www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Telefon prek UKW

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
garfield2
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2009 21:39
Aktiv.: 0.03
Kraj: celje

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 08, 2009 10:14 pm    Naslov sporočila:  Telefon prek UKW Odgovori s citatom

Lep pozdrav

je že kdo delal analogni PSTN telefon prenos preko radijske postaje. Se mi zdi, da je bil nekoč narejen vmesnik PSTN-UKW. Prosim če kdo ve, če lahko kaj pove.

LP

borut000
trgovec

Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50
Aktiv.: 0.96
Kraj: Hraše

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 1:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz sem ga nekoč davno imel, modem bi moral še nekje biti, problem pri celi zadevi je bil ta da stvar deluje v simplesu - ali govori tisti s telefona ali pa z radijske postaje, povrhu vsega pa se je delalo na različni sprejemni in oddajni frekvenci. Kaj točno pa te zanima ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 8:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Svet elektronike, letnik 1996 (24 / 63). Žal je uporabljen tudi en chip, ki ga danes ni dobiti praktično nikjer več (generator DTMF), tako da za neposredno ponovitev gradnje ni primeren oz. se moraš odpovedati tonskemu izbiranju na POTS liniji.

Popolna dupleksna zveza je možna, če to podpirata radijska postaja na strani vmesnika in radijska postaja na strani uporabnika. Včasih so to znale celo vse boljše radioamaterske ročne prenosne radijske postaje za dva frekvenčna obsega, mobilne pa povečini znajo to tudi še danes. Prav tako je bilo v preteklosti veliko tovrstne profesionalne opreme...

Če želiš tak vmesnik uporabljati, moraš za začetek imeti dovoljenje za uporabo vsaj simpleksne za bolj udobno telefoniranje pa dupleksne radijske frekvence, ki ga izda APEK... Ni pretirano drago.

Dovoljenje za uporabo radioamaterskih frekvenc uporabe takega vmesnika načeloma ne dopušča oz. je možno v določenih izjemnih primerih in pod pogoji, ki jih določajo predpisi za uporabo radioamaterskih zvez. Bolj v smislu, da te operater na neki radijski postaji ročno preveže v telefonsko omrežje, vsebina pogovora pa je zopet omejena na nekomercialno uporabo itd... Pa še to se je uporabljalo v preteklosti večinoma v USA, pri nas pa je prevladovalo mnenje, da predpisi tega ne dopuščajo... To pa še ne pomeni, da se v dobi pred množično mobilno telefonijo tovrstnih naprav tudi pri nas ni uporabljalo...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
S51KM
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Mar 2007 22:31
Aktiv.: 0.45
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2009 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen!
Jaz en tak vmesnik še imam spravljen nekje v omari.

l.p.
Mirko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pirpy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Aktiv.: 3.26
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 10:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav
Ali še imate tisti vmesnik telefon-ukv nekje v omari,rabil bi ga ali vsaj načrt
Pozdrav
Nazaj na vrh
144300
Član
Član

Pridružen-a: Sre 27 Jan 2010 22:14
Aktiv.: 3.86
Kraj: Zelena dolina

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 16, 2010 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borut000 je napisal/a:
jaz sem ga nekoč davno imel, modem bi moral še nekje biti, problem pri celi zadevi je bil ta da stvar deluje v simplesu - ali govori tisti s telefona ali pa z radijske postaje, povrhu vsega pa se je delalo na različni sprejemni in oddajni frekvenci. Kaj točno pa te zanima ?

Moj sosed,je imel takšen telefon,pred leti,ko še ni bilo možnosti prikopa stacionarnih telefonov-centrala ni dopuščala novih priključkov in sem mu montiral v kraju kjer je bil telefon in je delovala stvar na dveh frekvencah ,tako da si lahko istočasno govoril in poslušal,vendar je bila konfiguracija terena takšna,da je moral iti ven iz hiše malo višje,kjer je bil signal zadovoljiv in je šlo,potem pa je kmalu telekom postavil novo centralo,tako ,da je stvar šla po žici,aparat je pa menda prodal.

strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi mi smo nekdaj uporabljali tak telefon. Domet bi naj bil celo 60km zračne linije, mi smo ga uporabljali na 3km s hribom vmes in je delal ok. Zdi se mi, da bi telefon moral biti nekje doma v kaki omari. Lahko pogledam, če ga rabiš.

Lp
Nazaj na vrh
pirpy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Aktiv.: 3.26
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rabim samo vezje za priklop postaje na telefon.
Torej ko pride glas po žici mora vklopit oddajnik ,ko ga ni pa izklopi oddajnik in ko na postaji prebije "squelch" mora glas prenesti na telefonsko žico in seveda ne sme vklopit oddajnika dokler glas prihaja iz postaje .

pozdrav
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni