www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

mini generator
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matteejj
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 04 Mar 2009 17:10
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 10:20 am    Naslov sporočila:  mini generator Odgovori s citatom

Pozdravljeni imam motor 0.25kw ki ga bi rad uporabil kot generator za napajanje el. grelca , zanima me kako naj ga priključim iz 3 v eno fazo , ter kako naj vežem kondenzatorje za vzbujanje , da bo motor sploh začel delovati kot generator.
bral sem že nekaj po forumu dobil sem tudi izračun vendar mi ni blo ravno najbolj jasno. Motor je 220/380 v 2.25/1.3A cos(fi)=o.6 motor ima 680 vrtljajev na min.
Hvala vsem za pomoč Question
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj boš pa grel s takšnim "švoh" grelcem ?

LpA
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teško boš iz treh faz zvezal v eno, ker bo stik.
Lahko pa usmeriš z 6 diodami in potem z enosmerno greješ.
Kaj bo pa poganjalo tvoj generator?
Nazaj na vrh
matteejj
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

uporabu bi za grelec vode motor pa bi poganjala turbina tako da nerabim točno 50 hz rabim vedet kakšne kondenzatorje bi mogu prključit na motor da bi sploh začel oddajat tok
Nazaj na vrh
klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.50
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš to asihroni elektro motor ga boš mogel priklopiti na omrežje, če boš sploh hotel kaj oddajati. Potem ga boš mogel vrteti z več obrati kot je njegovo asihrono število, da bo začel oddajat v omrežje. Plus tega je tistih 250W malo premalo za grelec....

Lp
Nazaj na vrh
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S kondenzatorji se da urediti, da deluje asinhronski motor kot generator tudi brez omrežja. Z velikostjo kondenzatorjev pri določenem bremenu in vrtljajih vplivaš na napetost. Je pa občutljivo na breme in primerno predvsem za ohmska bremena...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jernej_
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42
Aktiv.: 0.71

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi mene mamijo (mikro) MHE. Problem mi je priti do cenene Peltonove turbine, take plastične, ki so včasih (v časih, ko moja mama še ni bila prababica) poganjale mikserje. Kolegi (strojniki) mi zagotavljajo, da ni strojniškega kataloga ala Conrad, IC elektronika, Burklin... Bil bi zelo hvaležen za namig! J
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.04

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če imaš to asihroni elektro motor ga boš mogel priklopiti na omrežje, če boš sploh hotel kaj oddajati. Potem ga boš mogel vrteti z več obrati kot je njegovo asihrono število, da bo začel oddajat v omrežje. Plus tega je tistih 250W malo premalo za grelec....

Lp

Od kje ti to? Si že kdaj uporabil asinhronski motor za generator ali to govoriš kar zaradi dolgčasa?
S takimi izjavami jemlješ voljo ljudem , ki bi kaj naredili ne pa se samo kratkočasili s pisanjem .
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jernej_ je napisal/a:
...(strojniki) mi zagotavljajo, da ni strojniškega kataloga ala ...

Kako da ga ni? Zamenjaj kolege Very Happy
MISUMI Europe - Mechanical Components and more
Ravno danes smo dobili na šiht njihov tiskan katalog. Velikost je za ene 3 Conradove. Online je katalog dostopen po registraciji.
Za turbine boš moral pa sam pogledat.

klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.50
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 6:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

surla je napisal/a:

Od kje ti to? Si že kdaj uporabil asinhronski motor za generator ali to govoriš kar zaradi dolgčasa?
S takimi izjavami jemlješ voljo ljudem , ki bi kaj naredili ne pa se samo kratkočasili s pisanjem .

Ne pišem zaradi tega da bi ljudem jemal voljo do tega. Se opravičujem če ne drži ampak tako so nas v šoli učili Brick wall
In sicer, če si hotel uporabiti asihroni elektro motor za generator, da si ga moral priklopiti na omrežje in ko si ga ''pognal'' čez asihrono število obratov je začel oddajati v omrežje. Asinhroni obrati naj bi bili odvisni od števila polov. Je nekakšna formula vendar se je ne spomnim.
Zdaj sem se tudi jaz nekaj novega naučil ker sem zgleda par let živel v zmoti.

Lp
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glej temo: mini hidroelektrarna
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2009 12:04 am    Naslov sporočila:  Re: mini generator Odgovori s citatom

matteejj je napisal/a:
Pozdravljeni imam motor 0.25kw ki ga bi rad uporabil kot generator za napajanje el. grelca , zanima me kako naj ga priključim iz 3 v eno fazo , ter kako naj vežem kondenzatorje za vzbujanje , da bo motor sploh začel delovati kot generator.
bral sem že nekaj po forumu dobil sem tudi izračun vendar mi ni blo ravno najbolj jasno. Motor je 220/380 v 2.25/1.3A cos(fi)=o.6 motor ima 680 vrtljajev na min.
Hvala vsem za pomoč Question

Raje uporabi modelarski outrunner z stalnimi magneti. Izkoristek mnoogo večji, frekvenca te ne briga, cijena- sitnica Wink
lp
Robi

Jernej_
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42
Aktiv.: 0.71

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2009 1:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aly, hvala! Saj že nekaj časa sumim kolege, da se popoldan ne ukvarjajo kaj dosti s friziranjem motorjev in sploh strojniških zadev (me pa zato nabrišejo v tenisu). J
matteejj
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2009 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hmm ok zvedu [slovenščina je zame španska vas] pa res velik [slovenščina je zame španska vas] zato usem hvala za odgovore ki ste se potrudil kaj napisat , drgač pa obstajajo tud 10w grelci pa tud 250w kar se mi zdi da če bi grelec skos delal bi blo čist dovolj za gretje sanitarne vode , o kondenzatorjih pa še [slovenščina je zame španska vas] nč nevem . Brick wall
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.27
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2009 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je že bilo omenjeno se da asinhroni motor poganjat kot generator tudi brez priklopa na omreže, moraš pa imeti ustrezne kondenzatorje za to.
Tako so narejeni tudi skoraj vsi generatorji napetosti, ki se dajo kupit po raznih
"shopih"-velecentrih.

Lp Srečko

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni