšne zadeve potrebne vaje na napravah, ki bi morale biti v takem slučaju identične, saj se ne more instruktor ukvarjati z ugibanjem, kaj ima posamezen udeleženec doma. In ne more pomagati pri vaji, ko ne deluje, saj si napravice, na kateri se izvaja vaja, ne more ogledati. Ostane mu ugibanje, kaj vse bi lahko bilo narobe, in potem se tečaj zvodeni v komunikacijah, kaj je narejenega in kaj bi lahko bilo narobe.
Jaz le mislim, da Slovenija ni tako velika, da se ne bi dobili v nekem šolskem centru, ki ima opremo za svoje dijake, in bi nam jo dal na razpolago, (pred vsem osebne računalnike), instruktor-organizator tečaja pa pripravi ostalo za tečajnike, tečajniki se potem pripeljemo na skupno lokacijo, tam naredimo začetni enodnevni tečaj, kjer se seznanimo z osnovami in opremo, naredimo prve vaje in tisti, ki se zagrejemo, nabavimo ponujeno opremo, gremo z njo na domove, in potem pa lahko nadaljujemo tečaj po internetu.
Ja, je pa to zahteven projekt, in potrebno bo odpreti denarnice, da se bo instruktor imel s čim angažirati in organizirati zadevo (pripraviti/izdelati naprave potrebne za vaje). Verjetno je to celo naloga za dve osebi. Volontaristično to najbrž ne bo šlo.
No morda bi šlo tudi tako, da instruktor izdela seznam opreme, ki si jo mora vsak tečajnik nabaviti/izdelati sam pred začetkom tečaja, in jo seveda preizkusiti, ali deluje. V tem slučaju je materijalna odgovornost na strani tečajnika, kajti če se tečajnik ne bo ogrel za stvar, bo to njegova jalova investicija. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14679 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2004 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ja, je pa to zahteven projekt, in potrebno bo odpreti denarnice, da se bo instruktor imel s čim angažirati in organizirati zadevo (pripraviti/izdelati naprave potrebne za vaje). |
Ravno tukaj pa postane problem... Minuli teden sem bil na seminarju Siemens E311-PLC. Res je šlo za zelo kvaliteten štiridneven seminar. A tukaj postane problem cena. Cena takega seminarja je preko 200.000 sit kar si po večina samoplačnikov ne more privoščiti, da pa ne govorimo o opremi, če bi to želeli delati doma. Cena softwara za S7 ni dosti pod milijon , če dodamo še en krmilnik ter en OP panel pa še dodatnega pol  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2004 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko
Z enodnevnim tecajem ne bos nic dosegel. C je malo prezahtevna stvar (Saj govorimo o tecaju Cja?), da bi se jo naucil v par urah.. V mislih sem imel tecaj nekako tako. Vsi imamo isto opremo (npr. Keilov C, ki je menda do 2k brezplacen in menda najboljsi za 8051). Kaksnega HW prakticno ne rabimo. Vse preizkuse izvajamo na simulatorju (prilozen C-ju). Potem lahko doma sam malo preizkusas na svoji opremi, ki jo imas na voljo. Ko se naslednjic slisimo, poves kako je slo in kaj ni slo, da resimo tezave.
Skratka to ni misljen tecaj za popolne zacetnike, ampak bolj tecaj programiranja v Cju. Dobili bi se lahko kaj vem 3-4x med tednom pod vecir, ko imamo vsaj vecina cas.
P.S. C se med seboj skoraj nic ne razlikuje, razen v malih podrobnostih. Tako,da kar se naucimo npr. za 8051 lahko uporabljamo tudi na AVR in PIC z minimalnimi spremembami. Naj me kdo popravi, ce se motim. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2004 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Vilko
Z enodnevnim tecajem ne bos nic dosegel. C je malo prezahtevna stvar (Saj govorimo o tecaju Cja?), da bi se jo naucil v par urah.. V mislih sem imel tecaj nekako tako. Vsi imamo isto opremo (npr. Keilov C, ki je menda do 2k brezplacen in menda najboljsi za 8051). Kaksnega HW prakticno ne rabimo. Vse preizkuse izvajamo na simulatorju (prilozen C-ju). Potem lahko doma sam malo preizkusas na svoji opremi, ki jo imas na voljo. Ko se naslednjic slisimo, poves kako je slo in kaj ni slo, da resimo tezave.
