|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.80 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sob Feb 14, 2009 9:03 pm Naslov sporočila: Vzdrževanje zaprtih svinčenih akumulatorjev (SLA) |
|
|
Doma ima kup teh akkujev iz raznih UPS-ov. Večina jih je 2Ah, in še 3 so 12Ah.
kako jih skladiščiti, da bodo še dolgo živeli?
Zdaj me zanima predvsem glede prostora(topelm hladen?)
Zanimajo me tudi vzdrževalniki teh baterij(kot je na tem forumu en projekt) le da more biti polnilni tok največ 0.5A za te tamale. Zaželjeno je da je vzdrževalnik iz čim cenejših komponent saj je akkujev veliko.
Sicer vse baterije ne bodo videle tega ker jih je preveč. _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerny Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27 Prispevkov: 414 Aktiv.: 1.98 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma se akumulatorji hranijo v toplejših prostorih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 16, 2009 10:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam sem nekje zasledi en projekt, ki je, kot se spomnim vseboval LM301. Našel sem tudi osnovno shemo polnilca v datasheet-u.
Obstoječega bi lahko predelal na manjši tok s predelavo tokovnega regulatorja. Namesto LM350 lahko uporabiš kakega manjšega, sploh če ne potrebuješ velikega polnilnega toka.
Sem se pa tudi sam lotil izdelave tega polnilca, pa me na shemi nekaj bega....
Polnilec naj bi preklopil iz polnilne na vzdrževalno-nižjo napetost (in prižgal LED), ko komparator na uporu R6 zazna nizko napetost, zaradi zmanjšanega toka skozi upor (na nekje 150mA).
Kaj takrat LM301 daje na izhodu? Je to GND? Ker ne vidim, kako bi drugače stekel skozi diodo 1N547.
Teh operacijskih še od šole nisem zakapiral.....
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni