www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Strokovni izpit

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bolha95
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Aktiv.: 1.39
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2008 9:56 am    Naslov sporočila:  Strokovni izpit Odgovori s citatom

Takole ko se sprehajam po forumu mi je prišla na misel ena tema, ki se lahko tiče veliko elektro inženirjev. Gre se seveda za strokovni izpit. Za to je pooblaščena IZS (Inženirska zbornica Slovenije) Zaposlen sem bil v podjetju, ki se ukvarja z industrijsko avtomatizacijo. Da bi bile zadeve še strokovno "poštimane" so nas nekaj inženirjev poslali na strokovni izpit. Seveda pred tem še izobraževanje.

Sedaj pa pridemo do bistva problema. Strokovni izpiti izhajajo iz gradbene stroke. Torej vse se vrti okrog gradbeništva in zakona o gradnji objektov. Tu je vsa znanost okrog močnostne elektrotehnike, ki pa vemo nima prav veliko skupnega z avtomatizacijo in ostalo elektroniko. Če samo omenim nekaj tem: trafo postaje, daljnovodi, inštalacije zgradb,.... Verjamete lahko, da smo ostali brez besed. Inženirji elektronike oz. avtomatike nimamo dosti opraviti z energetiko. Na koncu so nam povedali, da v bistvu mi tega izpita sploh ne potrebujemo.

Zanima me kakšne so kaj vaše izkušnje s tem. Katera inštitucija je potem sploh pooblaščena za nekakšno strokovno preverjanje elektronikov-avtomatikov?

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.05
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2008 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ne motim so nam lani na nekih predavanjih povedali da ne spadamo še nikamor.... Ne tič ne miš. Tako nekako. Se pa pripravlja..
GJ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51
Aktiv.: 4.18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2008 12:38 pm    Naslov sporočila:  Re: Strokovni izpit Odgovori s citatom

bolha95 je napisal/a:
Takole ko se sprehajam po forumu mi je prišla na misel ena tema, ki se lahko tiče veliko elektro inženirjev. Gre se seveda za strokovni izpit. Za to je pooblaščena IZS (Inženirska zbornica Slovenije) Zaposlen sem bil v podjetju, ki se ukvarja z industrijsko avtomatizacijo. Da bi bile zadeve še strokovno "poštimane" so nas nekaj inženirjev poslali na strokovni izpit. Seveda pred tem še izobraževanje.

Če se firma bavi s projekti, potem rabite podpisnika za projekt!
Če delaš projekte v inustrijski avtomatizaciji morajo biti v skladu s standardi!
Podpisnik je seveda lahko med drugim tudi inženir elektronike, seveda z opravljenim izpitom!
In kaj je tukaj čudnega?

LP GJ
Nazaj na vrh
bolha95
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Aktiv.: 1.39
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2008 1:03 pm    Naslov sporočila:  Re: Strokovni izpit Odgovori s citatom

GJ je napisal/a:

Če se firma bavi s projekti, potem rabite podpisnika za projekt!
Če delaš projekte v inustrijski avtomatizaciji morajo biti v skladu s standardi!
Podpisnik je seveda lahko med drugim tudi inženir elektronike, seveda z opravljenim izpitom!
In kaj je tukaj čudnega?

LP GJ

Saj to mi je popolnoma jasno. Ampak problem je ta, da industrijska avtomatizacija (elektro omare, strojegradnja, PLC, robotizacija,....) nima prav veliko veze z gradnjo objektov, katera je edina tema za strokovni izpit. To mi ne "potegne". Ali obstaja kakšna institucija, ki te izobražuje in ti da potrdilo o strokovni usposobljenosti za zadeve, ki niso gradnja objektov? Ali je to samo IZS?

Nazaj na vrh
GJ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51
Aktiv.: 4.18
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2008 2:32 pm    Naslov sporočila:  Re: Strokovni izpit Odgovori s citatom

bolha95 je napisal/a:
Saj to mi je popolnoma jasno. Ampak problem je ta, da industrijska avtomatizacija (elektro omare, strojegradnja, PLC, robotizacija,....) nima prav veliko veze z gradnjo objektov, katera je edina tema za strokovni izpit. To mi ne "potegne". Ali obstaja kakšna institucija, ki te izobražuje in ti da potrdilo o strokovni usposobljenosti za zadeve, ki niso gradnja objektov? Ali je to samo IZS?

Strokoni izpit je potreben zaradi zakona o graditvi objektov!
Če hočeš biti odgovorni projektant oziroma, odgovoren za dela, vodenje del ga moraš imeti.

Dobiš ga le pri IZS. Za vse ostalo ga firma ne potrebuje!
To je to!

LP GJ
Nazaj na vrh
cipko
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Okt 2003 14:19
Aktiv.: 0.58
Kraj: velenje

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2008 5:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem leta 96 opravljal ta izpit, smo morali navesti katero smer izpita bomo delali.
Ne vem sicer, kako je s temi izpiti sedaj (mi smo takrat še imeli en izpit iz družbeno-političnega znanja - podobno kot nekoč samoupravljanje in temelji marksizma)
Ker sem elektronik oz. avtomatik sem potem izpit opravljal bolj v tej smeri (naloga iz avtomatizacije, pa majhna razlika v poznavanju standardov in predpisov). Na spričevalu pa potem ni nič pisalo, da sem opravil izpit za avtomatiko - spričevalo je bilo enako za vse "elektičarje".
Nazaj na vrh
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.30
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 07, 2008 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi, ko sem jaz opravljal strokovni izpit, me je kar stisnilo pri srcu, ko mi je postavljen mentor omenil razdelilec v stavbi, pa dovodni kabel iz transformatorske postaje, izračun razsvetljave, pa ne s pomočjo računalnika, ampak priročnika, ..., jaz pa elektronik. Sledil je obisk projektanske hiše, pa sem zagrizel tudi v to jabolko.
Korist od tega pa je bila nekaj strokovnih nadzorov pri gradnji in pa na firmi smo brez težav dobili dovoljenje za opravljanje elektro meritev. Meni pa je nekako postalo jasno, zakaj morajo biti tipke v določeni barvi, ..... in pa naučil sem se, da je večina teh svari nekje zapisanih in kako jih poiskati.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 486 dni