Skratka to ni misljen tecaj za popolne zacetnike, ampak bolj tecaj programiranja v Cju. Dobili bi se lahko kaj vem 3-4x med tednom pod vecir, ko imamo vsaj vecina cas.
P.S. C se med seboj skoraj nic ne razlikuje, razen v malih podrobnostih. Tako,da kar se naucimo npr. za 8051 lahko uporabljamo tudi na AVR in PIC z minimalnimi spremembami. Naj me kdo popravi, ce se motim. |
Ja Simon Seminar za asembler in C , je brezplačen , problem je le v tem , da meni ne znese petkrat iti v Maribor.(tebi pa še težje) . O tvoji pobudi v prejšnjem postu smo tudi mi razmišljali in je kar nekaj težav.
Na FERI imajo multimedijsko učilnico , ki bi recimo omogočala tudi učenje na daljavo. Vendar pa nastane tehničen problem , če se na ta portal "obesi" preveč "gledalcev" . Tako da še iščemo rešitev , kako bi to le izpeljali.
Sedaj recimo imamo vsaj poizkusno tako vpeljano , da nam tisti ki sledijo takim seminarjem , poročajo in svetujejo.
Nekaj podobnega pa bi lahko nastalo na VŠC Ptuj , na smeri MEHATRONIK.
Če imaš kakšne ideje, predloge mi jih sporoči , da vidimo ali jih lahko izpeljemo.
Pa še nekaj , če apriorij o nečem dvomimo , potem 100% ne bo uspelo. Je pa že prišlo v navado da se takoj postavimo na vaše in naše in potem potekajo pogovori eden mimo drugega tako da se ne slišimo več. _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2004 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na FERI imajo multimedijsko učilnico , ki bi recimo omogočala tudi učenje na daljavo. |
Nisem ravno prepričan v uspeh takega učenja Če je govor o nekem učenju programiranja je predpogoj da bi "slušatelji" na drugi stani imeli na razpolago popolnoma enako opremo.(razvojno orodje, softwersko opremo..) Ob enem pa bi moral imeti predavatelj vpogled na tečajnikov PC. V tem primeru bi stvar mogoče delno funkionirala. Zavedati se je tudi treba, da vsi slušatelji nimajo enakega osnovnega znanja. Če primerjam tale siemensov tečaj na katerim sem bil na zadnje sam - tole pod nobenim pogojem ni izvedljivo "na daljavo" vsaj dokler ne doker se človeške možgane ne bo dalo priključit preko nekega "x" protokola ter jih "napolnit" kar preko neta  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2004 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še odgovor Simonu.
Z enodnevnim tecajem ne bos nic dosegel. |
Drži. Mislim da začetnik potrebuje vsaj dva ali tri dni, da bo spoznal vsaj čisto osnove.
Vsi tečaji so običajno neke smernice. Potem pa je potrebno veliko treninga, volje skratka treba si je zastavit en svoj projekt ter ga realizirati do podrobnosti. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.96 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2004 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
meni se zdi da je skoraj boljše da najprej sam nekaj poizkušaš naredit in potem greš na tečaj da ti razložijo kako in kaj ker običajno tisto kar ti povejo na tečaju je tako "plehko". |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2004 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da v enodnevnem tečaju bi pogledali osnove (prebili led) da bi lahko začeli z delom. Literatura se dobi o jeziku ne pa o programu (kaj nastavit katero knjižnico dodat..).
