|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3366 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Mar 13, 2009 11:42 am Naslov sporočila: format c: |
|
|
Začenjam znova. Brišem vse. Formatiram diske. Format program potegnem iz dos diskete. Vse v redu.
Vzamem disketo ven.
Power off in power on resetiram računalnik brez diskete in dobim sporočilo:
Ni sistema, vstavi disk ....
Vse lepo in prav, toda kako prazen računalnik lahko to napiše v slovenščini?
Očitno z formatiranjem diska se ne izbriše prav vse..
? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Pet Mar 13, 2009 11:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Lociti moras stvari:
1: Izbris podatkov. Tega format v nobene primeru ne naredi. Potrebnega je nekaj osnovnega znanja in precej potrpezljivosti (odvisno od nacina zapisa), da podatke dobis nazaj, a so se vedno tam.
2: Izbris referenc do pdoatkov: to formati naredi (in to tako, da vzpostavi nove, prazne).
Ena od teh "referenc", ki ostane, je tudi boot sector, brez katerega se OS ne bi mogel zaceti pobirati, ce bi bil namescen. Ker ni namescen, BIOS zacne z zagonom, pri tistem napisu se pa proces ustavi.
Za najbolj paranoicne je edini primeren nacin fizicno unicenje diska (npr. thermite), za normalne ljudi so vrh glave dovolj programi, ki vsebino diska prepisejo cimveckrat z raznimi vzorci (isci pod "disk wipe"), za nekoga, ki bo disk uporabljal naprej za drug namen in nima namena in znanja brskati za podatki, je pa dovolj samo unicenje datotecnega sistema, kar naredi format, saj potem z uproabo sam unicuje podatke, ki so na disku ostali - vsak nov pdoatek gor prepisuje stare. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.04
|
Objavljeno: Pet Mar 13, 2009 11:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa to delaš tako?
Če hočeš naložiti sistem na novo, zaženi zadevo s CD-ja potem pa kar od tam pobriši particiji, jo skreiraj na novo in formatiraj _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3366 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Mar 13, 2009 12:03 pm Naslov sporočila: Rad |
|
|
Rad bi samo to, da se pri novi postavitvi sistema novi sistem ne naslanja na karkšnekoli stare nastavitve. Sem že na novo postavljal sistem, potem pa sem videl na namizju stare ikone...
Vem, da z quick formatom samo bišem povezave, biti pa ostanejo na disku, tega mi ni mar, ni pa pa prav, da se je sistem naslonil na nekaj, kar sem želel, da je izbrisano, torej nekako je našel na disku nekaj, kar mu je povedalo, da sem prej imel gor slovenska okna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pet Mar 13, 2009 12:11 pm Naslov sporočila: Re: Rad |
|
|
vilko je napisal/a: |
Rad bi samo to, da se pri novi postavitvi sistema novi sistem ne naslanja na karkšnekoli stare nastavitve. Sem že na novo postavljal sistem, potem pa sem videl na namizju stare ikone... |
Potem očitno nisi postavljal nov sistem ampak si ga samo obnovil. Ko hočeš novi sistem namestit ti med bootanjem javi kateri sistemi so že gor in tam te vpraša, če hočeš obnoviti obstoječi sistem ali namestiti novo kopijo. Jaz to naredim tako, da potem zbrišem tisto particijo s starim sistemom in jo na novo keriram. Enter in je nov sistem gor brez starih nastavitev ali biločesa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pet Mar 13, 2009 12:18 pm Naslov sporočila: Ne gre samo |
|
|
ne gre samo za nastavitve,
kaj pa nesnaga, kot virusi in podobno. Kako zagotovim, da bom sistem postavljal na čistem hardveru? Format očitno ni dovolj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.93 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Mar 13, 2009 12:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eden od DOSovih ukazov poleg formata, ki precej dobro počisti staro nesnago (tudi nekatere viruse) je FDISK /MBR |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Pet Mar 13, 2009 12:36 pm Naslov sporočila: Re: Ne gre samo |
|
|
vilko je napisal/a: |
ne gre samo za nastavitve,
kaj pa nesnaga, kot virusi in podobno. Kako zagotovim, da bom sistem postavljal na čistem hardveru? Format očitno ni dovolj. |
Virusov, kot so bili vcasih, prakticno ni vec. Zdaj obstajajo samo se programcki, ki za delovanje nujno potrebujejo popolnoma zbujen operacijski sistem, ponavadi pa se dovolj naivnega uporabnika.
Ce naredis tako, kot je napisal Krampus, bos z najmanj dela dosegel zeleni cilj, _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.87 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 13, 2009 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če pa bi res rad "pobrisal" disk pa si omisli Herens boot CD , pa lahko narediš taprv format, ali po želji zapišeš na disk samo 0 ali samo 1. Ponavadi naredim 1 ali 0 na disk, ki ga mečem vstran, saj je tako zelo zelo težko ( ne vem če je sploh možno) prebrati podatke na disku. Ne bom trdil ampak mislim, da enako zna narediti tudi Acronis.
Vilko, če so se ti pojavile stare ikone 100% nisi formatiral diska. Vsatvi instalacijski CD s sistemom, pobriši particije (vse, razen, če katera mora ostati) kreiraj particije , formatiraj particije in mora delovati.
LP
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni