www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Avtoradio - slab sprejem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.31
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 16, 2009 11:40 pm    Naslov sporočila:  Avtoradio - slab sprejem Odgovori s citatom

Pozdrav!

Imam avtoradio Clarion in še neke številke naprej Smile in mi zadeva včasih zelo slabo lovi. Čez vikend sem celega dal na prafaktorje ter premeril sprejemnik in ugotovil, da je OK. Iz samega sprejemnika dobim namreč 100mV signal, ki pa gre potem naprej nekam. Tranzistorji tam notri so vsi OK.
A kdo ve, kako "uglasiti" digitalni sprejemnik, da bi bolje lovil FM signale?
Tam na sprejemniku so eni trije trimerji, ki pa ne vem čemu služijo in lahko še več škode naredim, zunaj samega sprejemnika jih je pa tudi enih par.
kje se to uglasi, oz. poveča sprejem?
Radio je sicer že "star", no ne spet toliko, ker če je samo kakšna malenkost bi bilo v redu popraviti, če pa ne, pa tudi v redu. Aja, problem je predvsem v tem, da včasih ni čisti sprejem ampak kar nekaj šumi vmes. Pa ko se z roko približam samemu radiu se sprejem zelo zelo izboljša Shocked Shocked .
Kaj bi to bilo narobe?

Hvala.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
baresi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Aktiv.: 2.81
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 6:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preden si celega clariona dal na prafaktorje, si preveril anteno, kabel, konektor...?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda da je s tem vse OK, kajti, ko nimam antene priklopljene samo hrešči, ko priklopim še anteno se sprejem zelo izboljša ampak ne dovolj Rolling Eyes . Ko se peljem ali nekje v avtu stojim, malo pohreščava vmes, včasih pa sprejem čisto izgine in pride nazaj po parih sekundah, ko ga spet najde in tako se dogaja. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se kar spominjam kako je bilo pri nas. Naš avto je bil na barvanju pri kleparju-tovarniška napaka pač. In od takrat je avtoradijo slabo lovil. Ugotovili smo, da so pozabili priviti kabel antene na nosilec za anteno. Very Happy
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.18
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

se strinjam...preveri maso antene....nato pa naprej...
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.07
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj omenim še mojo izkušnjo.
Original avtoradio in original antena, sprejem odličen.
Ker pa original radio ni imel mp3 sem vgradil novega Pioneerja.
Sprejem je bil dokaj slab in sem že namenil precej slabih besed Pioneerju.
Potem pa mi je enkrat prišlo na misel, če je vgrajena avtoantena mogoče antena
z ojačevalnikom in rabi napajanje. Na nekaj prostih pinov originalnega konektorja
nato poskusno priklopim +12v (preko 100 omskega upora) in naenkrat se sprejem močno izboljša. Rešeno ! Dejansko je res vgrajena antena z ojačevalnikom.

LP

gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747 je napisal/a:
Na nekaj prostih pinov originalnega konektorja
nato poskusno priklopim +12v (preko 100 omskega upora) in naenkrat se sprejem močno izboljša. Rešeno ! Dejansko je res vgrajena antena z ojačevalnikom.

LP

Antena ima samo žilo in maso na konektorju za anteno. Bom pomeril, če pride žila in masa do radia. Ampak čudno se mi zdi, ker včasih je zelo lepo lovil, zdaj pa ne več. Rolling Eyes Sumil sem sprejemnik, ker naj bi bil tam nek MOS FET, ki bi ojačeval vhodni signal (tako sem slišal) in vemo, da ga statika takoj uniči, vem pa da sem se že velikokrat dotaknil antene. Očitno ni to to, ker tam so vsi tranzistorji OK.
Nazaj na vrh
borut000
trgovec

Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50
Aktiv.: 0.96
Kraj: Hraše

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ali si poskusil z nekaj metrskim ali vsaj pol metra dolgim kosom žice priključenim direktno v antenski konektor ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2009 12:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borut000 je napisal/a:
ali si poskusil z nekaj metrskim ali vsaj pol metra dolgim kosom žice priključenim direktno v antenski konektor ?

Sem ja, pa ni dosti boljše, prej je slabše. Neutral
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni