www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pregrevanje hp prenosnika
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Katarina
Članica
Članica

Pridružen-a: Pon 02 Feb 2009 22:07
Aktiv.: 0.01
Kraj: Dunaj

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2009 10:15 pm    Naslov sporočila:  Pregrevanje hp prenosnika Odgovori s citatom

Lep pozdrav

Imam približno 2,5 leti star hp prenosnik in pred časom se je začel zelo močno pregrevati. Zanima me, kaj bi bilo lahko narobe in kako hitro moram ukrepati, saj me že pošteno skrbi za procesor in podatke na računalniku. A kdo mogoče ve, koliko približno bi lahko stalo takšno popravilo, oz. ali je mogoče potrebno računalnik samo očistiti prahu?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.87
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2009 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kdaj in kaj se pregreva? Je mogoče to baterija?
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.54

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2009 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mocno pomaga primerna podlaga (torej nekaj ravnega in gladkega), ali celo nekaj, na cemer je prenosnik dvignjen nad mizo. Ce stoji na prtu ali podobni mehki podlagi, se tudi nov zelo hitro pregreje, ker podlaga ovira pot zraku v notranjost (ventilator potegne prt malo navzgor).

Ja, ventilator je verjetno potrebno ocistiti, ce je zanic (potem zacne nemarno ropotati) pa zamenjati.

Ce je racunalnik v garanciji (podaljsana garancija iz 1 na 3 leta), potem bi se najbrz dalo nahecat koga na servisu, da ga odpre in pregleda - recimo z izgovorom, da je ventilator zelo mocno pihal, potem se je racunalnik kar sam ugasnil, ce ne gre drugace Rolling Eyes Ne bo jim preostalo drugega, kot da ga odprejo in ocistijo, morda pa se zamenjajo ventilator.

Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2009 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V mojem HP-ju se je prah tako zabil med reže da ga nisem upal spihat ven,tako da sem vzel hladilnik ven in temeljito spucal zadevo.

Če je šlišat ventilator in ne prihaja iz rež nič ali zelo malo zraka je verjetno zapackan.
Nazaj na vrh
bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 1:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za čiščenje računalnikov in podobne opreme sem si nabavil majhen kompresor. Našel sem v Bau**** enega brez posode, ki ima velikost in obliko kovčka, tako da je res priročen. Za izpihavanje prahu je popolnoma zadosti.

Tako da naredi kot je Sokrat predlagal, če pa nimaš več garancije, pa se s prenosnikom oglasi pri avtomehaniku ali pa pri avtoličarju. Oboji imajo kompresorje in jim bo tvoj prenosnik vzel 1-2 min časa. Samo pazi, da bodo imeli čiste roke, vsaj pri avtomehanikih Very Happy .

lp, Gašper.

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.60
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem no... jaz ne bi ravno na polno pihal v ventilator. A je to sploh v redu?
Jaz raje odstranim tipkovnico in potegnem ventilator ven in ga očistim na roke. Moram pa to ponavljat vsakih par mesecev.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
MAAG
Član
Član

Pridružen-a: Čet 26 Jun 2008 14:18
Aktiv.: 0.86
Kraj: SG-MB

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 2:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se strinjam s NeoTO-m, ker roko na srce, kompresor le ni tako "nezna" zadeva! Kolega si je hotel spihati prah z maticne plosce na koncu pa je ostal se brez kondenzatorjev, ker mu jih je dol spihalo.
Sem bolj za prefinjen prijem Smile !

Ce imas se garancijo raje nesi na servis in naj ti oni to naredijo, drugace se pa da dobit pdf dokument, kjer pise, kako se recimo da razstaviti prenosnik. Vsaj za mojega sem nasel (HP nx6325).

bero
Član
Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24
Aktiv.: 1.31
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo NeoTO in MAAG!

S to metodo nisem imel zaenkrat nobenih problemov. Preverjeno na večih znamkah laptopov. Pogledaš, kje vse ima laptop reže, približaš pištolo, malo se pokadi Very Happy in problem je rešen.
Je pa res, da če odstraniš tipkovnico, potem je postopek še bolj učinkovit. Tudi to sem enkrat počel, ko je prijateljica polila njeno Toshibo s kropom. Takoj sem dal baterijo ven, potem pa doma prepihal vse kotičke, da so šle kapljice vode stran. Oboje, vodo in veter, je prenosnik preživel brez posledic.

@MAAG
To je moral bit pa en hud kompresor, jest mam enega čisto gospodinjskega. Kar presenečen sem, ker tudi "kište" na ta način čistim, pa ni zaenkrat še nič odfrčalo stran (razen prah Very Happy). Pazim pa zmeraj, da pištole nikoli preveč ne približam, razen pri hladilnih rebrih.

lp, Gašper.

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.60
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 3:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni je po parih mesecih stanje takšno. Računalnik uporabljam doma na mizi (nikoli na kakšnih dekah, postelji...).
Ne vem kako bi to spravil ven samo s kompresorjem...

P7310272 [1024x768].JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  117.11 KB
 Pogledana:  1 krat

P7310272 [1024x768].JPG

P7310274 [1024x768].JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  82.53 KB
 Pogledana:  1 krat

P7310274 [1024x768].JPG

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
MAAG
Član
Član

Pridružen-a: Čet 26 Jun 2008 14:18
Aktiv.: 0.86
Kraj: SG-MB

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Huh, lepo NeoTO Smile !

Bero: Za kolega ne vem kako je spihal, predvidevam pa, da pistole ni imel ravno dalec stran od plosce Smile ! Vem pa, da si je zapomnil to in je zdaj veliko bolj pazljiv kar se tega tice Smile !

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.45
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kompresor je lahko težava tudi za ventilatorje. Ležaji v ventilatorjih gredo zelo hitro, če jih s kompresorjem popihamo.
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.27
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MAAG je napisal/a:
Kolega si je hotel spihati prah z maticne plosce na koncu pa je ostal se brez kondenzatorjev, ker mu jih je dol spihalo.
Sem bolj za prefinjen prijem

Če se mu je to zgodilo bi pa verjetno zaradi slabo nameščenih (odcinjenih) kondenzatorjev v kratkem še kaj drugega (crknilo).

Nisem še naletel, da bi kondenzatorji tako na lahko šli stran z pihanjem še odciniš jih težko, čeprav tudi sam nisem pristaš premočnega pihanja v računalnik pa naj bo stacionarni ali pa prenosni.
Lp Srečko

T42
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Avg 2008 21:37
Aktiv.: 0.70
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek4 je napisal/a:
Kompresor je lahko težava tudi za ventilatorje. Ležaji v ventilatorjih gredo zelo hitro, če jih s kompresorjem popihamo.

Res je!
Tudi če prepihujete desktop kišto, pridržite veternico s prstom.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.54

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eni potem pretiravajo pa ga trdo pritisnejo skupaj, tista plastik fantastik zadeva od ventilatorja pa potem zacne prav nemarno ropotati (premocan pritisk ocitno poskoduje ventilator).

Prijeti ga je treba samo toliko, da se ne vrti.

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.60
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2009 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
Pri meni je po parih mesecih stanje takšno. Računalnik uporabljam doma na mizi (nikoli na kakšnih dekah, postelji...).
Ne vem kako bi to spravil ven samo s kompresorjem...

Sem imel podobno situacijo na osebnem računalniku in sicer na procesorjevih hladilnih rebrih. Največja težava je v tem, da je prah ponavadi preveč "masten"
in z pihanjem noče odstopiti. Predlagam ti, da v vedro naliješ toplo vodo, dodaš malo čistila za posodo in vstaviš rebra noter za eno uro. Po eni uri jih dobro speri ter osuši z fenom, rezultat je več kot zadovoljiv.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 502 dni