Sem popoln začetnik.Če je še kdo podobnega mnenja naj se oglasi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2004 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hoj
Kot sem ze prej omenil. Vsi slusatelji ter predavatelj moramo imeti enak prevajalnik. Saj je sam namen spoznati in programirati v Cju ne pa priziganje luck (nadaljevalni tecaj). Ni nujno, da je predavatelj v multimedijski ucilnici. Saj nimajo vsi ADSL priklucja, da bi lahko v zivo sledili sliki. Pa tudi obvezna je dvosmerna komunikacija. Za to pa je povsem dovolj "chet" kanal, IRC, ali kaj drugega. V mislih sem imel, da naprimer predavatelj pove, kako je treba odpreti projekt, nastaviti vse potrebna nastavitve za prevajalnik, kako se pise struktura programa, knjiznice, kako se uporablja neznanke, konstante, prekinitve, razne fore in triki... Skratka, kako se programira v Cju. Vem, da je to vse opisano v knjigi, ampak knjige ne mores vprasati, ce se ti kaj zalomi.
Mislim, da bi bila stvar izvedliva brez prehudih tehnicnih zahtev. Vse je le na tem, kdo bi bil predavatelj  _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Sob Nov 27, 2004 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res je da nimajo vsi adsl sploh bi bil problem za tiste ki imajo kakšne počasnejše povezave. Bi se morda to spravilo na cd kot dokumentarec in avtorji bi tržili po primerni ceni.Probleme bi reševali na forumu kot dosedaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Ned Nov 28, 2004 12:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem ze prej omenil.
Komunikacija MORA biti dvostranska, drugace nima smisla. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3366 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Ned Nov 28, 2004 3:01 pm Naslov sporočila: Kar precej se je razvila debata. |
|
|
Debata okrog seminarjev se je kar razvila. Brainstorming. Ideje padajo in iz kvantitete idej se lahko porodi tudi kakšna kvalitetna.
Prvo se moramo dogovorit malo bolj natančno: Ko sem se oglasil in povedal izkušnjo z mojim enodnevnim tečajem BASCOM-a, sem seveda imel v mislih začetni tečaj za tiste, ki se morajo naučiti
. kakšno opremo potrebujejo za delo
. kako narediti preprost program
. kako ga pretočiti v mikroprocesor
. kako potem opazovati delo programiranega mikroprocesorja in iskati napake
V ta namen je lahko enodnevni tečaj, kjer dobe vsi udeleženci enako opremo, ki jo potem po svoji presoji in presoji svoje denarnice odnesejo domov.
Udeleženci znajo prižgati in ugasniti led diodo, rele, odtipavati tipkovnico, prikazati nekaj na LCD. Seveda s preprostim programskm jezikom, kot je BASCOM. Ne morete tega narediti z assemblerjem ali C-jem v enem dnevu.
------
Naprej se pa lahko dela po internetu in se uči višje znanje programiranja. Naprej se uči nastavljati timer, delati interrupt rutine, naprej se učimo arhitekturo procesorja, potem dodatne čipe, (i2c 1wire ---)
To je seveda potem nadaljevalni tečaj, kjer morajo tečajniki imeti že ne samo primerljivo opremo ampak tudi primerljivo osnovno znanje.
-----
Kar se tiče obremenitve, bi bilo veljalo ločiti prijavljene udeležence od ostalih. Med tem, ko 'ostali' lahko opazujejo tečaj, nanj ne smejo moči vplivati. Ne smejo postavljati vprašanj in protestov tam v času tečaja. Morda bi veljalo razmisliti, ali bi veljalo celo omogočiti spremljanje tečaja samo prijavljenim udeležencem. Za predavatelja bi to vsekakor bilo manj obremenjujoče. In morda je to zadosten razlog za 'zaprt tečaj'.
-----
Torej, ko sem govoril v enodnevnem tečaju, sem imel v mislih uvod v mikroprocesorje in ne programske jezike. Uvod za začetnike, da pomočijo kljun in da pridejo na okus krvi.
Vilko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni