Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matteejj Neznanec

Pridružen-a: Sre 04 Mar 2009 17:10 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 10:20 am Naslov sporočila: mini generator |
|
|
Pozdravljeni imam motor 0.25kw ki ga bi rad uporabil kot generator za napajanje el. grelca , zanima me kako naj ga priključim iz 3 v eno fazo , ter kako naj vežem kondenzatorje za vzbujanje , da bo motor sploh začel delovati kot generator.
bral sem že nekaj po forumu dobil sem tudi izračun vendar mi ni blo ravno najbolj jasno. Motor je 220/380 v 2.25/1.3A cos(fi)=o.6 motor ima 680 vrtljajev na min.
Hvala vsem za pomoč  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 10:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj boš pa grel s takšnim "švoh" grelcem ?
LpA |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Teško boš iz treh faz zvezal v eno, ker bo stik.
Lahko pa usmeriš z 6 diodami in potem z enosmerno greješ.
Kaj bo pa poganjalo tvoj generator? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matteejj Neznanec

|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
uporabu bi za grelec vode motor pa bi poganjala turbina tako da nerabim točno 50 hz rabim vedet kakšne kondenzatorje bi mogu prključit na motor da bi sploh začel oddajat tok |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.50 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš to asihroni elektro motor ga boš mogel priklopiti na omrežje, če boš sploh hotel kaj oddajati. Potem ga boš mogel vrteti z več obrati kot je njegovo asihrono število, da bo začel oddajat v omrežje. Plus tega je tistih 250W malo premalo za grelec....
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 4:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
S kondenzatorji se da urediti, da deluje asinhronski motor kot generator tudi brez omrežja. Z velikostjo kondenzatorjev pri določenem bremenu in vrtljajih vplivaš na napetost. Je pa občutljivo na breme in primerno predvsem za ohmska bremena... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej_ Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42 Prispevkov: 150 Aktiv.: 0.71 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 5:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mene mamijo (mikro) MHE. Problem mi je priti do cenene Peltonove turbine, take plastične, ki so včasih (v časih, ko moja mama še ni bila prababica) poganjale mikserje. Kolegi (strojniki) mi zagotavljajo, da ni strojniškega kataloga ala Conrad, IC elektronika, Burklin... Bil bi zelo hvaležen za namig! J _________________ Elektronika v domači delavnici |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
surla Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22 Prispevkov: 722 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 6:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš to asihroni elektro motor ga boš mogel priklopiti na omrežje, če boš sploh hotel kaj oddajati. Potem ga boš mogel vrteti z več obrati kot je njegovo asihrono število, da bo začel oddajat v omrežje. Plus tega je tistih 250W malo premalo za grelec....
Lp
Od kje ti to? Si že kdaj uporabil asinhronski motor za generator ali to govoriš kar zaradi dolgčasa?
S takimi izjavami jemlješ voljo ljudem , ki bi kaj naredili ne pa se samo kratkočasili s pisanjem . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 6:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jernej_ je napisal/a: |
...(strojniki) mi zagotavljajo, da ni strojniškega kataloga ala ... |
Kako da ga ni? Zamenjaj kolege
MISUMI Europe - Mechanical Components and more
Ravno danes smo dobili na šiht njihov tiskan katalog. Velikost je za ene 3 Conradove. Online je katalog dostopen po registraciji.
Za turbine boš moral pa sam pogledat. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.50 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Tor Mar 10, 2009 6:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
surla je napisal/a: |
Od kje ti to? Si že kdaj uporabil asinhronski motor za generator ali to govoriš kar zaradi dolgčasa?
S takimi izjavami jemlješ voljo ljudem , ki bi kaj naredili ne pa se samo kratkočasili s pisanjem . |
Ne pišem zaradi tega da bi ljudem jemal voljo do tega. Se opravičujem če ne drži ampak tako so nas v šoli učili
In sicer, če si hotel uporabiti asihroni elektro motor za generator, da si ga moral priklopiti na omrežje in ko si ga ''pognal'' čez asihrono število obratov je začel oddajati v omrežje. Asinhroni obrati naj bi bili odvisni od števila polov. Je nekakšna formula vendar se je ne spomnim.
Zdaj sem se tudi jaz nekaj novega naučil ker sem zgleda par let živel v zmoti.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 12:04 am Naslov sporočila: Re: mini generator |
|
|
matteejj je napisal/a: |
Pozdravljeni imam motor 0.25kw ki ga bi rad uporabil kot generator za napajanje el. grelca , zanima me kako naj ga priključim iz 3 v eno fazo , ter kako naj vežem kondenzatorje za vzbujanje , da bo motor sploh začel delovati kot generator.
bral sem že nekaj po forumu dobil sem tudi izračun vendar mi ni blo ravno najbolj jasno. Motor je 220/380 v 2.25/1.3A cos(fi)=o.6 motor ima 680 vrtljajev na min.
Hvala vsem za pomoč  |
Raje uporabi modelarski outrunner z stalnimi magneti. Izkoristek mnoogo večji, frekvenca te ne briga, cijena- sitnica
lp
Robi _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jernej_ Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 0:42 Prispevkov: 150 Aktiv.: 0.71 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 1:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Aly, hvala! Saj že nekaj časa sumim kolege, da se popoldan ne ukvarjajo kaj dosti s friziranjem motorjev in sploh strojniških zadev (me pa zato nabrišejo v tenisu). J _________________ Elektronika v domači delavnici |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matteejj Neznanec

|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
hmm ok zvedu [slovenščina je zame španska vas] pa res velik [slovenščina je zame španska vas] zato usem hvala za odgovore ki ste se potrudil kaj napisat , drgač pa obstajajo tud 10w grelci pa tud 250w kar se mi zdi da če bi grelec skos delal bi blo čist dovolj za gretje sanitarne vode , o kondenzatorjih pa še [slovenščina je zame španska vas] nč nevem .  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.27 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot je že bilo omenjeno se da asinhroni motor poganjat kot generator tudi brez priklopa na omreže, moraš pa imeti ustrezne kondenzatorje za to.
Tako so narejeni tudi skoraj vsi generatorji napetosti, ki se dajo kupit po raznih
"shopih"-velecentrih.
Lp Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|