|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mkorit55 Član

Pridružen-a: Ned 16 Dec 2007 15:34 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.36 Kraj: komenda
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 6:49 pm Naslov sporočila: motnje mikrokontrolerja in lcd prikazovalnika |
|
|
lep pozdrav
imam težave z mikrokontrolerjem AVR atmega32
imam aplikacijo sušenja ter ogrevanja skladišča krompirja, imam 7 sond ds18b20 + vlagomer sht71.
pri testiranjih doma je zadeva funkcionerala brez problema, ko pa sem postavil v skladišče se mi lcd resetira sem pa tja pa tudi mikrokontroler.
napajanje je izvedeno trafo, gretz, 4700uF, 100n, 7805, 100n, 1000uF.
imam pa na mikrokontrolerju tudi 100n blokirni ter na uln2003 100n blokirni kondenzator. na reset sem tudi dal 100n (a bi mogoče dal kakšno dušilko)
izhodi so povezani iz mikrokontrolerja na uln2003 nato pa na releje, ti releji pa gredo na kontaktorje kjer vklapam elektromotorje (1,5kw , 2,2kw , 3 kw)
pozimi pa vklapljam tudi grelce (2kw električni in 500w olni grelec)
tako da preklada kar veliko kw!!
največkrat resetira lcd (krizna rešitev je da lcd vsake 5 min resetiram)
je pa zanimivo to, ker imam narejeno tako da lahko elektromotor priklopim preko tipke (ki brika rele) in se lcd tudi resetira.
edino na kontakte nisem dal kondenzatorja, samo potem je problem je treba dati na vse kontakte od elektromotorjev tudi kondenzator (RC člen)
lcd je približno 2 cm od relejev ali to kaj moti (po zraku)?
kakšna velikost naj bi pa to bila???
hvala za kakšne ideje??
malo razmišljam da bi v napajalnik dal dušilke od računalniškega napajalnika, ali bo to kaj pomagalo??? _________________ vse bo samo nas ne bo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
edino na kontakte nisem dal kondenzatorja, samo potem je problem je treba dati na vse kontakte od elektromotorjev tudi kondenzator (RC člen) |
Najprej naredi to. Paralelno vsem kontaktom močnostih relejev RC člene. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 7:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem dal kar 275V varistorje in ni več problemov.
Imam pa tudi programsko narejeno, da se mi LCD zresetira na nekaj minut. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkorit55 Član

|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem dal kar 275V varistorje in ni več problemov. |
varistorje bi lahko dal vendar imam jaz še ene kontakte za vklop trifaznega motorja!!
ko vklaplam te kontaktorje (s tipko) se mi tudi resetira lcd!!
kakšna vrednost RC člena pa mora biti???
kaj pa tam ko imam kontakte za 3F motorje je treba tudi dat RC člene???[/quote] _________________ vse bo samo nas ne bo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Za začetek daj v glavno zanko ukaz INITLCD (saj programiraš v Bascomu?) tako, da na vsakih nekaj minut inicializira LCD. S tem rešiš prikaz na displayu, če ti zaradi motnje pade komunikacija (saj se LCD periodično resetira).
Je pa to bolj odpravljanje posledic, kot dejanskega razloga. Vendar pomaga . Sam imam navado omenjeni ukaz dati v več ali manj vse svoje aplikacije, saj pride prav tudi, če zaslon ni stalno priključen (ga uporabljamo npr. zgolj za trenutno kontrolo parametrov), saj lahko LCD priklopimo v "živo", počakamo, da se izvede reset zaslona in vidimo vsebino, ne da bi morali odklapljati dejansko delujoč sistem, kar zna biti včasih sitno.
Za zanesljivo delovanje (na forumu so že imeli taiste probleme s kontaktorji, tudi sam sem jih imel, ko sem delal krmilje za eno 150T štanco) uporabi blokirne RC člene, sam sem vse izhode imel vezane tudi preko optocouplerjev.
LP, Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
napajanje je izvedeno trafo, gretz, 4700uF, 100n, 7805, 100n, 1000uF. |
Za 7805 mora biti majhen elektrolit, recimo 10uF ali 22uF, 1000uF je preveč in bo 7805 imel težave z regulacijo. Bolje da sploh ni elektrolita na izhodu (samo 100nF) kot da imaš noter 1000uF |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkorit55 Član

|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
imam malo problemov ker mi motnja zmoti komunikacijo med mikrokontrolerjem in sondami!!
Da se razumemo zadeva funkcionera ok ampak vedno je treba izboljšati!!
uporabljam reset lcd. lcd se resetira vsakih 5 min
kateri signal od lcdja pa moti?? RS, EN,
ali bi bilo kaj bolje da bi dal blokirne kondenzatorje na te signale na lcdju, ali ima že sam lcd to v vezju???
imam ene kondenzatorje 0,47uf FX2 (k) mkt, a je to kondenzator ki ima notri tud upor??? tako da dam samo ta kondenzator na kontakte od relejev.
še en problem, imam 3 elektromotorje ali moram na kontakte od elektromotorjev dati tudi rc člen??? kakšne vrednosti pa bi morale biti če je motor 3kw??? rc člen mora biti pol za vsako fazo???
kaj pa če bi na vhod elektronike dal filter (vem da ni najbolje)
če bi dal dušilke katere so v napajalniku za računalnik?? _________________ vse bo samo nas ne bo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšne kable imaš do senzorjev? _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.23 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da imaš na relejih, ki vklapljajo kontakorje zaščitne diode. Sicer imajo ULNji zaščitne diode že integrirane, vendar nikoli ne veš. Sam sem imel tudi podobne težave, vendar se je meni ob vklopu releja resetiral uC. Zadeve nisem mogel rešiti drugače kot tako, da sem čez uC nalepil bakren trak in ga povezal na GND.
Pa še to: kako imaš narejeno 5V napajanje? 7805? Kondenzatorji so?, Poizkusi za hec z zunanjim 5v napajanjem. Lahko se dogaja, da ob špici zaoscilira 7805.
LP G _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._|
Nazadnje urejal/a RGorazd Ned Feb 15, 2009 2:14 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkorit55 Član

|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
kable imam od telefona, sam se jim nebi odrekel, ker so enostavni za vezavo (pa že vse je narjeno cca 150m kabla)
malo bom testiral še vhodni filter rso _________________ vse bo samo nas ne bo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 2:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zamenjaj najprej izhodni kondenzator pri 7805 tako kot sem napisal. Direktno na napajalne pine mikrokontrolerja prispajkaj en blokirni kondenzator 100nF. Tisto o izhodnem kondenzatorju ni zraslo na mojem zelniku ampak sem prebral v enem datasheetu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkorit55 Član

|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 3:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
uC = mikrokontroler (ni tako dolga beseda)
ja saj to imam storjeno, na uC imam 100n kondije (eno butasto vprašanje kakšen kondenzator je pa treba dat, če se malo iz šole spomnim jih je več vrst)
saj uC se mi skoraj nikoli ne resetira, mal je težava ker sonde pokažejo vrednost +85 (start up state), vendar sem to tudi v programu napravil da tega podatka ne upošteva. Tu si to lahko privoščim, ko pa sem delal za brata elektorniko za kotlovnico pa nemoreš napisat da ne upoštevaj +85 stopinj celzija.
Najbolj jajc je to resetiranje lcdja!
ja zadeva okol kondenzatorja ta 7805 pa bom sporbal potlej naj bi bil max 220uF, jaz sem dal tudi blizu lcdja en 1000uF (sem mislil da kaj pomaga)
bom ti dva odlotal _________________ vse bo samo nas ne bo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si siguren, da ne "zaide" program v mikrokontrolerju? Uporabljaš WDT?
Po data linijah skoraj ne moreš "zmesti" pravilno inicializiranega displjeja. Eventuelno bi lahko napačno sprejeta informacija recimo povzročila pisanje izven vidnega dela LCD-ja. Eventuelne montnje, ki bi lahko povzročile nedelovanje displeja bi lahko prišle preko napajanja.
-Torej najprej WDT- če ga slučajno ne uporabljaš.
- dopiši eno kontrolno rutino kjer recimo z pristiskom na tipko postaviš kazalček v 1 vrstico 1 stolpec ter na ekran nekaj napišeš
( s tem boš ugotovil, če je displej še pravilno inicializiran takrat, ko ti je "zmrznil")
Če se displjej ne bo odzival, dopiši spredaj še inicializacijo.
Postavi še kako "varovalko" - recimo neko ledico, ki bo utripala, če program pravilno teče. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 6:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
podboj je napisal/a: |
Zamenjaj najprej izhodni kondenzator pri 7805 tako kot sem napisal. Direktno na napajalne pine mikrokontrolerja prispajkaj en blokirni kondenzator 100nF. Tisto o izhodnem kondenzatorju ni zraslo na mojem zelniku ampak sem prebral v enem datasheetu. |
Glede elektrolita na izhodu stabilizatorja. Načeloma drži. Proizvajalci stabilizatorjev ga običajno ne omenjajo. V praksi pa sem opazil, da se pojavljajo problemi, če je v rabi mikrokontroler in se uporabljajo AD vhodi. Še posebej, če je referenca Vdd.
V tem primeru je priporočljivo dodati vsaj tantal 10  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj bi bilo če bi en blokirni kondenzator prilotal na lcd na pine za napajanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni